Zneužívanie vo Francúzsku treba pozorne preskúmať. Štyri percentá prípadov bolo v cirkvi

Vo Francúzsku zverejnili správu o pedofiloch v radoch francúzskej katolíckej cirkvi Predseda nezávislej komisie Jean-Marc Sauve prichádza pri príležitosti zverejnenia správy o prípadoch pohlavného zneužívania detí predstaviteľmi katolíckej cirkvi vo Francúzsku v rokoch 1950 - 2020. Foto: TASR/AP

TÝŽDEŇ VATIKANISTOV: Tento týždeň bol v Ríme mimoriadne rušný. Pápež prijal svetových náboženských lídrov i nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Vatikánsky súd odročil pojednávanie s (ex)kardinálom Angelom Becciuom a oslobodil kňazov obžalovaných zo zneužívania. Pedokriminalita vo Francúzsku bola taktiež veľkou témou a aj nedeľňajší oficiálny začiatok synody, ktorá vyvrcholí o dva roky v Ríme.

Vo francúzskej cirkvi mali kňazi a rehoľníci od roku 1950 zneužiť okolo 200-tisíc detí. „Neuveriteľné čísla“ správy sú odhadom a v skutočnosti môžu byť menšie či väčšie v rozmedzí od 160-tisíc do 270-tisíc. Obetí v cirkvi bolo 330-tisíc, ak sa vezme do úvahy zneužitie zo strany laikov v katolíckych školách či skautských družinách. Správa na strane 22 z celkových skoro 550 strán (plus stovky strán príloh) píše, že v celej krajine zakúsilo sexuálnu agresiu päť a pol milióna ľudí pred dovŕšením dospelosti, teda ako celé Slovensko. Pedokriminalita v cirkvi predstavuje „iba“ štyri percentá prípadov.

Médiá nespochybnili vážnosť situácie a na podobnú štúdiu vyzvali cirkev v Taliansku. Niektorí podčiarkli, že ide o štatistický odhad, hoci je založený na sociologickom prieskume inštitútu Inserm medzi 28-tisíc respondentmi a získané číslo sa premietlo do pomeru s celkovou populáciou v krajine galského kohúta. Jeden publicista naznačil povrchnosť pri skúmaní čísel a metódy:

„Nanešťastie sa médiá nevenovali tomu, ako zosúladiť počet ,potvrdených‘ zneužívateľov v cirkvi a počet ,potvrdených‘ obetí. Keďže správu dala vypracovať samotná cirkev a keďže je veľmi dlhá, je pravdepodobné, že odhad 330-tisíc detí musí byť správny. V médiách som nevidel žiadne články spochybňujúce tento údaj. Myslím si, že zo strany cirkvi je neochota spochybňovať akékoľvek správy, ako je táto. Možno sa obáva, že spochybnenie časti správy by vyvolalo dojem, že cirkev krízu sexuálneho zneužívania stále popiera. Namiesto toho od cirkvi vychádza ako obvykle iba ,mea culpa’. Napriek tomu je pravda dôležitá a diskutabilné tvrdenia proti cirkvi by sa mali starostlivo preskúmať.“

Dodajme, že triezvy a vyvážený pohľad na uvedené čísla priniesol denník Figaro.

Tému sme konzultovali aj s francúzskym vatikanistom. Priznal nepresnosť čísla obetí, hoc nevidí veľký problém v tejto štandardne používanej metóde. Získavanie dát podľa neho nebolo pod drobnohľadom tamojších médií. Tie skôr upozornili na dosť nízky počet kňazov – sexuálnych agresorov. Na záver pripomenul, že ide o smutný fenomén aj v iných krajinách.

Francúzski biskupi o „tvrdých záveroch“ dokumentu povedali, že si ich preštudujú.

„Nejde o to, žiadať o odpustenie, ale o odčinenie… Nejde o to, aby sme boli odteraz pozornejší, citlivejší, ostražitejší zoči-voči obrovskému deliktu, ktorý sme hanebne podcenili a tvrdohlavo odstránili,“ myslí si teológ Pierangelo Sequeri.

Cirkev je síce ovplyvnená rozšírenou kultúrou, pre ktorú je sex konzumom, no to ju neospravedlňuje. Treba zabrániť, aby sa kňazmi stali tí, ktorí na to nemajú, a tiež vyžadovať dôkazy, že kandidáti na duchovné povolanie sú „zrelé osobnosti“, komentoval v tlačovom vydaní denníka Avvenire. Ocenil, že nezávislý výbor pre zneužívanie v cirkvi, ktorý správu vypracoval, je už vzorom pre iniciatívy v iných sférach spoločnosti.

Vatikánsky megaproces pokračuje, sexuálne zneužívanie vo Vatikáne sa nekonalo

Súd Vatikánskeho mestského štátu oslobodil dvoch kňazov obvinených zo zneužívania mladých v Preseminári svätého Pia X. Išlo o prvé obvinenie z pedokriminality vo vnútri vatikánskych múrov. Ako sme informovali, bývalí bohoslovci popísali „nezdravé prostredie“ tejto inštitúcie, no muži v talároch im nedali za pravdu. Za obvineniami vraj bola „ukrutná pomsta“ a „neuveriteľné nepravdy“.

V najmenšom štáte sveta zároveň odročili na 17. november megaproces s (ex)kardinálom Becciuom a ďalšími. Obhajcovia majú mať väčší náhľad do dôkazov a vypočuť obžalovaných, ktorí dosiaľ nemali možnosť hovoriť. Predseda súdu Giuseppe Pignatone priznal nezrovnalosti v prípade a je ochotný vrátiť sa do vyšetrovacej etapy. Zatiaľ sa zdá, že nejde o „krátky proces“, ako si želal štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin. Aj podľa diskusií v kuloároch ide skôr o „politický futbal“, ako predpovedal americký vatikanista v júli.

Náboženskí lídri v Ríme bez Dalajlámu

Pápež prijal náboženských lídrov a jednotne apelovali na väčšiu pozornosť ku klíme, k vzdelávaniu a spoločne sa pomodlili za mier pred Koloseom. Pozorovatelia upozornili, že chýbal Dalajláma. Pre niektorých išlo o „novú facku pre Dalajlámu“, hoci je považovaný za „náboženského lídra najviac angažovaného na svetovej úrovni za záchranu prírody a za svoje apely pre ,bratov a sestry´, aby nepodceňovali, že planéta Zem je náš jediný domov.“ Pre ďalších je to ústupok v prospech kontroverznej zmluvy o menovaní biskupov v Číne a vatikánskej „Ostpolitik“ voči tejto krajine. Arcibiskup Paul Gallagher, „minister zahraničných vecí“ Svätej stolice, nato reagoval takto:

„Jeho Svätosť Dalajláma vie, ako dobre ho Svätá stolica rešpektuje, ale tiež si uvedomuje, že naše vzťahy (s Čínou) sú komplikované a náročné a vždy to rešpektoval. A my si to veľmi vážime, a tak pokračuje (náš) dialóg s budhizmom na mnohých, mnohých úrovniach.“

Citát týždňa

Vyberáme z komentára Pierangela Sequeriho o zneužívaní v cirkvi, v ktorom žiada o dôveryhodné a vážne svedectvo svojím životom:

„Menej tárania v sakristii a zbytočných hádok o tom, koľko treba sviečok či spevov Pane, zmiluj sa. Naše odčinenie musí byť seriózne.“


Ďalšie články