Máme úplné hov*o! Piráti kritizujú koalíciu so STAN a rozbehli anketu o Bartošovi

243516981_10158715330339039_4969580354098387832_n Ivan Bartoš. Foto: Piráti/FB

Volebné fiasko českých Pirátov podnietilo aj rozsiahlu vnútornú bilanciu. Na uzavretom internetovom fóre strany inicioval brniansky člen anketu o odvolaní šéfa strany Ivana Bartoša. Prichádza aj k lamentovaniu nad predvolebným spájaním sa či nad zmyslom zúčastniť sa na vládnutí. V neposlednom rade médiá referujú aj o pomerne ostrých vyjadreniach – podľa niektorých kritikov by sa na politiku mali Piráti vys*ať.

Ivan Bartoš, predseda českej strany Piráti, mal našliapnuté na to, aby z premiérskeho kresla vytlačil Andreja Babiša. A podľa prieskumov, ktoré sa dostávali na stránky médií ešte počas leta, sa mu to skutočne mohlo podariť.

Povolebné sčítanie hlasov však prinieslo úplne iný príbeh. Českí progresívci utŕžili ťažké straty a namiesto doterajších 22 poslancov budú lavice tamojšej snemovne ohrievať iba štyria šťastlivci.

Kameňom úrazu bartošovcov bolo spojenie so stranou STAN (Starostovia a nezávislí) do predvolebnej koalície. Jej kandidáti totiž Pirátov v drvivej miere prekrúžkovali a do parlamentu po novom posadia až 33 zákonodarcov namiesto doterajších šiestich.

Len pre ilustráciu, aj samotný líder STAN Vít Rakušan mal už v priebehu sčítania takmer o 19-tisíc krúžkov viac než jeho kolega Ivan Bartoš. Medzi neúspechom Pirátov a úspechom STAN-u nastala pozoruhodná priama úmera.

Bolestivý stret s realitou pritom neostal bez odozvy. „Všetko budeme musieť zanalyzovať, urobiť zmeny v našom fungovaní, lepšie priorizovať a vyriešiť veci, ktoré sme podcenili. Na januárovom celoštátnom fóre potom budeme rozhodovať o ďalšom postupe a podobe strany,“ povedal po voľbách Bartoš.

Značná masa ľudí okolo Bartošovej strany však s analýzou do budúceho roka rozhodne čakať nemieni a na elektronickom fóre Pirátov, určenom pre členov a registrovaných sympatizantov, iniciovala veľmi ostrú polemiku. Informujú o nej české médiá Mladá fronta DNESEcho 24.

Rituálna samovražda?

Pod ťarchou klávesníc nespokojencov sa ocitla aj samotná osoba predsedu Pirátov. Na internete dokonca vznikla anketa k jeho odvolaniu, ktorú založil brniansky člen strany a člen predsedníctva Európskej pirátskej strany Lukáš Doležal. K svojmu kroku dodal, že nemohol inak, než anketu vytvoriť.

Hoci v nej Bartoš obstál a negatívne sa voči jeho odvolaniu postavilo až 90 percent hlasujúcich, na virtuálnom pľaci sa na jeho adresu objavili aj osobné invektívy. Podľa niektorých diskutujúcich by mal opustiť pózu, do ktorej sa pred voľbami postavil a zavesiť sako do skrine. Iní mu žartovne pripomínajú možnosť rituálnej samovraždy či nabádajú ho k ostrihaniu jeho charakteristických dredov.

Bolo by im zrejme lepšie samým

Ďalšou z rovín debaty bolo aj osudové spájanie sa so stranou STAN. Ako pripomína Echo 24, Piráti sú jediní, pre ktorých mala fúzia do koalície pomerne devastujúci účinok. Všetkým ostatným stranám totiž naopak výrazne narastú poslanecké kluby.

„Za tieto voľby nesú zodpovednosť ľudia, ktorí demokraticky rozhodli, že bude koalícia. Nič viac, nič menej. Teraz už je neskoro to ľutovať či zo seba robiť mučeníkov, ktorí sa obetovali na úkor starostov. Proste sa strana blbo rozhodla a je potrebné sa z toho poučiť, alebo sa na to vys*ať,“ zaznelo v diskusii.

Pripomeňme, že Piráti schválili koaličnú zmluvu so STAN 12. januára tohto roka, čím spečatili vzájomnú dohodu kandidovať ako jeden celok. Podporu návrhu v tom období vyjadrilo takmer 79 percent hlasujúcich (668 z 848 hlasov). Na vnútrostraníckom referende Pirátov o tejto otázke sa zúčastnilo 77 percent členov.

Vo vláde ich vraj nikto nepotrebuje

Reč prišla aj na tému, či by to Piráti tentokrát nemali radšej zabaliť a rovno sa pobrať do opozície, pretože v novej vláde by boli nútení robiť veľké kompromisy a nemohli by v nej hrať dôstojnú úlohu. Názory na to nie sú jednoznačné.

„Všetci majú mandátov ako maku, len my máme úplné h*vno. V situácii so štyrmi poslancami, ktorých hlasy v snemovni vlastne nikto nepotrebuje, by bola účasť vo vláde samovraždou,“ napísal napríklad pirátsky zastupiteľ v Prahe 9 Petr Daubner.

Za pravdu mu dáva aj ďalší z Pirátov: „Je lepšie byť veľmi hlasnou opozíciou, než hrať vo vláde úlohu fackovacieho panáka a užitočného idiota. Čo sa týka samotnej Pirátskej strany, čaká nás zemetrasenie, po ktorom nezostane kameň na kameni. Buď nás to zabije, alebo posilní.“

„V opozícii s ANO ani náhodou. Radšej si vybojovať jedného ministra, ktorý bude odborníkom na svoj rezort a využiť to za štyri roky. Opozícia v počte štyroch ľudí nedostane takmer žiadny mediálny priestor a je jedno, ako veľmi bude konštruktívna. To by bol posledný úder,“ mienil naopak jeden z diskutujúcich.

Pravica spolu s ľavicou?

Volebné miestnosti v Česku sa zatvorili v sobotu o 14:00 a odvolilo v nich vyše 65 percent oprávnených voličov. Na prvom mieste skončila koalícia SPOLU so ziskom 27,79 percenta hlasov, druhú priečku obsadilo ANO a zinkasovalo 27,12 percenta hlasov, tretí sa umiestnili spomínaní Piráti/STAN s výsledkom 15,62 percenta a ako poslední budú v snemovni sedieť aj poslanci SPD, ktorým sa podarilo presvedčiť 9,56 percenta voličov.

Koalície SPOLU (71 mandátov) a PirSTAN (37 mandátov) môžu zložiť pomerne pohodlnú väčšinu 108 poslancov bez Babišovho hnutia ANO (72 mandátov), ktorému by nestačilo ani spojenie s SPD (20 mandátov). Majoritu by však víťazné subjekty mali aj bez Pirátov. O nich sa líder pravicovej koalície Spolu a kandidát na premiéra Petr Fiala vyjadroval ako o novej ľavici. Teraz však uviedol, že v rokovaniach o podobe budúcej vlády s Pirátmi počítajú.


Ďalšie články