Ľahšia imigrácia do Británie po brexite len pre neeurópskych prisťahovalcov. Ich počet môže vzrásť, varujú kritici

Boris Johnson Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson tvrdí, že sa už nechce vrátiť k systému nekontrolovanej migrácie do krajiny. Skutočnosť však podľa jeho kritikov vyzerá úplne inak a do Spojeného kráľovstva bude prúdiť ešte viac cudzincov ako doteraz. Jedným z hesiel brexitu, ktoré presadzoval Johnson, pritom bola kontrola a obmedzenie migrácie.

Britský premiér Boris Johnson nedávno reagoval na viaceré problémy, ktoré v súčasnosti sužujú ostrovnú krajinu. Briti pociťujú napríklad nedostatok šoférov nákladných áut, čo má za následok výpadky zásobovania obchodných reťazcov. Tamojšia vláda ako riešenie ponúkla zahraničným šoférom 5-tisíc krátkodobých pracovných víz, čo však podľa predstaviteľov tamojšieho priemyslu nie je dostatočné.

„Odpoveďou je kontrolovanie imigrácie, aby sme dovolili prísť ľuďom s talentom, ale nevyužívali sme prisťahovalectvo ako výhovorku na to, aby sme neinvestovali do ľudí, schopností, náradia či strojov,“ uviedol britský premiér, ktorý odmieta starý systém bezbrehého prisťahovalectva.

Podľa organizácie Migrantion Watch UK je pravdou, že v súčasnosti i v blízkej budúcnosti bude v krajine menej pracovníkov z EÚ. Avšak nový bodový systém britskej vlády otvára dvere oveľa väčšiemu množstvu migrantov z ostatných kontinentov.

„Premiér Boris Johnson tvrdí, že doba nekontrolovanej imigrácie nízko kvalifikovaných prisťahovalcov sa skončila. Tvrdenie má nejaký základ v pravde pokiaľ ide o pracovníkov z Európskej únie, avšak v širšom kontexte je veľmi zavádzajúce, pretože vláda novým systémom ohromne zväčšila priestor pre stredne kvalifikovaných ľudí z celého sveta,“ tvrdí mimovládka, podľa ktorej je prisťahovalcami ohrozená polovica všetkých trvalých pracovných miest v krajine.

Ľahšie ako pred brexitom, ale nie pre všetkých

Podobný názor zaznel aj v relácií The Rachman Review, ktorú vedie stĺpčekár a hlavný zahraničný komentátor pre Financial Times Gideon Rachman. Ako hosť sa k Rachmanovi pripojil indický podnikateľ Parag Khanna, ktorý je okrem iného i autorom knihy o migrácii.

„Ak sa dnes pozriete na britskú imigračnú politiku, je jednoduchšie prisťahovať sa do Británie teraz, ako to bolo pred brexitom. Indickému študentovi stačí, aby ukázal svoj diplom a môže vstúpiť do krajiny,“ podotýka Khanna. Podľa neho indickí študenti už nepotrebujú ani dôkaz o zamestnaní.

Nový britský imigračný systém je postavený na podobnom princípe ako ten v Austrálii. Na rozdiel od protinožcov však britská vláda neuplatňuje pevne stanovený horný limit na počet prijatých prisťahovalcov, podotýka mimovládka.

V konečnom dôsledku teda podľa organizácie Johnson zavádza britskú verejnosť, pretože naznačuje, že sa zníži počet migrantov prichádzajúcich do krajiny. V skutočnosti sa len zníži počet ľudí z európskeho kontinentu, respektíve členských štátov Európskej únie, avšak celkový počet migrantov zrejme narastie.


Ďalšie články