Pravicové strany v Česku porazili Babiša a chcú zostaviť vládu. Progresívni Piráti dostali debakel

Petr Fiala. Foto: TASR/AP Petr Fiala. Foto: TASR/AP

Víťazom volieb do českej Poslaneckej snemovne sa stala pravicová koalícia SPOLU, ktorá tesne predstihla hnutie ANO doterajšieho premiéra Andreja Babiša. Relatívne spokojný môže byť aj líder SPD Tomio Okamura. Naopak, koalícia progresívnych Pirátov a STAN zaostala za očakávaniami, pričom progresívni Piráti získali iba štyri mandáty v poslaneckej snemovni. Obe antibabišovské koalície však dohromady budú mať parlamentnú väčšinu a už v sobotu večer sa dohodli na úsilí o zostavenie vlády.

13:00 Český prezident Miloš Zeman prijal v nedeľu na zámku v Lánoch predsedu hnutia ANO a úradujúceho premiéra Andreja Babiša. Krátko po jeho príchode Zeman prostredníctvom svojho hovorcu zablahoželal víťazom volieb a všetkým zvoleným poslancom, informuje spravodajský server ČT24. Babiš po zhruba pol hodine z Lánov odišiel vedľajším vchodom a čakajúcich novinárov ignoroval. Krátko po Babišovej návšteve zo zámku odviezla českého prezidenta sanitka v sprievode vládnych limuzín.

https://standard.sk/124375/zeman-prijal-babisa-potom-ho-sanitka-odviezla-do-nemocnice/

03:00 Tohtoročné voľby do českej Poslaneckej snemovne priniesli niekoľko zmien. Päťpercentnú hranicu prekročili štyri strany a hnutia, naopak ČSSD, KSČM alebo aj občianske hnutie Prísaha nedokázali dostatočne osloviť voliča. Práve to je podľa politológa Tomáša Lebedu jedným z prekvapení tohtoročných volieb. Názory niekoľkých odborníkov priniesol portál iDnes.cz.

„Nečakal som, že sa všetky tri subjekty, ktoré sa v preferenciách pohybovali okolo hranice piatich percent, teda KSČM, ČSSD a Prísaha, do Snemovne nedostanú,“ poznamenal. S ohľadom na volebné výsledky šéfovia ČSSD a KSČM, teda Jan Hamáček a Vojtěch Filip, oznámili, že rezignujú na svoje posty predsedov.

„Čo sa týka ČSSD, oni chceli byť krkom, ktorý hýbe hlavou, hýbe hnutím ANO. Pritakávali menšinovej vláde, ktorá strácala dôveru verejnosti, ktorá zásadne rozdeľovala spoločnosť. Elektorát postupne prechádzal najmä k hnutiu ÁNO. Bolo to postupné odumieranie sociálnej demokracie. Mali možnosť sa brániť. Strana sa znížila k tomu, že úspechom pre ňu bude dostať sa do Snemovne,“ dodal na margo súčasného stavu najstaršej českej politickej strany.

https://standard.sk/124345/politologovia-vitazmi-su-fiala-a-rakusan-babis-podcenil-spolu-pirati-spravili-chyby-a-vysledok-lavice-je-katastrofalny/

01:00 Najviac mandátov vo voľbách do českej Poslaneckej snemovne získalo hnutie ANO doterajšieho premiéra Andreja Babiša, a to napriek tomu, že podľa počtu odovzdaných hlasov skončilo až na druhom mieste. Je to spôsobené systémom prepočtu hlasov na mandáty, uviedol server novinky.cz.

 Ten schválil parlament potom, ako Ústavný súd tento rok vo februári zrušil starý spôsob. Prekážalo mu, že výrazne zvýhodňoval silné strany na úkor slabých. Hoci nový systém mal do prepočtu priniesť väčšiu pomernosť, isté zvýhodnenie veľkých strán v ňom aj naďalej zostalo. Podľa nového systému sa prvý súčet hlasov, čiže prvé skrutínium, snaží rozdeliť čo najviac mandátov už na úrovni krajov. Každý zo 14 krajov má svoj určený počet kresiel podľa počtu odovzdaných hlasov.

