Nový covid automat: Slovensko bez čierneho aj zeleného okresu. Pribudli bordové

Otvorené kaderníctvo v Bratislave Ilustračná fotografia. Foto: Martin Baumann/TASR

Od pondelka 11. októbra bude v druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, 16 okresov. Červených okresov bude 43, oranžových 20.

Vláda SR na svojom štvrtkovom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

  • ostražitosť: okres Banská Štiavnica, okres Bratislava I.-V., okres Dunajská Streda, okres Galanta, okres Hlohovec, okres Komárno, okres Malacky, okres Nové Zámky, okres Partizánske, okres Pezinok, okres Prievidza, okres Šaľa, okres Senec, okres Topoľčany, okres Trnava, okres Turčianske Teplice;
  • 1. stupeň ohrozenia: okres Bánovce nad Bebravou, okres Banská Bystrica, okres Brezno, okres Bytča, okres Dolný Kubín, okres Gelnica, okres Ilava, okres Kežmarok, okres Krupina, okres Levice, okres Levoča, okres Liptovský Mikuláš, okres Lučenec, okres Martin, okres Medzilaborce, okres Michalovce, okres Myjava, okres Nitra, okres Nové Mesto nad Váhom, okres Piešťany, okres Poltár, okres Poprad, okres Považská Bystrica, okres Prešov, okres Púchov, okres Revúca, okres Rimavská Sobota, okres Rožňava, okres Sabinov, okres Senica, okres Snina, okres Sobrance, okres Spišská Nová Ves, okres Trebišov, okres Trenčín, okres Tvrdošín, okres Veľký Krtíš, okres Vranov nad Topľou, okres Žarnovica, okres Žiar nad Hronom, okres Žilina, okres Zlaté Moravce, okres Zvolen;
  • 2. stupeň ohrozenia: okres Bardejov, okres Čadca, okres Detva, okres Humenné, okres Košice I.-IV., okres Košice-okolie, okres Kysucké Nové Mesto, okres Námestovo, okres Ružomberok, okres Skalica, okres Stará Ľubovňa, okres Stropkov, okres Svidník.
Rozdelenie okresov od 11. októbra. Foto: korona.gov.sk

Na porovnanie, teraz je v bordovej fáze 13 okresov, červených je 39 okresov a oranžových 27. Budúci týždeň sa epidemická situácia zhorší a pribudnú tri bordové a štyri červené okresy.

Kysuce, Orava a prešovský kraj stále „horia“

Delta vlna naďalej zvýrazňuje regionálnosť Slovenska. Prípady pribúdajú najmä na severe a východe. Najhoršie sa epidemická situácia vyvíja v žilinskom, prešovskom kraji a košickom kraji.

Najvyšší výskyt PCR pozitívnych hlásia okresy Stará Ľubovňa, Svidník, Bardejov, Stropkov, Čadca, Námestovo, Žilina, Humenné, Košice-okolie a Poltár.

Vysoký výskyt pozitívnych je medzi deťmi od desať rokov a u ich rodičov vo veku od 40 do 50 rokov. Matej Mišík, šéf Inštitútu zdravotných analýz, varoval pred rodinnými oslavami, kde by sa nákaza mohla šíriť do vyšších vekových kategórií.

Týždňový výskyt PCR pozitívnych po okresoch. Foto: databezpatosu.sk

Zodpovedá tomu aj situácia v nemocniciach. Hospitalizovaných je k dnešnému dňu 708 pacientov. Viac než 80 percent z nich je nezaočkovaných. Na JIS je 89 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 70 osôb.

Takmer 60 percent hospitalizácií je len v spomínaných troch najviac premorených krajoch. Žilinská nemocnica od tohto týždňa obmedzila niektoré plánované operácie. Pôrody, akútne a onkologické výkony sa zachovajú. Zaznamenali sme okolo 500 výjazdov záchraniek ku covid pacientom.

Denné úmrtia pribúdajú spravidla v jednotkách. Za uplynulý týždeň zomrelo 53 ľudí. Na porovnanie, v predchádzajúcom týždni covidu podľahlo 54 pacientov.

Počas uplynulých sedem dní pribudlo okolo 15-tisíc prvoočkovancov. Na porovnanie, minulý týždeň dostalo prvú dávku 17,5-tisíc ľudí. V rizikovej skupine nad 70 rokov je asi 180-tisíc nezaočkovaných seniorov.

Čo platí v oranžových okresoch:

  • povinné nosenie rúška v interiéri a na hromadných podujatiach aj v exteriéri
  • pohyb nie je obmedzený
  • obchody, služby a nákupné centrá: maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu
  • bohoslužby: iba zaočkovaní bez limitu. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, na sedenie v interiéri sa môže využiť 25 percent kapacity a v exteriéri 50 percent
  • reštaurácie: zaočkovaní a tí v režime OTP (pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Ak chce reštaurácia obslúžiť aj ľudí bez očkovania a potvrdenia, musí využiť len terasy do desať osôb a mať otvorené aspoň dve steny, aby bolo zabezpečené vetranie.
  • svadby, kary, oslavy: plne zaočkovaní (100 ľudí v interiéri, 200 v exteriéri a povinný zoznam účastníkov). V režime OTP sa povoľuje 50 osôb v interiéri a 100 v exteriéri + povinný zoznam účastníkov.

Čo platí v červených okresoch:

  • povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri na hromadných podujatiach na vzdialenosť menšiu než dva metre
  • pohyb nie je obmedzený
  • obchody, služby a nákupné centrá: maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu
  • bohoslužby: iba zaočkovaní bez limitu + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: zaočkovaní a tí v režime OTP (pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Ak chce reštaurácia obslúžiť aj ľudí bez očkovania a potvrdenia, musí prejsť na okienkový predaj.
  • svadby, kary, oslavy: plne zaočkovaní (50 ľudí v interiéri, 80 v exteriéri a povinný zoznam účastníkov). V režime OTP sa povoľuje 25 osôb v interiéri a 50 v exteriéri + zoznam účastníkov

Čo platí v bordových okresoch:

  • povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri na vzdialenosť pod dva metre
  • obmedzený pohyb s výnimkami od 21:00 do 5:00, ak platí núdzový stav
  • obchody, služby a nákupné centrá: maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Vyhradené hodiny pre seniorov.
  • bohoslužby: iba zaočkovaní bez limitu + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity, najviac však 50 osôb a ich zoznam. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: zaočkovaní (pri stole smú byť štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. V režime OTP sú povolené len terasy, pričom stoly musia byť od seba aspoň dva metre a musí byť zabezpečené vetranie. V režime pre všetkých je povolený len okienkový predaj.
  • svadby, kary, oslavy: plne zaočkovaní maximálne do 20 osôb a povinný zoznam účastníkov. Vo zvyšných režimoch sú zakázané.

Ďalšie články