Poľský Ústavný súd spochybnil prednosť legislatívy EÚ pred zákonmi Poľska

¾udia po¾ská vlajka zástava Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Poľský Ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že niektoré články zmlúv s Európskou úniou nie sú v súlade s poľskou ústavou. Verdikt tak spochybňuje prednosť legislatívy EÚ pred poľskými zákonmi. Informovala o tom agentúra PAP. Európska komisia má z tohto kroku obavy. Vo Varšave sa už objavili prvé protesty stúpencov EÚ.

Proti väčšine hlasovali iba dvaja zo 14 sudcov, napísala americká agentúra AP.

Podľa vyjadrenia súdu členstvo krajiny v EÚ a ratifikovanie príslušných zmlúv neznamená, že súdne orgány EÚ by mali mať zvrchovanú moc nad Poľskom.

Verdiktu poľského Ústavného súdu predchádzalo niekoľkomesačné súdne konanie, v ktorom prezident, predstavitelia vlády a parlamentu často zdôrazňovali, že poľská ústava má prednosť pred legislatívnymi normami Únie a rozsudky Súdneho dvora EÚ sú niekedy v konflikte s poľským právnym poriadkom.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski ešte pred zverejnením rozsudku zdôraznil, že takýto verdikt by nešiel proti zmluvám o členstve Poľska v EÚ, avšak by ich účinnosť presnejšie definoval v prípadoch podobným tým, keď súdy vo viacerých krajinách nevyhoveli rozsudkom európskeho súdu.

Poľský Ústavný súd sa začal zaoberať touto záležitosťou v júli na podnet premiéra Mateusza Morawieckeho v súvislosti s vymenúvaním sudcov a verdiktom Súdneho dvora EÚ, že legislatíva Únie má prednosť pred poľskými zákonmi.

Brusel zase vníma poľský Ústavný súd ako spolitizovaný, poukazujúc na spriaznenosť viacerých sudcov s vládou vrátane predsedníčky súdu Julie Przylebskej.

Eurokomisia má obavy

Rozhodnutie poľského Ústavného súdu vyvoláva vážne obavy, keďže právo EÚ má prednosť pred vnútroštátnym právom vrátane ústavy. Uviedla to Európska komisia (EK) vo štvrtok večer v reakcii na verdikt súdu.

Komisia taktiež upozornila, že všetky rozhodnutia Súdneho dvora EÚ sú záväzné pre orgány všetkých členských štátov vrátane vnútroštátnych súdov.

„Rozhodnutie poľského Ústavného súdu si podrobne preštudujeme a následne rozhodneme o ďalších krokoch. Komisia v prípade potreby využije svoje právomoci podľa Zmlúv o fungovaní EÚ na zabezpečenie jednotného uplatňovania a integrity práva Únie,“ uvádza sa vo vyhlásení eurokomisie.

Vyhlásenie zároveň spresňuje, že EÚ je spoločenstvom založeným na hodnotách a práve, ktoré platia vo všetkých členských štátoch. Komisia zdôraznila, že práva Európanov podľa Zmlúv o fungovaní EÚ (ZFEÚ) musia byť chránené bez ohľadu na to, kde v Európskej únii žijú.

Prvé protesty sú na svete

Pred budovou poľského Ústavného súdu vo Varšave sa vo štvrtok podvečer zišli desiatky ľudí, aby proti rozhodnutiu protestovali.

Demonštranti vo Varšave mali v rukách vlajky Poľska a EÚ a transparenty s nápimi „Neústavný súd“, „Sme Európania“, „Máme radi EÚ“, „Polexit = darček pre Putina“. Viacerí držali brožované vydania Ústavy Poľskej republiky, napísal denník Gazeta Wyborcza.

Mnoho pozorovateľov v Poľsku považuje štvrtkové rozhodnutie Ústavného súdu za „priamu cestu“ krajiny k vystúpeniu z EÚ – takzvanému polexitu.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller však vo štvrtok túto interpretáciu odmietol, pričom poukázal na to, že v mnohých západných krajinách – vrátane Nemecka a Francúzska – došlo k analogickým súdnym rozhodnutiam.

Verdikt Ústavného súdu však môže mať vplyv i na prideľovanie eurofondov pre Poľsko vrátane peňazí z Plánu obnovy pre Európu. Poľsko z neho môže získať asi 58 miliárd eur: 23,9 miliardy eur vo forme grantov a 34,2 miliardy eur v pôžičkách.

Poľsko už predstavilo plán prerozdelenia týchto prostriedkov, ten však musí schváliť Brusel, čo sa zatiaľ nestalo.

Poľská opozícia sa domnieva, že vedenie krajiny použije verdikt Ústavného súdu aj na spochybnenie rozhodnutí súdov EÚ týkajúcich sa kontroverznej reformy súdnictva v Poľsku.

(tasr)


Ďalšie články