Andrej Babiš

SOBOTA

22:00 České volebné koalície SPOLU a Piráti a Starostovia podpísali v sobotu večer memorandum o vôli vytvoriť novú väčšinovú vládu. Žiadajú prezidenta Miloša Zemana, aby poveril zostavením kabinetu lídra SPOLU Petra Fialu, ktorého koalícia zvíťazila vo voľbách. V memorande prisľúbili spoluprácu a to, že zatiaľ nebudú rokovať s inými stranami, informoval server iDNES.cz.

„Výsledkom rokovania je memorandum našich piatich strán o vytvorení vlády,“ povedal po stretnutí s lídrami Pirátov a Starostov Fiala. „Vyhlasujeme a potvrdzujeme tým aj naše predošlé verejné vyhlásenia, že žiadny zo signatárov tohto memoranda nevstúpi do rokovania so žiadnym ďalším politickým subjektom,“ citoval šéf ODS z dokumentu.

20:40 Babiš by mohol istý čas vládnuť aj bez dôvery poslancov, analyzuje CNN Prima News. Zeman totiž môže navrhovať nového premiéra dvakrát a hoci by v oboch prípadoch nová vláda ANO do 30 dní dôveru parlamentu nezískala, česká ústava neurčuje lehotu, dokedy by takýto dočasný kabinet mohol zostať pri moci.

Až na tretí pokus poveruje niekoho sformovaním vlády predseda Poslaneckej snemovne. V takom prípade by dostal poverenie pravdepodobne Fiala a dôveru by získal.

Cesta k vláde s dôverou tak môže byť zdĺhavá a otázkou je, nakoľko „tvrdošijne“ bude Zeman presadzovať za premiéra Babiša. Vylúčené nie sú ani spory o výklad ústavy či dokonca ústavná kríza, dopĺňa server.

20:20 Český premiér Andrej Babiš v sobotu večer označil volebný výsledok svojho hnutia ANO, ktoré skončilo druhé za opozičnou koalíciou SPOLU, za skvelý po „špinavej kampani“ voči nemu. ANO podľa jeho slov po prieskumoch nečakalo takýto výsledok, no ani to, že napokon prehraje.

Babiš na tlačovej konferencii gratuloval lídrovi SPOLU Petrovi Fialovi k víťazstvu. Zdôraznil súčasne, že ANO bude stranou s najvyšším počtom poslancov, pričom koalície označil za podvod voči voličom.

Babiš doplnil, že ANO išlo do volieb s maximálnym nasadením, proti nemu však stálo päť strán – z koalícií SPOLU a Piráti a Starostovia –, ktoré mali podľa neho jediný program: „Odstrániť Babiša.“

Český premiér a líder kandidátky hnutia ANO Andrej Babiš hovorí počas tlačovej konferencie po parlamentných voľbách 9. októbra 2021 v Prahe.

„Rôzne vymyslené kauzy opakovane zdôrazňovali. Hlavne pandémiu, konflikt záujmov, teraz Francúzsko, k tomu môjho syna,“ vymenoval. „Keby si to s nami rozdali samostatne, tak by sme vyhrali. Proti nám boli aj vybrané médiá,“ vyhlásil.

„Uvidíme, ako sa prezident (Miloš) Zeman rozhodne, či ma poverí, alebo nepoverí zostavením vlády,“ povedal Babiš s tým, že rozhovory sa začnú v stredu.

„Ak má pán prezident poverí, tak bude vyjednávať a oslovím koalíciu SPOLU,“ priblížil Babiš, no nespresnil, čo by mohol ponúknuť koalícii, ktorá dlhodobo odmieta spoluprácu s ním, píše server Novinky.cz. Podľa servera iDnes.cz vylúčil rokovania s Pirátmi a Starostami, ktorí skončili tretí.

