Babišovo odchádzanie

Andrej Babiš dal občanom Českej republiky predvolebný sľub. Vyslovil ho opakovane, naposledy v pondelok v rozhovore pre Frekvenciu 1. "Keby sme mali skončiť v opozícii, z politiky by som odišiel." So svojou exekutívnou povahou si vraj nevie predstaviť, že by sedel v snemovni v opozičných laviciach. Áno, tieto voľby nie sú o Andrejovi Babišovi. Sú o schopnosti českej opozície dostať ho po dlhých ôsmich rokoch mimo vládu.

Televízna debata pred parlamentnými vo¾bami v ÈR Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Babišovým slovám, že pokiaľ nebude vo vláde, opustí politiku, sa dá v tomto prípade zrejme veriť. Ešte predtým však urobí všetko, skutočne úplne všetko, aby v tej vláde zostal. Sám o sebe s obľubou tvrdí, že má horolezecký gén. V tom má pravdu. Vytrvalosťou s náskokom predbehne ostatných.

Zároveň má tiež obrovskú motiváciu. Má najviac čo stratiť. Nielen moc, na ktorú si zvykol. Hrá tiež o svoju osobnú slobodu a ochranu svojho majetku. Andreja Babiša polícia vyšetruje pre niekoľko hospodárskych trestných činov.

Jeden z nich, dotačný podvod na Čapí hnízdo, stojí tesne pred podaním obžaloby. Tú navrhuje polícia. Prokuratúra zatiaľ stále váha a vyčkáva. Už strašne dlho. Tá pomalosť v rozhodovaní o Babišových prípadoch je zarážajúca na prvý pohľad.

Potom sú v štádiu preverovania ďalšie prípady. Podivné prelievanie zákaziek medzi Babišovou nemeckou firmou a zákazkami na reklamu na Čapí hnízdo. Teraz aktuálne Národná centrála proti organizovanému zločinu preveruje čudné nákupy Babišových nehnuteľností vo Francúzsku cez offshore firmy, ktoré vyplávali na povrch v rámci veľkého medzinárodného úniku dokumentov z daňových rajov známeho ako Pandora Papers.

V nadväznosti na tieto trampoty už dlhšiu dobu hrozí, že by banky mohli Babišovým firmám zaparkovaným vo zverenských fondoch zosplatniť úvery. Tých má jeho Agrofert za 43 miliárd korún.

Andrej Babiš v týchto voľbách bojuje o svoju osobnú slobodu a ochranu svojho majetku. Do politiky prišiel preto, aby svoje záujmy ochránil. Potom ho okrem toho začala baviť aj úloha spasiteľa.

Jeho osobná motivácia je ohromná. Hrá o všetko.

Text vyšiel na portáli Echo. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články