Televízne tipy: Tom Hanks ako právnik sovietskeho špióna, Daniel Craig ako židovský partizán v Bielorusku

tom Tom Hanks vo filme Most špiónov. Foto: reprofoto/youtube

Pred nami je víkend a s ním aj výber televíznych tipov. Čakajú nás filmy s vojnovou tematikou, dokument o Ľubomírovi Feldekovi alebo ruský seriál Zulejka otvára oči.

PIATOK

O 13 miest na svetovom šampionáte Majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2022 v Katare sa uchádza 55 európskych mužstiev, ktoré sú členskými krajinami UEFA. V piatok na Jednotke bude kvalifikačný zápas Slovenska proti Rusku o 20:20 a v pondelok sa Slovensko postaví proti Chorvátom.

V piatok na Dvojke bude pokračovať šiesta časť ruského seriálu Zulejka otvára oči. Dej sa odohráva v ťažkých časoch 20. storočia, keď krutá boľševická moc ťažko postihovala všetkých, ktorí sa nezmierili s jej diktatúrou. Zulejka sa už nachádza vo veľmi ťažkých podmienkach gulagu. Seriál začne o 20:40.

V opustenom horskom hoteli sa stretne osem dobrovoľníkov z radov vojenských veteránov, ktorí zastupujú rôzne národnosti bývalej Juhoslávie. Vtedy vyplávajú na povrch najhlbšie rany minulosti. Muži v hoteli boli buď priamymi aktérmi, alebo svedkami vojnových zločinov, ktoré sa odohrali v 90. rokoch v bývalej Juhoslávii. Všetkých mužov má na starosti slovinský terapeut, ktorý túto situáciu sám ťažko zvláda. Film Chlapi neplačú pôjde o 23:30 na ČT art.

SOBOTA

Zmena vysielacieho času čaká aj najsledovanejší program na RTVS. Relácia Byť zdravý je výhra sa doteraz vysielala v nedeľu, no pre televíznu šou Pečie celé Slovensko sa lotéria musela presunúť. Nový vysielací čas je v sobotu o 20:30 na Jednotke.

V sobotu oslávi svoje 85. narodeniny Ľubomír Feldek. Na jeho počesť odvysiela Dvojka dokumentárny film o tomto známom slovenskom spisovateľovi. Feldek je prozaik, básnik, scenárista i prekladateľ. Preložil napríklad diela Williama Shakespeara, scenáristicky sa spolu s režisérom Jurajom Jakubiskom podieľal na úspešnej rozprávke Perinbaba. Jeho manželka je známa glosátorka a humoristka Oľga Feldeková, s ktorou majú spolu päť deti. Dokument Blúdiaci Holanďan Ľubomír Feldek uvedie Dvojka o 20:10.

Muž v strednom veku Badii chce spáchať samovraždu a v Teheráne hľadá niekoho, kto by mu pri tom pomohol. Zdá sa to ako nezrealizovateľná misia. Úlohou asistenta bude na druhý deň skontrolovať Badiiho v jame, do ktorej sa uloží. Keď bude mŕtvy, tak ho má zakopať, ale keď bude nažive, pomôže mu dostať sa z jamy. Po dlhom pátraní nájde preparátora, ktorý mu pomôže, pretože potrebuje peniaze pre svoju chorú dcéru. Preparátor sa ho však najprv snaží presvedčiť, aby tento čin nespáchal. Iránsko-francúzska dráma Chuť čerešní je pripravená o 23:15 na Dvojke.

NEDEĽA

Po konci druhej svetovej vojny ohrozuje ľudstvo studená vojna. Napäté vzťahy medzi ZSSR a USA je cítiť všade. V roku 1957 zatkli Rudolfa Abela, sovietskeho špióna žijúceho v New Yorku. Do Moskvy posielal kódované správy. Americká vláda oslovila právnika Jamesa Donovana, ktorého si zahral Tom Hanks, aby Abela zastupoval. Donovan to najprv odmietol, no napokon sa prípadu ujal. Na stretnutiach medzi ním a Abelom vzniklo vzájomné puto, preto advokát chcel, aby Abel nedostal trest smrti. Napokon ho osúdili na 45 rokov väzenia. O tri roky neskôr zostrelili v sovietskom vzdušnom priestore amerického pilota, ktorého následne zadržali a odsúdili na desať rokov väzenia. CIA sa obáva, že by pilot mohol Sovietom prezradiť tajné informácie. Do hry sa opäť dostáva Donovan, od ktorého Američania chcú, aby vymenil Abela za amerického letca. Americko-nemecký film Most špiónov režiséra Stevena Spielberga sa začne o 23:45 na TV JOJ.

V roku 1941 v Bielorusku nacisti vyvraždili 4-tisíc Židov, medzi nimi aj rodinu troch bratov Bielskych. Tí utiekli do lesa a postupne si vytvorili partizánsku skupinu, ktorú tvorili hlavne Židia. V lese si vybudovali mestečko, ktoré tiež nazývali lesný Jeruzalem. Bolo to jediné slobodné miesto na okupovanom území. Keď v roku 1944 títo hrdinovia vyšli z lesa, bolo ich viac ako 1 200. Americkú vojnovú drámu Odpor v hlavných úlohách s Danielom Craigom a Lievom Schreiberom si môžete pozrieť o 22:05 na ČT2.


Ďalšie články