Lengvarský so Žilinkom: Poplašné správy zabíjajú, voči ich šíriteľom zakročíme

32. rokovanie vlády SR Na snímke v odraze obrazovky minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Foto: Martin Baumann/TASR

Generálna prokuratúra, ministerstvo zdravotníctva aj Polícia SR spájajú sily v ochrane zdravotníkov pred vyhrážkami. Sľubujú tiež prísnejšie postihy pre tých, ktorí šíria poplašné správy o pandémii a očkovaní.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa na utorňajšom stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽaNO) zaoberal aj útokmi na zdravotníkov. Tých v systéme každým dňom ubúda, ale napriek tomu čelia pre podporu očkovania vyhrážkam od antivaxerov.

Žilinka pripomenul, že podľa novely Trestného zákona platnej od 1. januára 2017 požívajú zdravotníci pri výkone zdravotníckeho povolania smerujúceho k ochrane života a zdravia štatút chránenej osoby.

To znamená, že ak čelia verbálnemu alebo fyzickému násiliu, hrozí zaň páchateľom vyššia trestná sadzba. Útoky na nich treba podľa neho spoločensky odsúdiť, pretože vykonávajú psychicky a fyzicky náročnú profesiu.

Pritvrdíme, odkazuje polícia

Generálna prokuratúra je podľa Žilinku až poslednou inštanciou, ktorá sa útokmi na zdravotníkov môže zaoberať. Žilinka sa preto v danej veci stretne s prezidentom policajného zboru Štefanom Hamranom.

Hamran už v nedeľu avizoval, že polícia bude hľadať možnosti, ako posilniť trestnoprávnu ochranu zdravotníkov. Muži zákona majú podľa neho vytypovanú úzku skupinu ľudí, ktorí sa opakovane dopúšťajú útokov na zdravotníkov. Voči nim plánuje polícia tvrdo zakročiť, aby bol podobným útokom koniec.

„V orgánoch prokuratúry bude mať polícia v tomto smere plnú podporu,“ skonštatoval generálny prokurátor.

Koniec hoaxom, zomierajú pre ne ľudia, odkazuje ministerstvo

Lengvarský dodal, že na stretnutí otvorili aj tému šírenia hoaxov a poplašných správ. V nemocniciach je k dnešnému dňu hospitalizovaných 858 pacientov, potvrdené ochorenie má 794 ľudí. Spomedzi hospitalizovaných je nezaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných zhruba 83 percent ľudí.

„Na covid zomierajú najmä nezaočkovaní. Ľudia, ktorí šíria poplašné správy, prispievajú k smrti iných občanov, preplnenosti nemocníc, a tým aj k obmedzeniu bežnej operatívy,“ povedal minister.

https://standard.sk/125107/biskupi-povazuju-utoky-na-lekarov-a-odbornikov-za-absolutne-neprijatelne/

S generálnym prokurátorom preto riešili možné stratégie na odhalenie šíriteľov dezinformácií. Zaoberať sa nimi budú v priestupkovom alebo trestnoprávnom konaní.

Šírením poplašných správ zo strany samotných zdravotníkov sa bude zaoberať ministerstvo zdravotníctva. To napríklad v auguste podalo sťažnosť Slovenskej lekárskej komore (SLK) na jej člena, lekára Petra Liptáka. Podľa rezortu totiž opakovane šíril nepravdivé a zavádzajúce informácie o ochorení COVID–19, bagatelizoval závažnosť tohto ochorenia, nabádal k nedodržiavaniu platných opatrení a šíril dezinformácie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19. 

(tasr, est)


Ďalšie články