Typewise Keyboard je revolučný spôsob písania na smartfóne, ktorý si vyžaduje trpezlivosť a tréning

IMG_6556 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Písanie na smartfóne od začiatku funguje rovnako. Už prvé smartfóny, ktoré ponúkali fyzickú klávesnicu, kopírovali vzhľad klávesnice od počítača.

Displeje mobilných telefónov sú každým dňom väčšie, no ani to niektorým ľuďom nepomôže pri preklepoch, ktoré sú pre malú plochu tlačidiel častým úkazom.

Odstrániť takýto problém môže aplikácia Typewise Keyboard, ktorá prináša alternatívny spôsob fungovania klávesnice. Na ten bude používateľ potrebovať trpezlivosť a chuť učiť sa.

Aplikácia vás naučí všetky gestá, príplatok za plnú verziu nie je nutný

Typewise Keyboard usporadúva tlačidlá do šesťuholníkov pripomínajúci včelie plásty. Takto klávesnica dosiahla väčšiu plochu pre každé tlačidlo, čo pomáha predísť preklepom. Okrem toho ponúka aj niekoľko gest, ktoré urýchľujú písanie. Tie sa treba naučiť, na čo vás aplikácia navedie hneď na začiatku.

klávesnica typewise keyboard
Foto: Martin Minka

Návod je pomerne jednoduchý a zrozumiteľný aj v angličtine. Napríklad veľké písmeno sa píše potiahnutím malého písmena nahor, vymazávanie sa robí potiahnutím v ktorejkoľvek časti klávesnice.

Po absolvovaní úvodného kurzu sa Typewise Keyboard pokúsi naviesť vás na dvojtýždňovú skúšobnú dobu a následné spoplatnenie aplikácie. Stačí to odmietnuť a s obmedzenými funkciami môžete aplikáciu používať naďalej.

Prispôsobenie jazyka a motívu

Hoci platená verzia otvára naozaj veľké možnosti prispôsobenia a práce s klávesnicou, pri bežnom používaní úplne postačí základná verzia bez poplatkov.

Prispôsobiť klávesnicu svojmu jazyku je možné výberom špeciálnych znakov v nastaveniach. Vyberte si všetky znaky s diakritikou, ktoré plánujete používať.

klávesnica typewise keyboard
Foto: Martin Minka

Aj v neplatenej verzii je na výber niekoľko motívov klávesnice, ktoré si používateľ môže zvoliť. Tmavý je dnes o čosi populárnejší a pri používaní vo večerných hodinách nepredstavuje záťaž pre oči.

Bude si to vyžadovať tréning

Ak sa rozhodnete používať hexagonálne klávesy, neočakávajte zázračné a bezchybné písanie počas prvého dňa používania. Rozloženie jednotlivých znakov je odlišné od klasickej klávesnice a mozgu istý čas potrvá, než si zvykne na nové rozmiestnenie.

Vývojári aplikácie odhadujú dobu učenia na približne jeden týždeň. Nie je nutné venovať tréningu dve hodiny denne. Postupne sa to naučíte aj popri bežnej práci s klávesnicou.

Typewise Keyboard: Prinesie výhody tým, ktorí sú trpezliví

Klávesnica Typewise Keyboard je odlišná než ostatné klávesnice, ktoré sa pokúšajú získať používateľa unikátnym motívom alebo gestami. Táto ponúka odlišný spôsob písania, ktorý z dlhodobého hľadiska prináša sľubované výhody.

klávesnica typewise keyboard
Foto: Martin Minka

Najlepšie využitie nájde u majiteľov smartfónov s menším displejom, kde s väčšími tlačidlami pomôže predísť preklepom. Vyskúšať si ju však môže každý, komu nevyhovuje klasické rozloženie klávesnice.


Ďalšie články