Profesor odmietol dávať černochom lepšie známky na základe rasy. Teraz sa súdi s univerzitou

Kathryn Montgomeryová Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Buďte menej prísny pri známkovaní Afroameričanov, žiadal od profesora finančnej analýzy a práva na Kalifornskej univerzite v Los Angeles jeden zo študentov. Profesor odmietol a takmer ho to stálo jeho prácu. Napriek tomu, že naďalej učí, jeho príjmy boli výrazne ovplyvnené a jeho povesť trvalo poškodená. Rozhodol sa preto súdiť.

Americký profesor Gordon Klein žaluje Kalifornskú univerzitu v Los Angeles (UCLA). Tá ho podľa jeho slov suspendovala a hrozila mu vyhodením z práce, pretože odmietol hodnotiť černošských študentov zhovievavejšie ako ostatných.

„Nedávno som bol suspendovaný zo svojej pozície, pretože som sa odmietol správať k svojim černošským študentom tak, akoby boli menejcenní ako nečernošskí,“ informoval o svojom prípade Klein na blogu Bari Weissovej v článku s názvom Prečo žalujem UCLA.

V texte vysvetľuje, že sa celý príbeh začal 2. júna minulého roku. Jeden zo študentov mu napísal e-mail, v ktorom ho žiadal, aby bol menej prísny pri známkovaní prác černošských študentov. Argumentoval smrťou Georgea Floyda či Breonny Taylorovej, ako aj pandémiou koronavírusu.

Študent zároveň chcel, aby sa výsledná skúška rátala len v prípade, pokiaľ (černošským) študentom vo výsledku zlepší konečnú známku. Podľa Kleina sa autor správy odvolával na univerzitnú agendu o rovnosti, diverzite a inklúzii, podľa ktorej majú profesori poskytnúť „prednostnú spravodlivosť“ ľuďom z „málo reprezentovaných skupín“.  

Rasista, žid a Hitler

Profesor bol podľa svojich slov správou šokovaný, pretože mu prišla ponižujúca práve pre spomenutých študentov-černochov. V zápornej odpovedi preto nemenovanému autorovi, s odkazom na Martina Luthera Kinga, odvetil, že si praje svet, v ktorom sú ľudia posudzovaní len podľa ich charakteru – a nie podľa farby kože.

Klein si mylne myslel, že takáto odpoveď bude dostačujúca, avšak už v ten deň sa na škole objavili žiadosti, aby ho z práce vyhodili. Krátko nato vznikla i petícia, ktorú podpísalo viac ako 20-tisíc ľudí. Profesor bol jednoducho „biely muž“ a „rasista“.

Tri dni po incidente, 5. júna 2020, bol Gordon Klein suspendovaný a čoskoro začal dostávať cez internet aj vyhrážky typu, že je rasistický arogantný žid a aká je škoda, že už nežije Hitler.

Rektor obchodnej školy UCLA začal voči profesorovi vyšetrovanie, ktoré však pochybenia v konaní Kleina nenašlo. Tamojšia Kancelária na prevenciu diskriminácie rozhodla, že neexistuje nič, čo by stálo za vyšetrenie, a Klein sa po troch týždňoch navrátil na svoju pozíciu. Príbeh tam však neskončil.

Ostrakizovaný a ponížený

„Viete, väčšina môjho príjmu nepochádza z učenia na UCLA, ale z konzultácií pre právnické spoločnosti a iné organizácie. Viacero z týchto spoločností so mnou ukončili spoluprácu, keď sa dozvedeli, že som bol suspendovaný – radšej sa dištancovať od toho ‚rasistu‘,“ píše Klein.

To je hlavný dôvod, prečo sa rozhodol podať žalobu na Kalifornskú univerzitu. Profesor podotýka, že to, čo sa mu udialo, je takzvaný útok na charakter človeka, teda narušenie povesti a kredibility dotyčnej osoby.

„Žiadny zamestnanec by sa nemal báť moci zamestnávateľa utíšiť legitímne názory a žiadna spoločnosť by nemala tolerovať vládou sponzorovaných autokratov, ktorí porušujú ústavné nariadenia,“ dodáva profesor.

Klein dodáva, že mu nejde len o princíp, ale aj o to, aby Spojené štáty ostali konkurencieschopné. Znižovanie štandardov či podobné pokusy o zhovievavejšie známkovanie sú to isté, ako keby sa krajina absolútne odzbrojila voči zvyšku sveta.  


Ďalšie články