Na informáciu, že mu koalícia SPOLU môže ponúknuť post predsedu Poslaneckej snemovne, reagoval so smiechom. „Viete, že neviem rozprávať, čo by som tam robil. Snemovňa je pre mňa peklo, to je katastrofa. To je pokus o žart. Možno provokácia. Ja som manažér, moje miesto je vo vláde,“ vyhlásil.

Babiš okrem toho odmietol potvrdiť, či z politiky odíde, pokiaľ hnutie ANO skončí v opozícii, ako to v minulosti povedal.

Andrej Babiš s manželkou

19:41 Českí sociálni demokrati ani komunisti sa po prvý raz vo svojej histórii nedostali do Poslaneckej snemovne. Predbežné výsledky volieb im pripisujú menej ako päť percent hlasov potrebných na vstup do dolnej komory Parlamentu ČR. Šéfovia oboch strán už avizovali rezignáciu.

ČSSD a KSČM boli spolu s Občianskou demokratickou stranou (ODS), ktorá je súčasťou víťaznej koalície SPOLU, doposiaľ jedinými stranami zastúpenými v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR nepretržite od jej vzniku v roku 1993.

Predseda ODS Petr Fiala

19:25 Český prezident Miloš Zeman prijme v nedeľu pred poludním predsedu hnutia ANO a premiéra Andreja Babiša, uviedol v sobotu pre portál iDnes.cz prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Pražský hrad podľa neho tiež pripravuje Zemanovo vyhlásenie, ktoré zverejnia v nedeľu na webe a sociálnych sieťach.

Schôdzka s Babišom podľa hovorcu prebehne o 11:00 na zámku v Lánoch. Hoci bola vopred plánovaná, nebolo jasné, či bude možná vzhľadom na prezidentov zdravotný stav, pre ktorý Zeman zrušil účasť v nedeľňajšej povolebnej televíznej diskusii.

18:45 Víťazom volieb do českej Poslaneckej snemovne sa stala pravicová koalícia SPOLU, ktorá tesne predstihla hnutie ANO doterajšieho premiéra Andreja Babiša. Informovali o tom v sobotu stanice ČT24 a CNN Prima News.

Koalícia SPOLU, ktorú tvoria strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09, sa do vedenia dostala krátko pred záverom sčítania hlasov. Podľa takmer úplných výsledkov jej hlasy odovzdalo 27,71 percenta zúčastnených voličov, pričom ANO dostalo 27,21 percenta.

Tretia skončila koalícia progresívnych Pirátov a centristických starostov (STAN) so ziskom 15,53 percenta hlasov, spolu s ňou by SPOLU malo v 200-člennej Poslaneckej snemovni väčšinu – 108 kresiel. Zaujímavé je, že českí voliči hlasovali tak, že do poslaneckej snemovne zvolili iba štyroch kandidátov strany Piráti. Naopak, 33 kresiel získal STAN. Antibabišovská koalícia sa tak prakticky zaobíde aj bez Pirátov a stále bude mať väčšinu.

Do dolnej komory parlamentu sa dostala ešte populistická strana Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorá má 9,59 percenta hlasov.

Hranicu piatich percent potrebnú na vstup do Poslaneckej snemovne neprekročila žiadna ďalšia z celkovo 22 kandidujúcich strán. Platí to aj o dosiaľ koaličných sociálnych demokratoch z ČSSD a komunistoch z KSČM, ktorí podporovali Babišovu vládu „zvonka“. Obe strany pritom „vypadli“ z Poslaneckej snemovne po prvý raz od vzniku samostatnej ČR.

Volebná účasť dosiahla takmer 65,5 percenta, čo je najviac od roku 1998, uviedla ČT24.

