Kurzovi ide o všetko. Korupčná kauza môže viesť k pádu vlády, rozhodnú Zelení

Sebastian Kurz Sebastian Kurz. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz je medzi ľuďmi, ktorých rakúske úrady vyšetrujú pre podozrenia z podplácania, korupcie a zneužívania štátnych financií. Vyšetrovanie by mohlo predčasne ukončiť mandát Kurzovej vlády.

Všetko sa deje veľmi rýchlo, ide nielen o veľa peňazí a špinavé spôsoby kancelára Kurza a jeho okruhu, ale aj veľkú politiku. Najskôr malé zhrnutie. Rakúska protikorupčná prokuratúra (WKStA) zasahovala v stredu v sídle Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), na úrade kancelára, na dvoch ministerstvách a ďalších miestach. Všetky akcie sa týkali obvinení, podľa ktorých mali byť verejné peniaze prostredníctvom korupčných zmlúv použité na šírenie pozitívneho obrazu ÖVP v bulvárnych médiách. Šéfom tejto strany je súčasný kancelár Sebastian Kurz.

Podľa rakúskych úradov mala ÖVP v rokoch 2016 až 2018 použiť „zdroje z ministerstva financií na financovanie čiastočne zmanipulovaných prieskumov, ktoré slúžili výlučne politickému záujmu strany a jej vrcholných funkcionárov“. Ide o vyše milión eur, ktoré sa mali používať priamo na falšovanie prieskumov, mečiarovskými spôsobmi, ale v lepších oblekoch.

Sebastian Kurz šéfuje Rakúskej ľudovej strane od roku 2017. V tom istom roku sa stal prvýkrát rakúskym kancelárom, a tak aj najmladším lídrom štátu na svete. Prieskumy mu však pomáhali už predtým, keď jeho hviezdička rástla na poste ministra zahraničných vecí.

Teraz všetko prasklo, vyšetrovatelia majú prístup k súkromným správam, dokážu rekonštruovať, čo a na popud koho sa dialo. A to je tikajúca politická bomba. Kurzov koaličný partner Zelení všetko chápe a po necelých dvoch rokoch spoločnej vlády žiada Kurzov odchod. Zelení sú pri chuti, keďže by mohli vytvoriť vládu aj s opozíciou.

Samozrejme, že tieto zmeny zapadajú aj do širšieho kontextu. Prípadná zmenená rakúska vláda by sa viac podobala na novovznikajúcu nemeckú vládu, čo je vec, ktorá už raz mala vplyv na zloženie vlády vo Viedni. Reč je o odchode populistickej FPÖ po zinscenovanej kauze Heinza-Christiana Stracheho, takzvaná kauza Ibiza, podrobne o tom písal Martin Leidenfrost. Kľúčovú rolu vtedy zohrali nemecké ľavicovo-liberálne médiá Spiegel a Süddeutsche Zeitung, ktoré proti Strachemu zverejnili vystihnutú časť videa, ktorá úmyselne zhrošovala obraz a zodpovednosť Stracheho. Vláda sa vtedy rozpadla a Kurz začal vládnuť so Zelenými, čo bol formát, ktorý sa vtedy rodil aj v nemeckej politike. Pripomenutie celej kauzy opíšeme nižšie.

Vráťme sa teraz do roku 2021.

Vyšetrovanie

Vznesené obvinenia tvrdia, že prieskumy v prospech ÖVP boli v tom čase údajne fingovane účtované ako výdavky na štúdie ministerstva financií a následne boli zverejnené v denníku Österreich. Takisto mala byť uzatvorená dohoda o zverejňovaní inzerátov v súvislosti s prieskumami.

Vyšetrovaniu čelí okrem Kurza samého aj ďalší ľudia a združenia. Medzi nimi je samotná ÖVP aj mediálna skupina Österreich, ktorá v Rakúsku vydáva rovnomenný denník.

„Rakúska protikorupčná prokuratúra začala vyšetrovať Sebastiana Kurza a deväť ďalších osôb, ako aj tri organizácie, pre podozrenia z narušenia dôvery, korupcie a podplácania,“ uviedla rakúska prokuratúra v stanovisku.

Reakcia

Protikorupčné jednotky zasahovali okrem úradu kancelára a dvoch rezortov aj u troch Kurzových blízkych poradcov doma a v kanceláriách.

