Ťažká prehra Pirátov. Z 22 poslancov spadnú na štyroch. Ich spojenci Starostovia ich porazili krúžkovaním

Ivan Bartoš Piráti Ivan Bartoš. Foto: TASR/AP

Piráti v rámci koalície, ktorú pred českými parlamentnými voľbami vytvorili spoločne s hnutím STAN, zaznamenali výraznú prehru. Politici koaličných Starostov totiž vďaka preferenčným hlasom prekonali Pirátov, čo znamená, že vo väčšine krajov nezískajú Piráti žiadneho poslanca. Po sčítaní všetkých okrskov získali len štyroch poslancov v celej Českej republike, doteraz ich v snemovni mali 22. Naopak, STAN si polepší zo súčasných šiestich pravdepodobne na 34 zákonodarcov.

To, že majú Starostovia výrazne navrch oproti politikom z koaličných Pirátov, ukazuje porovnanie preferenčných hlasov predsedov oboch strán. Vít Rakušan mal totiž už v priebehu sčítania takmer o 19 000 krúžkov viac než jeho kolega Ivan Bartoš.

Pre Pirátsku stranu sú voľby obrovský debakel. Po sčítaní všetkých okrskov by získala len štyroch poslancov – Oľgu Richterovú a Jakuba Michálka v Prahe, Ivana Bartoša v Ústeckom kraji a Kláru Kocmanovú v stredných Čechách

Práve v Stredočeskom kraji, ktorý je v Českej republike najväčší, sa ukazuje rozdiel medzi Starostami a Pirátmi. Na druhom a treťom mieste boli dvaja pirátski kandidáti – doterajší poslanec František Kopřiva a kandidátka Klára Kocmanová. Kocmanová dokonca prekonala súčasného poslanca Kopřivu a získala takmer dvojnásobok preferenčných hlasov, čo bolo zhruba 4,5 tisíc. Vďaka tomu sa do snemovne dostal, za prvým Rakušanom však zaostáva viac než o 20 000 hlasov.

Podobná situácia nastala v Pardubickom kraji, kde predbehli vďaka preferenčným hlasom kandidáti STAN aj doterajšieho poslanca Pirátov Mikuláša Ferjenčíka. Ten priebežne získal vyše 3 000 hlasov, lenže piaty Tomáš Dubský zo STAN má viac ako 5 000 krúžkov. Druhý Jiří Hájek zase 4 800 hlasov, obaja sú tak pred Ferjenčíkom.

Piráti získali len štyri poslanecké mandáty. Veľmi výrazne si, naopak, polepšil STAN. Hnutie malo doteraz len šesť poslancov, teraz by to malo byť 34.

Vojtěch Drbohlav

Text vyšiel na portáli Echo. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články