Poľský premiér o rozhodnutí ústavného súdu: EÚ sa k nám nemôže správať ako ku krajine druhej kategórie

Mateusz Morawiecki Mateusz Morawiecki. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok privítal verdikt Ústavného súdu, ktorý vo štvrtok dospel k záveru, že niektoré články zmlúv s Európskou úniou nie sú v súlade s poľskou ústavou. Informovala o tom agentúra Reuters. Predseda vlády však zároveň zdôraznil, že Poľsko chce zostať súčasťou EÚ.

„Máme rovnaké práva ako ostatné krajiny. Chceme, aby boli tieto práva rešpektované. Nie sme neželaným hosťom v EÚ. A preto nesúhlasíme s tým, aby sa s nami zaobchádzalo ako s krajinou druhej kategórie,“ napísal Morawiecki na sociálnej sieti Facebook.

Tusk vyzýva na protesty

Bývalý poľský premiér a zároveň bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval na protesty proti kontroverznému verdiktu. Informovala o tom agentúra DPA. Tusk je úradujúcim predsedom najväčšej poľskej opozičnej strany, liberálno-konzervatívnej Občianskej platformy (PO).

 „Vyzývam všetkých, ktorí chcú brániť európske Poľsko, aby sme sa stretli v nedeľu na Hradnom námestí vo Varšave o 18.00 h. Len spoločne ich dokážeme zastaviť,“ napísal Tusk vo štvrtok večer na sociálnej sieti Twitter.

https://standard.sk/123643/polsky-ustavny-sud-spochybnil-prednost-legislativy-eu-pred-zakonmi-polska/?fbclid=IwAR18nawZ7Ev6WMZMYzZbyTQIXMfdiSjUGyYBIRtktgUzKoizVfcVGiZ6NI0

Poľské právo na prvom mieste

Poľský ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že vnútroštátne právo má prednosť pred právom EÚ. Toto rozhodnutie sa v Bruseli stretlo s negatívnou odozvou. Podľa Európskej komisie (EK) verdikt vyvoláva vážne obavy. Komisia taktiež upozornila, že všetky rozhodnutia Súdneho dvora EÚ sú záväzné pre orgány všetkých členských štátov vrátane vnútroštátnych súdov. Verdikt Ústavného súdu môže mať vplyv aj na prideľovanie eurofondov pre Poľsko vrátane peňazí z Plánu obnovy pre Európu.

Vyneseniu verdiktu Ústavného súdu predchádzalo niekoľkomesačné súdne konanie, v ktorom prezident, predstavitelia vlády a parlamentu často zdôrazňovali, že poľská ústava má prednosť pred legislatívnymi normami Únie a rozsudky Súdneho dvora EÚ sú niekedy v konflikte s poľským právnym poriadkom. Poľský Ústavný súd sa začal zaoberať touto záležitosťou v júli na podnet premiéra Mateusza Morawieckeho v súvislosti s vymenúvaním sudcov a verdiktom Súdneho dvora EÚ o tom, že legislatíva Únie má prednosť pred poľskými zákonmi.

(tasr, ste)


Ďalšie články