Z nemocničného lôžka šíril hoax, že covid neexistuje. Zaoberá sa ním polícia

KramareHoax Video s hoaxom o prázdnom covidovom oddelení na Kramároch. Foto: Internet

Polícia SR na sociálnej sieti upozornila na šíriace sa video, v ktorom muž hospitalizovaný s covidom a zápalom pľúc klame verejnosť.

Muž vo videu hovorí, že mu spravili štyri testy, pričom posledný preukázal jeho pozitivitu na SARS-CoV-2. Zdravotníkom vyčíta, že tým strácali čas. „To, že človek má zápal pľúc, nie je smerodajné, hlavné je mať COVID-19,“ hovorí muž.

Video vraj natáča z covidového centra na Kramároch, ktoré je podľa záberov na videu prázdne. „Takto sa u nás vytvárajú covidové štatistiky. Testujú vás, dokým nezistia, že máte COVID-19,“ pokračuje muž. Štatistiky hospitalizovaných a nakazených sú podľa neho falošné, pretože ľudia majú rôzne choroby, zatiaľ čo zdravotníci všetkých klasifikujú ako covidových pacientov.

Polícia aj samotná nemocnica upozorňujú, že ide o hoax.

Bol len v izolácii, vysvetľuje nemocnica

S účinnosťou od 8. septembra platí usmernenie ministerstva zdravotníctva. Na základe neho si každé zdravotnícke zariadenie môže určiť, či pacienta ošetrí iba s potvrdením o bezpríznakovosti.

Muž vo videu priznáva, že má zápal pľúc a horúčky, čo sú najčastejšie príznaky pokročilej infekcie koronavírusom. Zdravotníci teda nechceli strácať čas a odďaľovať poskytnutie zdravotnej starostlivosti, ako to tvrdí chlap. Test mu spravili, aby zamedzili šíreniu infekcie v rámci nemocnice a ochránili zvyšných pacientov.

Na video už reagovala aj samotná nemocnica na Kramároch, ktorú polícia oslovila. Nemocnica zistila, že muž sa v čase nakrúcania videa nenachádzal na covid oddelení, ale v izolačných priestoroch Centrálneho prijímacieho oddelenia. Momentálne sa už nachádza na covid oddelení, kde je 55 pacientov, z ktorých je 80 percent nezaočkovaných.

Video žije podľa polície vlastným životom

Podľa vlastného vyjadrenia musel autor video vymazať, o čom informoval na vlastnom profile. Videozáznam však ďalej šíria antivaxerské komunity. Aj aktuálne sa preto dá dohľadať.

V posledných dňoch sa okrem šírenia hoaxov stupňujú aj verbálne a fyzické vyhrážky voči zdravotníkom podporujúcim očkovanie. Univerzitná nemocnica uviedla, že niektorí pacienti si lekárov a sestry bez povolenia natáčajú a nahrávajú, čo tí považujú za istý druh obťažovania.

Univerzitná nemocnica v Bratislave vo vyjadrení uviedla, že ju mrzí podobné zľahčovanie situácie a zavádzanie verejnosti o tom, že nemocnice sú prázdne. Podobné vyjadrenia vraj absolútne neopisujú reálnu situáciu v nemocnici.

V nemocniciach je k dnešnému dňu hospitalizovaných 858 pacientov, potvrdené ochorenie má 794 z nich. Práve v utorok minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) informoval, že plánuje prísnejšie zakročiť proti šíriteľom poplašných správ.

„Na covid zomierajú najmä nezaočkovaní. Ľudia, ktorí šíria poplašné správy, prispievajú k smrti iných občanov, preplnenosti nemocníc, a tým aj k obmedzeniu bežnej operatívy,“ povedal minister. S generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom preto v utorok riešili možné stratégie na odhalenie šíriteľov dezinformácií. Zaoberať sa nimi budú v priestupkovom alebo trestnoprávnom konaní.

(sita, est)


Ďalšie články