Predseda ODS a volebný líder koalície SPOLU Petr Fiala avizoval rokovania o vytvorení vlády s koalíciou Piráti a Starostovia, a to do 24 hodín.

„Zmena je tu, my ju uskutočníme,“ vyhlásil Fiala s tým, že výsledky volieb sú jednoznačné a parlamentnú väčšinu nemôže ignorovať ani prezident Miloš Zeman. Ten povedal, že zostavením vlády poverí víťaza volieb, za ktorého však nebude považovať žiadnu koalíciu, pretože tie sú podľa jeho tvrdenia podvodom na voličoch.

Na základe sčítania hlasov z 99,6 percenta volebných obvodov obsadí v Poslaneckej snemovni koalícia SPOLU 71 kresiel. Hnutie ANO bude mať 72 mandátov, Piráti a Starostovia 37 poslancov a SPD 20 kresiel, ukazujú údaje servera iDnes.cz.

Predseda Českej pirátskej strany (Piráti) Ivan Bartoš hlasuje v českých parlamentných voľbách v piatok 8. októbra 2021 v Ústí nad Labem.

18:31 Českí občania, ktorí hlasovali vo voľbách do Poslaneckej snemovne Českej republiky v piatok (8. 10.) a v sobotu v Bratislave, odovzdali najviac hlasov (165) koalícii SPOLU. Na druhom mieste skončila koalícia Piráti a Starostovia so 132 hlasmi a na treťom politické hnutie ANO s 57 hlasmi. Pre TASR to uviedla Hana Jelínková z českého veľvyslanectva v Bratislave.

Na Slovensku bolo odovzdaných dokopy 408 platných hlasov. Celkovo v priestoroch Veľvyslanectva ČR v Bratislave hlasovalo 412 voličov, pričom štyri hlasy neboli platné. „V piatok prišlo približne 300 voličov, zvyšok v sobotu,“ priblížila Jelínková.

Ako štvrté sa umiestnilo občianske hnutie Prísaha, ktoré získalo 12 hlasov, nasleduje Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) s 11 hlasmi, rovnako po osem hlasov získalo hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD) a Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM). Po šesť hlasov získalo hnutie Trikolóra Slobodní Súkromníci a strana Voľný blok. Strana zelených získala tri hlasy a po jednom hlase získalo Hnutie Pramene, Aliancia národných síl, Koruna Česká a Otvorme Česko normálnemu životu.

Peter Fiala

18:29 „Dominancia Andreja Babiša končí. S koalíciou SPOLU budeme ešte dnes rokovať,“ povedal na tlačovej konferencii predseda Pirátov Ivan Bartoš. „S oligarchom a extrémistami sa nevyjednáva,“ uviedol predseda STAN Vít Rakušan. „Po 32 rokoch sme poslali KSČM do dejín,“ doplnil.

18:27 Náskok medzi SPOLU a ANO sa prehlbuje v prospech prvých menovaných. Aktuálne predstavuje asi 0,3 percenta. V celých číslach ide o zhruba 17-tisíc hlasov. Spočítaných je takmer 99 percent volebných okrskov.

18:09 Babiš prehráva. Pri sčítaní 98,29 percenta hlasov má jeho hnutie na konte 27,39 percenta hlasov, pričom SPOLU už 27,49. Piráti a STAN majú priebežný výsledok na úrovni 15,39 percenta a strana Tomia Okamuru 9,67. Zvyšné subjekty sa cez brány tamojšieho zákonodarného zboru nedostanú.

18:01 Rozdiel medzi dvomi najsilnejšími zoskupeniami je len 0,07 percenta v prospech ANO. Spočítaných je skoro 98 percent hlasovacích lístkov. Pri aktuálnom trende s veľkou pravdepodobnosťou tesne zvíťazí SPOLU.

