Neoznačujte nás za protivníka a pomôžeme vám s plynovou krízou, odkazuje Moskva EÚ

Čižov

Napravenie vzťahov medzi Ruskom a Európskou úniou môže uľahčiť riešenie plynovej krízy. Vyjadril sa tak ruský veľvyslanec pri Európskej únii Vladimír Čižov, ktorý zároveň zdôraznil, že Moskva nemá prsty v raste ceny zemného plynu.

Ruský veľvyslanec pri Európskej únii Vladimír Čižov vyzval starý kontinent na nápravu vzťahov s Moskvou. Verí, že to zabráni ďalším výpadkom dodávok zemného plynu i rastu cien. Zároveň však zdôraznil, že Ruská federácia nie je zodpovedná za tento rast.

Čižov zároveň pre portál Financial Times uviedol, že tamojší energetický gigant Gazprom zareaguje na zvyšovanie cien a nedostatok plynu. Spoločnosť, ktorá pokrýva približne 35 percent európskej plynovej spotreby, vraj dostala radu od samotného prezidenta Vladimíra Putina.

Gazpromu vraj odporučil, aby boli „flexibilnejší“. Podľa Čižova vstúpia nové opatrenia do platnosti „skôr ako neskôr“ a spoločnosť prispôsobí svoju výrobu tak, aby skrotila do neba rastúcu cenu plynu.

Tento rok vzrástla pri krátkodobých kontraktoch o viac ako 800 percent, v istom bode sa cena zemného plynu vyšplhala skoro na desaťnásobok. Tento rok vzrástla pri niektorých kontraktoch o viac ako 800 percent, v istom bode sa cena zemného plynu vyšplhala skoro na desaťnásobok. Vzhľadom na prichádzajúce zimné mesiace je to v Európe horúca téma.

Nedostatok plynu spôsobilo oživenie hospodárstva po vlne pandémie, chladná jar a rýchle vyčerpanie zásob. Zvýšený dopyt potom mal za následok rýchly rast cien.

Možné riešenie krízy

K obmedzeniu rastu prispelo nedávne vyhlásenie Putina, podľa ktorého je Moskva ochotná zvýšiť dodávky, aby sa stabilizoval trh. Oproti minulým rokom však cena ostáva stále vysoká. Čižov zároveň odmietol obvinenia, že by Rusko hralo rolu vo zvyšovaní cien.

Naopak, podľa neho si Európska únia môže za ťažkosti sama. „Všetky problémy, ktoré teraz vznikajú, boli vytvorené umelo. Primárne z politických dôvodov,“ vyjadril sa veľvyslanec k energetickej politike európskeho bloku.

Argumentoval tiež, že pri premrštených cenách plynu prechádzajú krajiny na ostatné palivá, napríklad k uhliu, čo nie je v záujme Ruska. Celej veci podľa neho nepomáha ani fakt, že Európska únia berie Moskvu ako geopolitického súpera, a nie ako partnera.

„Podstata veci je len frazeologickou otázkou. Zmeňte protivníka na partnera a veci sa dajú riešiť jednoduchšie… Keď Európska únia nájde dostatočnú politickú vôľu, aby tak spravila, vie, kde nás nájde,“ dodal ruský veľvyslanec.

Moskva navrhuje, že schválenie tranzitu plynu cez nový plynovod Severný prúd 2 do Nemecka by mohlo pomôcť zmierniť plynovú krízu. Proti tomuto kroku sa stavajú viaceré štáty východnej Európy, predovšetkým Ukrajina, ale napríklad aj Spojené štáty americké.


Ďalšie články