Bidenovi demokrati sa nepotešia. Súd Texasu umožnil obnoviť zákon o zákaze potratov

Joe Biden virtuálne stretnutie s guvernérmi a starostami oblastí postihnutých hurikánom Ida Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký federálny odvolací súd v piatok rozhodol, že štát Texas môže dočasne obnoviť zákon o ochrane nenarodeného života. K verdiktu došlo dva dni po tom, čo iný súd nariadil, aby Texas platnosť liberálnymi demokratmi kritizovaného zákona pozastavil.

Rozsudkom americký odvolací súd so sídlom v New Orleanse dočasne zrušil stredajší verdikt okresného federálneho súdu v texaskom Austine a účinne obnovil zákaz väčšiny interrupcií od tej fázy tehotenstva, keď je možné detegovať ozvy srdca plodu, teda zvyčajne v šiestich týždňoch gravidity.

Zákon vyvolal kontroverzie nielen pre polarizáciu Američanov v otázke ochrany nenarodeného života, ale aj preto, že nerobí výnimky pri znásilnení alebo inceste a interrupciu umožňuje, len ak matke hrozí zdravotné riziko.

Znova začali s potratmi

Rozhodnutie prišlo po tom, čo kliniky v celom Texase opäť začali vykonávať interrupcie, píše agentúra AP. Rozhodnutím súdu zákonná norma opäť dočasne vstúpila do platnosti, dokým sa prípad nepreskúma. Americké ministerstvo spravodlivosti má do utorka 12. októbra čas na to, aby na verdikt reagovalo.

Zákon, známy pod označením Texas Heartbeat Act (texaský zákon o tlkote srdca), vstúpil do platnosti 1. septembra. Takýto striktný zákon už schválili v desiatich „republikánskych“ štátoch USA, no s výnimkou Texasu ani v jednom z nich doteraz pre súdne spory nenadobudol účinnosť. Najvyšší súd USA, v ktorom majú v súčasnosti prevahu konzervatívni sudcovia, odmietol texaský zákon zablokovať.

Reakcia: Najradikálnejší propotratový zákon v histórii

Zákon vyvolal odpor veľkej časti demokratov. Do ulíc v mestách po celej krajine vyšli proti zákonu v mestách demonštrovať desaťtisíce ľudí.

https://standard.sk/118140/bitka-o-potraty-v-amerike-sa-stupnuje-demokrati-predstavili-najradikalnejsi-potratovy-zakon-v-historii/

Demokrati sa pritom snažia na celonárodnej úrovni vo všetkých 50 štátoch presadiť najradikálnejší potratový zákon v dejinách. Hneď po jeho prijatí by sa zrušila platnosť zákonov jednotlivých štátov USA. Tie sú síce legálne vo všetkých štátoch USA, ale štát od štátu rôznym spôsobom regulované. Niekde je možný potrat až do momentu narodenia, inde nie.

Po zmene by každá žena v každom štáte mohla ísť na potrat v akomkoľvek štádiu tehotenstva, teda aj deň pred pôrodom, a v zásade z akéhokoľvek dôvodu. Zákon už prešiel v dolnej komore Kongresu, kde majú demokrati väčšinu. Je však nepravdepodobné, že ho schváli Senát, v ktorom tesnú väčšinu držia republikáni.

(tasr, ste)


Ďalšie články