17:50 Krátko pred šiestou hodinou večer je spočítaných 97 percent okrskov. Náskok hnutia Andreja Babiša sa zúžil na minimum. Aktuálne má 27,54 percenta hlasov, pričom SPOLU 27,30 percenta. Zväčšuje sa aj rozdiel medzi Pirátmi/STAN (15,30) a SPD (9,74).

17:19 Po spracovaní výsledkov z 93 percent okrskov sa scvrkáva náskok ANO (27,94 percent) pred SPOLU (26,82 percenta). Nástup väčších miest podľa očakávania pomohol Pirátom/STAN (15,05 percenta) a uškodil okamurovcom (9,91 percenta).

Priaznivci lídra koalície SPOLU Petra Fialu reagujú po zverejnení priebežných výsledkov parlamentných volieb 9. októbra 2021 v Prahe

16:51 Na základe sčítania hlasov z viac ako 80 percent volebných obvodov by sa do českej Poslaneckej snemovne dostali štyri strany.

Vedie hnutie ANO premiéra Andreja Babiša s 28,49 percenta hlasov pred koalíciou SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) so ziskom 26,14 percenta. Tretia je koalícia Piráti a Starostovia, ktorá si síce počas sčítania polepšuje, no stále výrazne stráca, keď má 14,69 percenta. Populistická strana Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru má 10,15 percenta.

Zvyšné strany vrátane sociálnych demokratov z ČSSD a komunistov z KSČM sú už pod hranicou piatich percent potrebnou na zvolenie do dolnej komory Parlamentu ČR, ukazujú priebežné údaje Českého štatistického úradu na webovej stránke volby.cz.

Volebná účasť sa pohybuje na úrovni 64,6 percenta. Pred štyrmi rokmi prišlo hlasovať takmer 61 percent českých voličov.

Šéf ČSSD Jan Hamáček už potvrdil, že ak sa jeho strana nedostane do parlamentu, skončí ako jej predseda. „Kresla sa rozhodne držať nebudem,“ povedal s tým, že by napriek tomu zostal v politike ako radový člen ČSSD. „Je to strana môjho srdca,“ vyhlásil.

Líder koalície Piráti a Starostovia Ivan Bartoš po príchode do jej volebného štábu vyjadril presvedčenie, že demokratická opozícia uspeje a jeho subjekt bude zostavovať vládu s koalíciou SPOLU. „Budeme spolu rokovať ešte dnes,“ povedal novinárom.

Hnutie ANO v priebehu sčítania postupne mierne klesá. „Ak ANO získa okolo 28 percent, bol by to veľký úspech,“ povedala ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová. Spoluprácu si dokáže predstaviť s akoukoľvek zvolenou stranou.

SPD za hlavnú podmienku pre prípadný vstup do vlády s ANO považuje zákon o referende, ktorý by umožnil hlasovať o vystúpení alebo zotrvaní Českej republiky v Európskej únii, uviedol podpredseda strany Radim Fiala. Zopakoval tiež, že SPD vopred vylučuje spoluprácu s koalíciou Pirátov a Starostov.

Čestný predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg po príchode do štábu SPOLU povedal, že takýto priebežný výsledok koalície očakával. Piráti si podľa neho ešte polepšia vo veľkých mestách. Myslí si však tiež, že prezident Miloš Zeman „podrží“ Andreja Babiša a vymenuje ho za premiéra, ktorým bude, pokým bude Zeman vo funkcii.

Líder koalície SPOLU Petr Fiala

16:35 Podľa aktuálnych preferencií vedie potencionálna koalícia Piráti a STAN + SPOLU o jeden hlas nad druhou potencionálnou koalíciou ANO + SPD.

16:30 Po sčítaní zhruba 74 percent okrskov, kedy začínajú prichádzať výsledky z väčších miest, stále vedie hnutie ANO. Jeho náskok mierne doťahuje SPOLU a rastú aj Piráti. Mimo snemovne definitívne ostanú komunisti a zrejme aj ČSSD.

