Českí Piráti to dali na Matoviča. Zamierili na Francúzsku riviéru pred Babišove vily

Vila Andreja Babiša na juhu Francúzska Vila Andreja Babiša na juhu Francúzska. ReproFoto: YouTube/Zelení

Českí Piráti, Zelení aj opoziční aktivisti spravili niečo podobné ako Igor Matovič pred parlamentnými voľbami na Slovensku. Odleteli na Francúzsku riviéru, aby pred bránou vily Andreja Babiša natočili predvolebné video.

Piráti využili, že medzi bývalými a súčasnými svetovými lídrami napojenými na daňové raje je podľa uniknutých dokumentov Pandora Papers aj Andrej Babiš a zamierili na juh Francúzska, kde vlastní premiér luxusnú vilu. Kúpiť ju mal práve cez schránkové spoločnosti odhalené v úniku údajov a opozícia v Česku sa to snaží naplno využiť.

Podľa Pandora Papers Babiš cez offshorové spoločnosti v daňových rajoch previedol v roku 2009 takmer 400 miliónov českých korún, v prepočte viac ako 15,7 milióna eur. Za tieto prostriedky potom kúpil na Francúzskej riviére komplex troch luxusných víl Château Bigaud. Informácie vyplynuli zo zistení českého webu investigace.cz.

Babiš sa bráni tým, že nikdy „neurobil nič nezákonné ani zlé“. Tvrdí, že sa ho opozícia snaží očierniť a ovplyvniť tak české parlamentné voľby. Napojenie na schránkové spoločnosti v daňových rajoch český premiér odmieta.

Znaky trestného činu

Senátna komisia pre dohľad nad poskytovaním verejných prostriedkov však dva dni pred voľbami skonštatovala, že Babišove konanie „vykazuje znaky trestného činu nesplnenia oznamovacej povinnosti v daňovom priznaní a skresľovania údajov o stave hospodárenia a imania spoločnosti“.

Spomínanej komisii Senátu predsedá člen Pirátskej strany Lukáš Wagenknecht. Jeho stranícky kolegovia Jakub Michálek a Šimon Barczi sa spoločne s kameramanom vydali do mesta Mougins na Francúzskej riviére, aby natočili predvolebný spot upozorňujúci na spôsob, akým si Babiš kúpil svoje dovolenkové sídlo na juhu Francúzska.

Château Bigaud označuje Michálek vo videu za „miesto ďalšej veľkej šmeliny Andreja Babiša“. Na bránu nehnuteľnosti Piráti nalepili žltý plagát s nápisom: „Nakúpené za špinavé peniaze.“ Pred dvere položili papuče a tepláky. Pod videom na YouTube Piráti zanechali v narážke na vyšetrovanie viacerých Babišových káuz odkaz, že „papuče a tepláky na odpočinok“ sa budú premiérovi čoskoro hodiť.

Plagáty Pirátov na bráne luxusného sídla nevydržali dlho. Približne po dvoch hodinách ich strhli poľsky hovoriaci muži, ktorí podľa českých médií prišli v dodávke s poľskou poznávacou značkou.

Proti Babišovi burcovali priamo na Francúzskej riviére aj Zelení, ktorí sa síce do Poslaneckej snemovne podľa prieskumov zrejme nedostanú, ale argumentujú, že video z miesta uverejnili práve preto, aby oslovili nových voličov. Aj Zelení svoj videospot so zábermi z dronu uverejnili na videoportáli YouTube.

Pred bránami Château Bigaud sa pár dní pred voľbami objavili aj aktivisti zo spolku Milión chvíľok pre demokraciu. Aj oni si prišli natočiť video proti Babišovi. Podpredseda spolku Jiří Jakub Zévl pre SeznamZprávy.cz povedal, že chceli byť na mieste a ukázať, kto je vlastne Andrej Babiš.

Matovičov ťah

Akcia českých Pirátov a ďalších odporcov českého premiéra Andreja Babiša pripomína konanie OĽaNO a jeho lídra Igora Matoviča z januára 2020. Matovič sa vtedy spolu s Eduardom Hegerom a ďalšími kolegami z hnutia vydal na Francúzsku riviéru, aby tam natočil prepychovú vilu Jána Počiatka, exministra financií z čias vlády Roberta Fica.

Matovič na bránu Počiatkovej vily v lukratívnej štvrti v Cannes nalepil papiere s nápisom: „Majetok Slovenskej republiky.“ Exminister sa dodnes bráni tým, že multimiliónovú vilu ešte stále spláca.

Uverejnené video spred Počiatkovej vily sa na Slovensku stalo virálnym a hnutie OĽaNO aj prostredníctvom tohto záznamu presviedčalo pred voľbami ľudí o skorumpovanosti bývalých vlád pod vedením Fica.

Už tento víkend sa ukáže, či podobný ťah pomôže vyhrať voľby aj českej opozícii na čele s koaličným zoskupením Pirátov a STAN (Starostovia a nezávislí). Prieskumy zatiaľ stále prisudzujú víťazstvo hnutiu ANO Andreja Babiša, ale jeho koaličný potenciál je veľmi otázny.

O novom zložení Poslaneckej snemovne, teda dolnej komory parlamentu Českej republiky, rozhodujú Česi už v piatok a v sobotu – 8. a 9. októbra.


Ďalšie články