Bitka o Manchester bude vrcholom futbalového víkendu v Anglicku

55719515_10156430653412746_2599671883825676288_o Foto: ManU/FB

Pár dní po skončení skupinovej časti Ligy majstrov sa v mestskom derby stretnú United a City. Zápas začína o 18:30.

Prvé derby sa hralo už v roku 1881. Oba kluby zohrali proti sebe v rôznych súťažiach už 182 zápasov. Manchester mal častejšie farbu červenú. United uspeli v 76 zápasoch, 54 patrilo Citizens, 52 skončilo remízou. V ére Premier League stihli oba kluby 46 duelov. Aj v tejto štatistike vedú United. Vyhrali polovicu, teda 23 duelov. City vyhralo pätnásťkrát a remíza sa zrodila osemkrát.

V kalendárnom roku 2020 sa manchesterské tímy stretli trikrát. V lige premenil výhodu domáceho ihriska United na marcové víťazstvo 2:0, keď sa presadili Martial a McTominay. Predtým na seba narazili v januári v ligovom pohári. City najprv uspeli na Old Traford 1:3, v odvete pre zmenu vonku uspel United tesne 0:1. Ďalej však postúpil tím z modrej časti Manchestru.

Foto: Man Citizens/FB

Túto sezónu odštartovali oba manchesterské kluby nepresvedčivými výsledkami a dlho sa motali v spodnej polovici tabuľky. Červení diabli ale aktuálne ťahajú sériu štyroch výhier a výsledkovo sa zlepšili aj belasí a tak derby zastihlo kluby v tabuľkovom susedstve na šiestom a siedmom mieste. Na vedúce mužstvá Tottenham a FC Liverpool strácajú päť, respektíve šesť bodov, majú však zápas k dobru.

V rozdielnej situácii sú v Manchestri ak ide o postup do vyraďovacej fázy Ligy majstrov. Kým Citizens skupinu s prehľadom vyhrali a v záverečnom kole skupinu v podstate len dohrávali, United mali nôž na krku a situáciu nezvládli. Zverenci Ole-Gunar Solskjeara potrebovali v Lipsku aspoň bod, no dlho to vyzeralo na ich debakel. Dva góly v záverečnej desaťminútovke stačili len na korekciu konečnej prehry 3:2. Tá znamenala koniec United v tohtoročnej edícii Ligy majstrov, čo je bezpochyby vážne sklamanie. Najmä ak United po troch zápasoch skupinu s prehľadom viedol. Nasledovali tri zbabrané prehry a na úkor United ďalej postupujú Paris St.Germain a prekvapivo aj Lipsko. Veľkej kritike bola podrobená najmä defenzíva červených. Už pravidelne býva hromozvodom frustrácie najdrahší obranca sveta a kapitán United Harry Maguire. Legenda diablov a bývalý spoluhráč trénera Solskjaera Paul Scholes ho označil za „dreveného a nemotorného“. Tvrdo kritizoval aj Maguirovu výhovorku, že boli prekvapení tvrdou hrou Lipska. Svoje sa ušlo za nedôraz pri rozhodujúcom góle aj brankárovi Davidovi de Geovi.

Foto: ManU/FB

Pohoda je teda na strane Citizens. Pep Guardiola nedávno podpísal predĺženie kontraktu o ďalšie dva roky a k dispozícii má celý svoj káder. Solskjaerova pozícia je ďaleko komplikovanejšia. O jeho výmene za bývalého trénera Tottenhamu Mauricia Pochettina sa špekulovalo už dávnejšie. Solskjaer odpovedal sériou ligových víťazstiev a dramatickými zvratmi na ihriskách Southamptonu, či West Hamu. Po tom čo červení diabli zbabrali záver skupinovej fázy Ligy majstrov je však táto téma opäť na stole a prípadný neúspech s City, môže pre Nóra znamenať konečnú. Menšie zranenia trápia útočníkov Cavaniho a Martiala, trénerovi by ale mali byť k dispozícii. Manchesterské derby má výkop v sobotu o 18:30, duel vysiela stanica Premier Sport. 

Zápasy 12. kola Premier League:

Piatok 11. decembra 2020:

Leeds – West Ham

Sobota 12. decembra 2020

Wolwerhampton – Aston Villa

Newcastle – West Brom

Manchcester United – Manchester City

Chelsea – Everton

Nedeľa 13. decembra 2020

Southampton – Sheffield

Crystal Palace – Tottenham

Fulham – Liverpoool

Arsenal – Burnley

Leicester – Brighton


Ďalšie články