Kurz sa zatiaľ bráni a vystupuje, akoby bol nevinný: „Som presvedčený, že tieto obvinenia sa tiež ukážu ako falošné,“ povedal v krátkom stanovisku. Podľa rakúskeho kancelára bola SMS komunikácia vytrhnutá z kontextu a použitá na „vykonštruovanie“ prípadu proti jeho osobe.

Podpredsedníčka ÖVP Gaby Schwarzová označila zásah v sídle Rakúskej ľudovej strany za „politicky zinscenovaný“. Podľa nej je jediným cieľom poškodiť Kurza a jeho stranu. Vládna ÖVP opakovane obviňuje úrad protikorupčnej prokuratúry zo zaujatosti voči Kurzovi, čo organizácie združujúce rakúskych prokurátorov a sudcov odmietajú.

Reakcia ľudovej strany vyvolala v rakúskej vládnej koalícii napätie medzi Kurzovými konzervatívcami a ľavicovo orientovanou stranou Zelených. Tá si totiž postavila politickú kampaň na „čistej politike“. Zelení sa dlhodobo vyhýbali otázke, dokedy budú Kurza podporovať, ak budú prípady proti nemu pokračovať. Dnes už čelní politici Zelených hovoria proti Kurzovi a priamo ho spochybňujú.

Kurzove vzostupy a pády

Pripomeňme, že Kurza začali rakúske úrady vyšetrovať už v máji tohto roka, v súvislosti s údajnou krivou výpoveďou v parlamentnom výbore „Ibiza“. Ten vytvorili opozičné strany s cieľom preskúmať možné korupčné správanie za čias bývalej koalície Kurzovej ÖVP s krajne pravicovou FPÖ po prevalení korupčného škandálu z roku 2019. Kancelár obvinenia aj v tomto prípade odmieta, ale už tento prípad vniesol napätie do koalície so Zelenými.

Pri vyššie spomínanej kauze Ibiza, ktorej sa týka májové vyšetrovanie, sa musíme vrátiť do roku 2017, keď sa zo Sebastiana Kurza stal predseda ľudovej strany (ÖVP) a na jej čele vyhral rakúske parlamentné voľby. Vo veku 31 rokov sa stal najmladším lídrom štátu na svete. Sociálni demokrati (SPÖ) s ním vládnuť odmietli a Kurz sa pri skladaní vládnej koalície spojil s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

Spočiatku boli Slobodní pre Kurza perfektným nástrojom na to, aby mohla jeho vláda zaviesť tvrdšiu imigračnú politiku, zatiaľ čo kancelár sa navonok mohol prezentovať ako stredopravý líder podobný Angele Merkelovej. Práve spojenie s FPÖ sa však stalo Kurzovej prvej vláde osudným.

Sebastian Kurz (vľavo) a Heinz-Christian Strache (2018). Foto: TASR/AP

V máji 2019 sa na verejnosť dostali informácie, ktoré odštartovali pád Kurzovho prvého kabinetu. Nemecké médiá uverejnili video, na ktorom bol predseda FPÖ Heinz-Christian Strache krátko pred voľbami 2017 natočený vo vile na španielskom ostrove Ibiza. Žene vystupujúcej ako neter ruského oligarchu Strache na zázname sľuboval lukratívne vládne zákazky výmenou za pozitívne informovanie o predvolebnej kampani Slobodných. Tento rok súd uznal dnes už bývalého šéfa FPÖ vinným z korupcie. Stracheho odsúdili na 15-mesačnú podmienku.

Kurz sa od kauzy Ibiza hneď po jej prevalení dištancoval. Stracheho Slobodní sa však koncom mája 2019 pri vyslovení nedôvery vláde, ktorej boli sami súčasťou, pridali k ľavicovým stranám a Kurza to stálo kreslo kancelára. V predčasných voľbách jeho ľudová strana obhájila prvenstvo a od začiatku minulého roka je Kurz opäť rakúskym kancelárom.

Vzhľadom na nové obvinenia a vyšetrovanie vedené priamo proti Kurozovi je po necelých dvoch rokoch vládnutia jeho druhého kabinetu otázne, dokedy budú Zelení ochotní ho podporovať v koalícii a či aj táto Kurzova vláda neskončí predčasne.


Ďalšie články