Doteraz najradikálnejší návrh o homosexuálnych zväzkoch: Ako hlasovali poslanci

28. schôdza Národnej rady SR Tomáš Valášek. Foto: Jakub Kotian/TASR

Zákon o životnom partnerstve predkladal poslanec Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek, podporilo ho okrem neho iba šesť ďalších poslancov. Proti bolo 67 poslancov, 37 sa zdržalo. Ide o doteraz najradikálnejší návrh v tejto oblasti.

Čím by žila naša politika, keby bolo v parlamente silnejšie zastúpené Progresívne Slovensko? Tém, na ktorých sa ľavicoví liberáli profitujú, je viacero, jednou z nich zákon, ktorý vytvára manželské výhody pre nemanželské zväzky. Už to nie sú registrované partnerstvá a ešte to nie je podľa názvu manželstvo, naši progresívci to volajú životné partnerstvo. Obsah zákona a filozofia návrhu má už neskrývane manželský charakter.

Ide o významný posun v tejto téme, až doteraz zástancovia partnerstiev pre osoby rovnakého pohlavia hovorili, že nový inštitút nemá byť rovnocenný manželstvu. Progresívci to prelomili.

Zákon v paragrafe 2 definuje novú inštitúciu ako rovnocennú manželstvu: „Každý má právo uzavrieť životné partnerstvo“ (ods. 1). Ďalej: „Životné partnerstvo je zväzok dvoch osôb bez ohľadu na ich pohlavie. Životné partnerstvo vzniká na základe dobrovoľného a slobodného rozhodnutia uzavrieť životné partnerstvo po splnení podmienok ustanovených týmto zákonom (ďalej len „životné partnerstvo“).“ (ods. 2) A aby nebolo pochýb, že ide o manželstvu rovný zväzok: „Životné partnerstvo sa považuje za rodinný stav aj na účely osobitných predpisov. Rodina založená životným partnerstvom je rovnocennou formou k iným formám rodiny a je právnym poriadkom chránená tak ako iné formy rodiny.“ (ods. 5). Celý zákon si možno prečítať tu.

Ide teda o doteraz najradikálnejšiu zmenu definície manželstva u nás, jediné, čo zrejme bráni predkladateľovi, aby zákon nazvali manželstvom, je znenie ústavy, ktoré manželstvo definuje ako zväzok muža a ženy.

Svojím zámerom sa poslanec Valášek nijako netajil: „Cieľom navrhovanej právnej úpravy je dať všetkým párom na Slovensku, ktoré nechcú alebo nemôžu uzavrieť manželstvo, možnosť právneho uznania ich zväzku, a tým dosiahnuť zlepšenie životnej a právnej situácie a postavenia v spoločnosti ich samých a ich detí,“ uviedol v dôvodovej správe k predloženému návrhu.

Jeho zákon v stredu parlament odmietol, za hlasovalo iba 7 poslancov, proti 67 a zdržalo sa 37 poslancov.

Ktorých sedem poslancov chce zmeniť stáročia platné chápanie manželstva?

Okrem Tomáša Valáška za radikálny zákon hlasovali Miroslav Kollár, Vladimíra Marcinková, Ján Benčík, Peter Osuský, Juraj Krúpa a Andrej Stančík. Čiže štyria poslanci, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke Za ľudí, jeden poslanec SaS a dvaja poslanci OĽaNO. Paradoxom je, že práve strana Za ľudí sa pred voľbami označovala za stredovo-konzervatívnu stranu, Peter Osuský prišiel do SaS z kedysi konzervatívnej DS a OKS a OĽaNO sa tiež zvykne označovať za konzervatívno-liberálnu stranu.

(fed)


Ďalšie články