Štúdia: Ľudia so životným cieľom dlhšie žijú a viac si pamätajú

Novomestský beh 2021 okolo Kuchajdy Ilustračný obrázok. Foto: Martin Baumann/TASR

Ľudia so zmyslom života majú podľa štúdie bohatšiu pamäť a viac pozitívnych spomienok.

Vedci z Floridskej štátnej univerzity našli spojenie medzi účelom jednotlivca a schopnosťou zapamätať si ostré detaily.

Cieľavedomosť a silné kognitívne schopnosti (inteligencia, výkon mozgu) pomáhajú pamäti, avšak zmysel života napomáha ostrosti a súdržnosti pamäte. Výskum sa zameral na spomienky súvisiace s pandémiou COVID-19. Tá sa totiž dotkla každého a vyvoláva veľa zážitkov a reakcií.

Osobné spomienky spĺňajú podľa autorov štúdie v každodennom živote dôležitú funkciu.

„Pomáhajú nám stanovovať ciele, ovládať emócie a budovať intimitu s ostatnými. Je známe, že ľudia s väčšou cieľavedomosťou majú lepšie výsledky pri testoch objektívnej pamäte, ako je zapamätanie si zoznamu slov. Zaujímalo nás, či je poslanie spojené aj s kvalitou spomienok na dôležité osobné skúsenosti, pretože tieto vlastnosti môžu byť jedným z dôvodov, prečo sa zmysel života spája s lepším duševným a fyzickým zdravím,“ povedala vedúca autorka štúdie Angelina Sutinová.

Cieľavedomí sú aj počas pandémie optimisti

Na výskume sa zúčastnilo takmer osemsto ľudí. Každá osoba informovala o svojom osobnom zmysle života a absolvovala sériu kognitívnych testov v januári a februári 2020, tesne pred pandémiou.

V júli 2020 potom vedci všetkým položili niekoľko otázok o ich skúsenostiach počas pandémie. Účastníci so zmyslom života mali súvislejšie a živšie spomienky ako ostatní účastníci s menším životným účelom.

Ľudia s väčším nasadením tiež zdieľali viac zmyslových detailov, spomínali si na svoje spomienky v prvej osobe a vo všeobecnosti hlásali viac pozitívnych pocitov ako tých negatívnych.

Avšak depresia a negatívne myšlienky mali malý až žiadny vplyv na schopnosť spomenúť si a vybaviť si ostré detaily.

Väčšia pohoda aj chuť žiť

Ide o prvý výskumný projekt, ktorý ukazuje prepojenie medzi zmyslom života a bohatosťou pamäte. Predchádzajúci výskum však odhalil ďalšie výhody spojené so životným poslaním, od nižšieho rizika smrti až po lepšie fyzické a duševné zdravie.

„Spomienky pomáhajú ľuďom udržiavať pohodu, sociálne vzťahy a kognitívne zdravie,“ uviedol spoluautor Antonio Terracciano, profesor na lekárskej fakulte.

Nový výskum poskytol vedcom lepší prehľad o súvislostiach medzi zmyslom života a bohatstvom osobných spomienok.


Ďalšie články