Ruský agent nám osobne ukradol patent na výrobu Sputniku, píše britský bulvár

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Druhé najčítanejšie noviny v Spojenom kráľovstve, bulvárny denník The Sun, s odvolaním sa na údajné zdroje z bezpečnostných zložiek tvrdia, že nemenovaný ruský agent osobne ukradol patent na výrobu proticovidovej vakcíny. Dáta od spoločnosti AstraZeneca mali byť následne využité pri výrobe Sputniku V.

Ruské tajné služby počas vývoja ukradli vzorec vakcíny proti covidu od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca a v Rusku tieto poznatky následne použili na výrobu očkovacej látky Sputnik V.

Tvrdil to v pondelok anglický bulvárny denník The Sun s odvolaním sa na britské bezpečnostné zložky, ktoré majú údajne o operácii dôkazy.

Vlani britské tajné služby hovorili o „95-percentnej istote“, že hackeri v službách Moskvy napadli počítačové systémy britských, amerických a kanadských inštitúcií, ktoré sa podieľali na vývoji vakcíny. Britské bezpečnostné zložky teraz tvrdia, že kľúčové údaje o oxfordskej vakcíne ukradol osobne cudzí agent.

Minister vnútra Damian Hinds v nedeľu na margo prípadu povedal: „Žijeme vo svete, kde sa štátna činnosť snaží zapojiť do priemyselnej a ekonomickej špionáže.“

Tamojší konzervatívny poslanec Bob Seely, expert na ruské záležitosti, povedal: „Myslím si, že ruskú a čínsku špionáž musíme brať vážne.“

Úrad britského premiéra Borisa Johnsona tieto informácie odmietol komentovať.

Kremeľ označil The Sun za hlboko nevedecké noviny

Kremeľ označil v pondelok britský bulvárny denník The Sun za „hlboko nevedecké“ noviny.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na žiadosť novinárov, aby toto tvrdenie bulvárneho denníka komentoval, uviedol, že „noviny The Sun sú veľmi dobre známe ako hlboko nevedecké noviny. Nuž, asi takto sa k tomuto článku staviame“.

Technológia použitá pri vývoji vakcíny Sputnik V je veľmi podobná technológii použitej vo vektorovej vakcíne Vaxzevria od firmy AstraZeneca. Líši sa v tom, že Sputnik V bol vyvinutý použitím dvoch ľudských adenovírusových vektorov, zatiaľ čo vakcína Vaxzevria využíva šimpanzí adenovírusový vektor, uvádza na svojom webe slovenský Národný portál zdravia.

Globálne prvá

Sputnik V bola vôbec prvou dostupnou proticovidovou vakcínou na svete. Ruský rezort zdravotníctva ju registroval 11. augusta roku 2020 (látku od AstraZeneca Briti odklepli na konci decembra). Európska lieková agentúra (EMA) však Sputnik doteraz neregistrovala, podľa vlastných slov pre absenciu potrebných dokumentov.

Na nedostatok dôkazov o jej efektivite a bezpečnosti sa dodnes odvolávajú aj jej hlavní kritici. Okrem iného tiež tvrdili, že Sputnik je geopolitickou zbraňou Kremľa. Zástancovia, naopak, akcentujú uspokojivé pozorovania z jednotlivých štátov či pozitívne články na jeho adresu z prestížnych magazínov, ako Lancet či Nature.

Sputnik V na Slovensku na jar odštartoval politickú krízu, ktorá vyústila do výmeny na premiérskom poste. Po mesiacoch čakania ju napokon aplikovali len zhruba 20-tisíc tunajším záujemcov.

(tod/tasr)


Ďalšie články