Známu čínsku herečku vymazali úrady z internetu. Ľudia špekulujú prečo

Wej Čaová. Foto: reprofoto/Youtube Wej Čaová. Foto: reprofoto/Youtube

Patrí medzi najznámejšie čínske herečky a režisérky, podniká, investuje, a jej majetok má hodnotu takmer miliardu eur. Reč je o Wej Čaovej, ktorá koncom augusta tohto roku prakticky zmizla z čínskeho internetu.

V polovici augusta tohto roku postihol čínskeho herca Čechana Čanga tvrdý trest. V roku 2018 sa totiž odfotil v japonskej svätyni Jasukuni v Tokiu. Tento šintoistický chrám je miestom odpočinku mnohých japonských bojovníkov i generálov vrátane vojnových zločincov z obdobia druhej svetovej vojny, akým bol napríklad Hideki Tódžó.

To vyvolalo nevôľu čínskych úradov, najmä Čínskej asociácie aplikovaného umenia, ktorá vyzvala na jeho zrušenie. Čítate správne a to slovo dnes v Číne znamená to, že tamojšie sociálne médiá zmazali hercove osobné i pracovné účty. Hudobné platformy NetEase a QQ Music zasa odstránili Čangove piesne, pričom jeho meno bolo vymazané aj zo zoznamu hercov vo filmoch, kde účinkoval.

Rovnaké kladivo dopadlo koncom augusta aj na jednu z najznámejších čínskych herečiek Wej Čaovú (Čao Wej – 赵薇). Tá bola okrem svojej hereckej kariéry známa aj ako podnikateľka či režisérka. Na sociálnej sieti Weibo mala cez 85 miliónov fanúšikov. A teraz po nej nezostala na čínskom internete ani stopa.

Útek do Francúzska

Je to ako z despotického filmu. Jej meno bolo odstránené z mnohých zoznamov hercov či informácií o filmových snímkach. Podobne z čínskych video stránok ako iQIYI alebo Tencent Video zmizli celé filmy, seriály či videá, kde účinkovala.

Sociálna sieť Weibo zmazala jej osobný účet, zablokovala aj niektoré kľúčové slová, ktoré sa rozšírili po týchto krokoch. Mnoho ľudí sa napriek tomu snažilo dopátrať k odpovedi, čím si Čaová zaslúžila toto internetové „zrušenie“.

Podľa niektorých informácií mala Čaová utiecť z Číny spolu so svojím manželom, singapurským podnikateľom Chuangom Jou Longom. Uchýliť sa mali do Francúzska, kde dvojica vlastní vinohrad a kaštieľ v oblasti Bordeaux. Herečka tieto informácie dementovala na sociálnej sieti Instagram, kde zverejnila trojicu fotiek, podľa ktorých sa má nachádzať v Pekingu. Krátko nato ich vymazala.

Čo je za tým

Dôvody pre toto dianie stále nie sú známe. Niektorí dávajú zrušenie Čaovej do kontextu so snahou čínskych úradov bojovať proti nadmernému vplyvu celebrít na tamojšiu mládež. Iní si myslia, že komunistickej vláde prekážajú herečkine investície, napríklad do dcérskej spoločnosti organizácie Alibaba.

Tú vlastní podnikateľ Jack Ma, ktorý sa v minulosti dostal do sporu s centrálnou vládou pre jeho kritiku štátnej byrokracie. Sám vtedy zmizol z verejného života na celé tri mesiace.

Niektoré čínske médiá poukazujú na to, že Čaová vlastní agentúru, ktorá zastupovala i spomínaného herca Čanga. Peking oficiálne nevydal žiadne vyhlásenie, prečo herečku vymazali z internetového priestoru.


Ďalšie články