16:21 Podľa prognózy finálnych volebných výsledkov televízie CNN Prima News a agentúry STEM/Mark by vo voľbách do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR zvíťazilo hnutie ANO s viac ako 27 percentami.

Druhá skončí koalícia SPOLU s 26 percentami a tretí Piráti a STAN s 15 percentami. Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) by sa podľa tohto modelu do Snemovne so 4,99 percentami nedostala.

Predseda ČSSD Jan Hamáček vo vysielaní Českej televízie uviedol, že ak sa jeho strana nedostane do Snemovne, skončí na poste jej predsedu.

Podľa riaditeľa agentúry STEM Martina Buchtíka sú výskumníci schopní veľmi presne prepočítať výsledky volieb po tom, ako sa podarilo sčítať viac ako 20 percent hlasov. Odchýlka od reálnych výsledkov by sa mala pohybovať v rozmedzí desatín percentuálnych bodov.

Podľa tejto predikcie by volebná účasť mala dosiahnuť takmer 65 percent.

16:03 Po sčítaní hlasov z takmer polovice volebných obvodov vedie vo voľbách do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR hnutie ANO premiéra Andreja Babiša so ziskom 29,83 percenta hlasov pred koalíciou SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 – 24,51 percenta) a koalíciou Piráti a Starostovia (13,83 percenta). Informoval o tom v sobotu spravodajský portál iDNES.cz.

Po sčítaní viac ako 48 percent hlasov voličov by v prepočte na mandáty hnutie ANO spolu so stranou Sloboda a priama demokracia (SPD) obsadili v snemovni 99 kresiel, ďalších osem by mala Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD). Koalícia SPOLU, Pirátov a starostov by získala 93 mandátov.

Volebná účasť dosiahla 63,91 percenta.

14:09 V Česku sa v sobotu popoludní o 14:00 skončili voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Zatiaľ sa zdá, že záujem o voľby bude vyšší ako v minulých rokoch. Už v piatok totiž odvolilo na niektorých miestach 50 percent oprávnených voličov, píše spravodajský server Seznam Zprávy.

Napríklad v Brne odvolilo v sobotu pred poludním 55 percent ľudí. V južných Čechách sa volebná účasť pohybuje na úrovni 40 až 70 percent. Podľa portálu Novinky.cz krátko pred uzatvorením volebných miestností atakovala volebná účasť v meste Hradec Králové úroveň 66 percent.

Polícia sa tiež v sobotu zaoberala mimoriadnymi udalosťami súvisiacimi s voľbami, ktorých ale bolo minimum. V Brne policajti dostali anonymné hlásenie o nastraženej bombe vo volebnej miestnosti, ale nič nenašli. Okrem toho polícia zaznamenala prípady nedodržiavania protipandemických opatrení vo volebných miestnostiach. Bolo ich však menej ako v piatok.

Z predsedov strán odvolil ako jeden z posledných v sobotu ráno predseda hnutia Prísaha Robert Šlachta. Uviedol, že verí, že jeho hnutie prekoná päťpercentnú hranicu nevyhnutnú na vstup do Snemovne českého parlamentu. Väčšina ostatných lídrov odvolila už v piatok.

Tento rok sa hlasy budú po prvý raz prepočítavať na mandáty podľa nových pravidiel. Namiesto d’Hondtovej metódy sa použije Imperialiho kvóta. Každá strana dostane v danom kraji toľko mandátov, koľkokrát sa kvóta vojde do počtu platných hlasov pre túto stranu. Zmierni sa tým výhoda pre víťaza volieb, vysvetľujú Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

Priebežné výsledky bude zverejňovať Český štatistický úrad (ČSÚ) podľa toho, ako ich budú doručovať jednotlivé volebné komisie. Relevantné výsledky budú známe až v sobotu neskoro popoludní alebo večer.

Foto: TASR/AP

(tasr, ste, tod)


Ďalšie články