COVID automat posiela do tmavšej farby ďalšie okresy. Hodiny pre seniorov sa rušia

Denný život v Španielsku Seniori vychádzajú zo supermarketu, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Na Slovensku od pondelka nie je ani jeden zelený a ani jeden čierny okres. V bordovej fáze sa ich však nachádza už 16. Hygienici zároveň zrušili vyhradené hodiny pre nákupy dôchodcov. Seniori o ne nemali záujem a podnikateľov toto opatrenia zaťažovalo.

Od pondelka je podľa COVID automatu v druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, 16 okresov. Červených okresov je 43 a oranžových 20.

V stupni ostražitosti – oranžová farba – sú okresy Banská Štiavnica, Bratislava I-V, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Komárno, Malacky, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Prievidza, Šaľa, Senec, Topoľčany, Trnava, Turčianske Teplice.

V prvom stupni ohrozenia – červené okresy – sú Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Gelnica,  Ilava, Kežmarok, Krupina, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Trenčín, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce, Zvolen.

V druhom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá bordovej farbe, sú okresy Bardejov, Čadca, Detva, Humenné, Košice I-IV, Košice-okolie, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Ružomberok, Skalica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník.

Vo všetkých okresoch tak platia prísnejšie podmienky napríklad pre hromadné podujatia, reštaurácie, fitness centrá či wellness, ale aj svadby a kary. Podmienky sa odvíjajú od režimu, ktorý si vyberie organizátor, a to plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.

Seniorské hodiny sa neujali

Hodiny vyhradené pre seniorov a osoby ZŤP sú zrušené. Doteraz mali „seniorské hodiny“ vyčleniť prevádzky v bordových a čiernych okresoch v režime „základ“. Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, upravujúca činnosť prevádzok, je účinná od pondelka.

„K zrušeniu seniorských hodín pristúpilo konzílium odborníkov spolu s ÚVZ SR z pragmatických dôvodov. Jeden z nich bol, že seniori ich využívali málo, toto opatrenie tak v konečnom dôsledku prevádzky neprimerane zaťažovalo a bolo to neefektívne. Zdôrazňujeme však, že naďalej platí povinnosť prevádzok dodržiavať súbor mnohých protiepidemických opatrení na zníženie šírenia nákazy, ktoré im vyplývajú z platných vyhlášok,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Pre prevádzky platí nutnosť vyznačiť režim

Pri vstupe do prevádzky je povinné zvoliť si režim, mať o tom na viditeľnom mieste oznámenie a zabezpečiť vstup do priestorov len účastníkom v zvolenom režime (základ, OTP, kompletne zaočkovaní).

Režim však nemusia vyznačovať napríklad potraviny, drogérie, lekárne, očné optiky a predajne zdravotníckych pomôcok, kúpele poskytujúce procedúry na základe návrhu lekára, predajne novín a tlačovín, predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, knižnice, čerpacie stanice, opravovne a servis elektroniky strojov či služby STK a emisnej kontroly.

Za kompletne zaočkované osoby sa pre potreby vyhlášky považujú deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku. Lehota bola podľa ÚVZ SR stanovená tak, aby sa osoba vo veku 12 rokov stihla zaočkovať a po očkovaní jej uplynul potrebný čas, pri ktorom je predpoklad, že sa v tele stihne vytvoriť dostatočná hladina ochranných protilátok.

Menia sa podmienky v ZSS

Pracovníci zariadení sociálnych služieb (ZSS) sa môžu v nevyhnutných prípadoch starať o klientov aj po pozitívnom teste na ochorenie COVID-19. Nesmú však mať príznaky ochorenia. Umožnila to vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upravujúca izoláciu pozitívnej osoby a karanténu kontaktov, ktorá je účinná od pondelka.

„Obdobne ako v prípade zdravotníckych pracovníkov, aj u pracovníkov zariadení sociálnych služieb v prípadoch, ak je potrebné zabezpečiť neodkladnú starostlivosť o klienta v zariadení sociálnych služieb a nie je možné zabezpečiť iného pracovníka ZSS ani z okolitých zariadení sociálnych služieb, bude možné, aby pracovník v ZSS, ak je pozitívny a nemá klinické príznaky, poskytoval zdravotnú starostlivosť osobám pozitívnym na ochorenie,“ ozrejmila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Podmienkou je, aby takýto pracovník dodržiaval prísne hygienické štandardy, mal nasadený FFP3 respirátor bez výdychového ventilu, respektíve prekrytý chirurgickým rúškom, používal ochranné okuliare alebo štít a tiež nepremokavý ochranný plášť s dlhým rukávom alebo jednorazový ochranný oblek.

Vyhláška tiež po novom medzi osoby v osobitnom režime zaradila aj zamestnancov Sociálnej poisťovne a jej pobočiek, pohrebných služieb, patria tam pracovníci určení poskytovateľom letových prevádzkových služieb, pracovníci určení prevádzkovateľom medzinárodného letiska a ďalšie osoby, o ktorých tak rozhodne regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo vecne príslušný orgán verejného zdravotníctva. Takéto osoby môžu za dodržania podmienok napríklad naďalej chodiť do práce, pokiaľ sú pozitívne testované, ale nemajú klinické príznaky ochorenia COVID-19.

(tasr/tod)


Ďalšie články