Nobelovu cenu za literatúru získal Abdulrazak Gurnah. Venuje sa utečeneckej téme

AbulrazakGurnahHebronPanel_(cropped) Foto: PalFest/wikimedia

Abdulrazak Gurnah píše o skúsenostiach utečencov. Zameriava sa na ich identitu a sebaobraz. Jeho postavy sa ocitajú na pomedzí kultúr a kontinentov – medzi životom, ktorý bol, a životom, ktorý sa objavuje. Je to neistý stav, ktorý sa nedá nikdy vyriešiť, uviedla Švédska akadémia.

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2021 získal spisovateľ Abdulrazak Gurnah pochádzajúci zo Zanzibaru „za svoj nekompromisný a súcitný prienik účinkov kolonializmu,“ oznámila to vo štvrtok popoludní Švédska akadémia.

Témami tohto anglicky píšuceho autora je kolonializmus a utečenci. Doteraz najväčší úspech zaznemenal jeho román Raj (Paradise) z roku 1994, za ktorý získal nomináciu na prestížnu Man Bookerovu cenu. Teraz však získal ešte vyššie ocenenie, Nobelovu cenu.

Gurnah je tanzánskeho pôvodu, narodil sa v roku 1948 a vyrastal na ostrove Zanzibar. Na konci šesťdesiatych rokov minulého storočia prišiel do Veľkej Británie ako utečenec. V exile začal písať a hoci jeho materinským jazykom bola svahilčina, jeho „literárnym nástrojom“ sa stala angličtina, uviedla Švédska akadémia. Tento spisovateľ vydal celkovo desať románov a množstvo poviedok. Švédska akadémia spresnila, že ústrednou témou jeho diel je téma utečenca.

„Abdulrazak Gurnah píše o skúsenostiach utečencov. Zameriava sa na ich identitu a sebaobraz. Jeho postavy sa ocitajú na pomedzí kultúr a kontinentov – medzi životom, ktorý bol, a životom, ktorý sa objavuje. Je to neistý stav, ktorý sa nedá nikdy vyriešiť,“ uviedla Švédska akadémia.

„V Gurnahovom literárnom vesmíre sa všetko mení – spomienky, mená, identity. Nekonečný prieskum poháňaný intelektuálnou vášňou je prítomný vo všetkých jeho knihách,“ dodala akadémia. Do nedávneho dôchodku bol Abdulrazak Gurnah profesorom angličtiny a postkoloniálnej literatúry na univerzite v Kente v meste Canterbury. V súčasnosti má 72 rokov.

(tasr, mak)


Ďalšie články