Maďarská vláda zrušila uznesenie k nákupu pôdy na Slovensku

OrbanHeger Viktor Orbán a Eduard Heger. Foto: Internet

Vláda Maďarska zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok s tým, že ho o tom informoval maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Korčok toto rozhodnutie berie na vedomie a považuje to za dôkaz nevyhnutnosti vzájomných konzultácií a intenzívneho dialógu o všetkom, čo obe krajiny robia vo svojich vzájomných vzťahoch.

„Pred malou chvíľou ma informoval môj maďarský kolega Péter Szijjártó, že vláda Maďarskej republiky sa rozhodla na podnet slovenskej strany zrušiť uznesenie o nákupe pôdy v susedných krajinách. O toto som žiadal minulý týždeň počas rokovaní môjho maďarského kolegu a potvrdzujem, že včera sa o tom intenzívne rokovalo aj na úrovni premiérov a maďarský premiér Viktor Orbán dnes zaslal list predsedovi vlády SR Eduardovi Hegerovi, ktorého informoval o tomto rozhodnutí,“ uviedol Korčok (nominant SaS).

https://standard.sk/123510/stat-nevie-kolko-pody-vlastnia-cudzinci-trikrat-nas-preplatia-varuju-polnohospodari-korcok-chce-zmeny/

Minister verí, že v dohľadnom čase dostanú odpovede od maďarského ministra zahraničných vecí a obchodu aj na ostatné otázky týkajúce sa nákupu nehnuteľností alebo programov maďarskej vlády, ktoré realizuje na Slovensku v oblasti školstva a podpory podnikateľov. „Vítam to z toho pohľadu, že viaceré veci sa vyjasňujú, a zároveň potvrdzujem záujem o to, aby sme konštruktívne hovorili aj o ďalších veciach v našich vzťahoch, ktoré sa nás týkajú,“ zdôraznil.

Heger krok Budapešti víta

Slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) je rád, že vláda Maďarska zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách. Je to podľa neho dôležité pre budovanie vzájomných a korektných vzťahov. V stanovisku deklaroval pokračovanie vzájomnej spolupráce.

Podľa Hegera maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi záleží na vzájomných vzťahoch. „Som rád, že pristúpil k takémuto kroku. Je to dôležité pre budovanie vzájomných a korektných vzťahov, na ktorých záleží aj nám. A v tomto duchu budeme pokračovať aj vo vzájomnej spolupráci,“ skonštatoval predseda slovenskej vlády v stanovisku.

Heger podľa svojich slov na pondelkovom rokovaní s Orbánom „veľmi otvorene“ komunikoval výhrady Slovenska s pripravovanou legislatívou Maďarska v súvislosti s nákupom pozemkov v okolitých krajinách. „Dnes ráno, keď som prišiel na stretnutie V4, mi premiér Viktor Orbán oznámil, že ustupuje od tejto legislatívy aj na základe nášho včerajšieho rozhovoru,“ doplnil Heger.

Kollár ocenil prístup oboch strán

Aktívny prístup ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS) pri rokovaniach s maďarskou stranou ocenil aj predseda parlamentu Boris Kollár.

„Oceňujem, že si uvedomil vážnosť situácie a tento  problém začal okamžite riešiť,“ uviedol Kollár v súvislosti s Korčokom. Podľa slov predsedu parlamentu sú akékoľvek snahy o cielené nákupy pôdy či nehnuteľností na Slovensku zo strany iných štátov neprijateľné a treba sa voči takýmto tendenciám rázne ohradiť.

Kollár rovnako ocenil prácu diplomatov na oboch stranách. Poďakoval sa tiež maďarskému ministrovi zahraničných vecí Péterovi Szijjártóvi a tamojšiemu premiérovi Viktorovi Orbánovi, že spomínané uznesenie na rokovaní vlády stiahol.

Kollár podčiarkol, že konštruktívny dialóg je správnou cestou k udržiavaniu našich priateľských bilaterálnych vzťahov.

(tasr, ste)


Ďalšie články