Počiatkova vila v Cannes: Vo veci došlo k posunu, informovali Šeliga a Matovič

Matovic-1 Igor Matovič pri údajnej Počiatkovej vile. Foto: Internet

Minister financií a predsedea hnutia OĽaNO Igor Matovič a poslanec Juraj Šeliga oznámili, že v prípade vily exministra Jána Počiatka v Cannes došlo k posunu. Francúzska prokuratúra vo veci koná a údajne preveruje Počiatkov majetok aj jeho pôvod. Matovič hovorí o sprísňovaní zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

Šeliga v úvode piatkového (8. 10.) brífingu povedal, že Počiatka a video spred jeho vily v luxusnej štvrti v Cannes netreba pripomínať. Dodajme však, že išlo o cestu Igora Matoviča, Eduarda Hegera a ďalších členov OĽaNO z januára 2020, počas ktorej politici natočili video spred Počiatkovej vily. Pýtali sa pritom, odkiaľ zobral Počiatek 3 milióny eur na túto nehnuteľnosť. Na budovu zároveň nalepili nápisy „Majetok Slovenskej republiky“.

„Po voľbách sme všetci čakali, že slovenská prokuratúra bude konať, ale doteraz nemáme informácie, že by slovenské orgány akokoľvek konali,“ povedal Šeliga.

V januári 2021 zozbierali poslanci podľa Šeligu podanie o Počiatkovi a jeho podnikateľskej činnosti a podali ho na prokuratúru v Cannes. V týchto dňoch dostali odpoveď.

Francúzska prokuratúra v tejto veci podľa Šeligu už koná a preveruje pôvod majetku Jána Počiatka a či nebol spáchaný trestný čin. Francúzska prokuratúra vzhľadom na citlivosť prípadu nebude poskytovať ďalšie informácie.

„Nechcem vzbudzovať falošné nádeje, že vila bude zajtra zhabaná, ale je to v rukách francúzskej prokuratúry. Žiadny nelegálny majetok nie je chránený ani v zahraničí,“ povedal Šeliga s tým, že Slovensko musí v takýchto prípadoch viac spolupracovať na medzinárodnej úrovni.

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku prijatý za vlád Roberta Fica (Smer-SD) je podľa Šeligu taký komplikovaný, že je majetok extrémne bohatých Slovákov v skutočnosti nepreukázateľný.

„Takto epicky by som vás pozdravil: Bon jour, dobrí ľudia na Slovensku, takto som sa vám prihovoril spred vily bývalého ministra Počiatka,“ pripomenul Matovič. Dodal, že Smer postavil za svojej vlády nefunkčný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Práve ten chce líder OĽaNO meniť.

„Viacero týždňov preberám s koaličnými kolegami, ako sprísniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku,“ vyhlásil Matovič. O tom, či je predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina v tomto prípade proti, nechcel Matovič hovoriť.

Na otázku, prečo sa Šeliga rozhodol informovať o postupe francúzskej prokuratúry práve po boku Matoviča, priamo neodpovedal. Pripomenul len, že to bol práve expremiér, kto z Počiatkovej vily urobil virálne video a predstavil ju verejnosti na Slovensku.

„To video je jedna z vecí, ktoré obleteli Slovensko a pomohli k víťazstvu hnutiu OĽaNO,“ povedal Šeliga s tým, že si uvedomuje úlohu Matoviča a ďalších členov OĽaNO pri zverejnení tejto informácie.


Ďalšie články