Citovala Bibliu, čelí trestnému stíhaniu. Päivi Räsänenová a jej odkaz na Slovensko

000243325602_289110789711184_8402509786682582530_n Foto: archív autora

Pred pár dňami som vo Fínsku stretol Päivi Räsänenovú. Rozprávali sme sa, snažili sa jej tlmočiť našu solidaritu a prišli sme pritom na pozoruhodnú vec.

Len pripomeniem, že pani Räsänenová je v súčasnosti poslankyňou fínskeho parlamentu (od roku 1995) za Kresťanskodemokratickú stranu, je tiež bývalá ministerka vnútra (2011 – 2015), jej manžel je luteránsky pastor, majú spolu 5 detí a už 7 vnúčat. Teší sa, že ôsme vnúča je už na ceste.

Pani Räsänenová, ako na Slovensku vieme, čelí trestnému stíhaniu, pretože ju generálna prokurátorka obžalovala zo šírenia nenávisti voči sexuálnym menšinám, za čo jej hrozí trest odňatia slobody na 2 roky. Súdne pojednávanie bude v januári. S mojimi kolegami som jej išiel osobne vyjadriť podporu v mene celej komunity CitizenGO a uistiť ju, že viac ako 200 000 signatárov z celého sveta stojí za ňou a považuje jej súdny proces za nespravodlivý.

Toto trestné stíhanie treba pomenovať pravým menom – je to prenasledovanie kresťanov. Päivi Räsänenová si ako veriaca kresťanka v roku 2019 dovolila na Twitteri zdieľať biblický citát od svätého Pavla (Rim 1, 24-27) a v roku 2004 uverejnila brožúrku Ako muža a ženu ich stvoril – homosexuálne vzťahy spochybňujú kresťanský koncept ľudskosti, kde vychádza z knihy Genezis a obhajuje manželstvo ako nerozlučný zväzok medzi mužom a ženou.

Pripomeňme citát svätého Pavla, keďže u nás často v tejto debate nezaznieva: „Preto ich Boh vydal nečistote podľa žiadostí ich srdca; a tak hanobili svoje vlastné telá tí, čo Božiu pravdu zamenili za lož, uctievali stvorenia a slúžili radšej im ako Stvoriteľovi, ktorý je zvelebený naveky. Amen. Preto ich Boh vydal nehanebným náruživostiam. Ich ženy zamenili prirodzený styk za protiprirodzený. (Rim 1, 24-26)

Zdieľaním tohto citátu kritizovala homosexuálne skutky. Neurobila však nič iné, iba zopakovala dve tisícročia staré kresťanské učenie. Pani Räsänenová často pripomína, že Boh dal všetkým ľudskú dôstojnosť a všetci sme si pred Ním rovní. Keď sa vyjadruje k homosexualite, neodsudzuje hriešne osoby, ale ich hriešne skutky, ktoré neraz pohoršujú deti a mladých ľudí.

Ak je niekto trestne stíhaný za verejné prejavenie svojej kresťanskej viery opierajúc sa o Sväté Písmo, nie je to nič iné ako porušovanie jeho práva na slobodu prejavu a slobodu vyznania.

Päivi Räsänenová sa vyjadrila takto: „Nemôžem akceptovať, že vyjadrenie mojej náboženskej viery by mohlo znamenať väzenie. Nepovažujem sa za vinnú z vyhrážania, ohovárania alebo urážania kohokoľvek. Všetky moje vyhlásenia vychádzali z biblického učenia o manželstve a sexualite.“

Stretnutie bolo príjemné, priateľské. V poslednom čase sledujeme viacero prípadov toho, ako politici či akademici zo západného sveta nachádzajú podporu a povzbudenie v kedysi komunistických krajinách. Tak to bolo aj teraz.

Donútilo ma to však rozmýšľať o jednej veci. Predstavme si, že by pani Räsänenová na súde prehrala a išla by do väzenia alebo by musela zaplatiť vysokú pokutu. Čo by to znamenalo pre kresťanov, ktorí sa držia biblickej náuky o manželstve a sexualite? Čo by to znamenalo pre cirkev a šírenie Svätého Písma? A čo by to znamenalo pre kresťanské noviny, denníky a médiá?

Ak by pani Räsänenová prehrala, vo Fínsku by niekomu mohlo napadnúť zakázať tlač a predaj Svätého Písma, prípadne ho doplniť nejakým usmernením, ešte pravdepodobnejšie je, že by bolo dotknuté právo cirkví verejne hovoriť o ľudskej sexualite. Fínski protestanti, prípadne aj menšinoví katolíci, by zrejme nemohli zastávať verejné úrady, ak by vyslovili svoj názor na rodinu a manželstvo, pretože by sa dopúšťali trestných činov.

Niekdajší pojem finlandizácia by možno získala nový význam.

Čo na tie obavy hovorí pani Räsänenová? Počas nášho stretnutia bola plná pokoja, odvahy a radosti. Má bezpečné zázemie vo svojej rodine, vníma silu Božej milosti. Počas rozhovoru priznala, že ju inšpiruje svätý Pavol, ktorý sa nebál vydať svedectvo o Ježišovi Kristovi dokonca ani pred rímskym cisárom, hoci ho to v konečnom dôsledku stálo hlavu.

Svätý Pavol sa dostal až k cisárovi, pretože bol rímskym občanom. Aj Päivi Räsänenová chce využiť svoje práva, aby svedčila o Kristovi a nebojí sa pritom trestu, pretože svoj zápas považuje za spravodlivý.

Keď ju predvolali na políciu, kde musela vysvetľovať knihu Genezis, list svätého Pavla Rimanom, chápanie hriechu a jeho odpustenie skrze vykupiteľskú obetu Ježiša Krista, na policajnej stanici mali taký menší biblický krúžok.

Ako povedala: „Budem brániť svoje právo na vyznanie viery, aby nikto iný nebol zbavený práva na slobodu náboženského vyznania a prejavu. Zastávam názor, že moje vyjadrenia sú zákonné a nemali by byť cenzurované. Zo svojich názorov neustúpim. Nenechám sa zastrašiť a nebudem skrývať svoju vieru. Čím viac kresťanov o kontroverzných témach mlčí, tým užší je priestor pre slobodu slova.“

Mysleli sme si, že sme išli podporiť ženu, ktorá čelí perzekúcii, a odišli sme povzbudení my sami.


Ďalšie články