Hlas a Smer sa vzďaľujú. Pellegrini: Fico možno zoberie aj Danka. Šéf Smeru reaguje

Robert Fico Peter Pellegrini Robert Fico pred začiatkom snemu strany oznamuje, že odchádza do nemocnice pre vysoký tlak (7.12.2019). Napravo Peter Pellegrini. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predseda Hlasu Peter Pellegrini znova odmietol spoluprácu so Smerom, z ktorého spolu s ďalšími kolegami z bývalej vlády odišiel. Robert Fico mu v reakcii pripomenul dve desaťročia vo funkciách, ktoré Pellegrini zastával ako vysokopostavený člen jeho strany. Intenzívnejšia spolupráca medzi Hlasom a Smerom zrejme teda nie je na programe dňa.

„Odchodom zo strany Smer sa mi osobne uľavilo,“ povedal Pellegrini (Hlas-SD) v rozhovore pre denník Pravda.

Na otázku, či by Hlas išiel do prípadnej povolebnej spolupráce so Smerom Pellegrini uviedol, že sa nechce „predháňať, kto hlasnejšie kričí“ a dodal, že rozhodnú voliči. Voliť Fica budú podľa neho v prípade, ak sa chcú vrátiť do minulosti.

Pellegrini naznačil, že by Smer mohol na kandidátku v budúcich voľbách vziať aj bývalého predsedu parlamentu a lídra SNS Andreja Danka. V politických kuloároch sa o možnej spolupráci medzi národniarmi a Smerom šušká už dlhšie.

„Budú si môcť vybrať medzi kombináciou Robert Fico a Andrej Danko, Hlas Petra Pellegriniho a jeho kolegov, niekoho z terajšej koalície alebo možno nejakú stranu, ktorá sa do parlamentu dostane,“ povedal Pellegrini. Nevylúčil tak spoluvládnutie s niektorou zo strán súčasnej vládnej koalície. Predvolebnú spoluprácu so Smerom, naopak, znova odmietol.

Pripomienka nedávnej minulosti

Predseda Smeru Robert Fico reagoval na Pellegriniho vyjadrenia na Facebooku.

„Už som si od P. Pellegriniho (PP) prečítal a vypočul všeličo. Že nebol môj kamarát, že som úbohý a podobne. Nehnevám sa a pripisujem to jeho nevyzretosti. Ale povedať po 20 rokoch v strane SMER, že sa mu uľavilo, keď z nej odišiel, to vyžaduje veľkú mieru predstavivosti,“ píše Fico.

Pellegriniho bývalý stranícky šéf lídrovi Hlasu pripomína, že sám strávil v Smere 20 rokov, za ktoré sa dostal na tie najvyššie štátne funkcie.

„Treba si predstaviť, ako sme ho v okovách držali 20 rokov, ako musel chodiť na všetky stranícke stretnutia a orgány, čo aj chodil, a pod hrozbou trestu smrti musel so všetkým súhlasiť. A aj súhlasil, nikdy proti ničomu neprotestoval. Počuli ste ho protestovať? Ako sme ho násilím nútili zobrať funkciu štátneho tajomníka, potom ministra, potom predsedu parlamentu a nakoniec predsedu vlády,“ pripomína Fico Pellegriniho dlhoročnú minulosť v Smere.

Fico dodáva, že je „zvyknutý na všelijaké zrady“ a tvrdí, že v tomto prípade už nejde o neho, ale o radových členov a sympatizantov Smeru. Len vďaka strane dosiahol Pellegrini podľa Fica v politike všetko a bez Smeru by ho dnes nikto nepoznal.

Spolupráca zatiaľ nehrozí

Z najnovšej slovnej prestrelky medzi Ficom a Pellegrinim je zrejmé, že zo spolupráce viackrát ponúkanej Smerom zatiaľ nič nebude. Predseda Hlasu sa svojím vyjadrením znova dištancoval od Smeru, od ktorého sa chce Pellegriniho strana za každú cenu odlíšiť od chvíle, keď jej členovia odišli od Fica.

Fico vyzval Pellegriniho na spoluprácu už v druhej polovici septembra. Vyjadril sa pritom, že keby k takejto koalícii došlo, mala by v prípadných voľbách podľa Fica až 40-percentnú podporu voličov. Fico označil prípadnú aj predvolebnú spoluprácu s Hlasom za najprirodzenejšiu.

„Politici Hlasu zdieľajú s nami rovnakú minulosť. Všetko, čo dosiahli, dosiahli vďaka Smeru a nemôžu sa tváriť, že nemajú nič spoločné s ťažkými chvíľami, ktoré Smer musel prejsť a ktoré nakoniec aj úspešne zvládol,“ povedal Fico počas septembrovej výzvy.

Hlas však túto ponuku neprijal a Pellegrini označil Ficov návrh za politický kalkul. Uviedol, že považuje za zbytočné hovoriť v súčasnosti o prípadnej spolupráci so Smerom, no nevylúčil ju.

„Teraz sa umelo vtláčať do spolupráce je absolútne zbytočné. Je to len taktika z tej strany, z ktorej ponuka prichádza. Nič úprimné na tom nehľadajte, je to obyčajný politický chladnokrvný kalkul,“ reagoval Pellegrini. Pravdou však je, že kým Hlas stagnuje, Smer v prieskumoch postupne rastie. Navyše sú všetci najznámejší členovia Hlasu bývalými členmi vlád Smeru (Saková, Žiga, Raši), aj keď sa od svojej bývalej domovskej strany teraz snažia dištancovať.

Smer dobieha Hlas

Pripomeňme, že Smer sa po odchode Petra Pellegriniho a ďalších známych tvárí, ako Denisa Saková, Richard Raši či Peter Žiga, prepadol v prieskumoch pod desať percent. V uplynulých mesiacoch sa však strane darí dobiehať Pellegriniho Hlas, ktorému preferencie pomaly klesajú, aj keď je stále v prieskumoch na prvom mieste. Už to však nie sú výsledky nad 20 percent zo začiatku roka.

V porovnaní prieskumov z augusta a septembra tohto roka klesla podpora Hlasu z 19,5 percent na 18,8. Smer v tom istom období, naopak, poskočil z augustových 11,3 percenta na 13,9 percenta a je v septembrovom prieskume agentúry AKO tretí za vládnou SaS, ktorej by hlas odovzdalo 14,5 percenta voličov. Štvrté je hnutie OĽaNO s 9,9 percentami.


Ďalšie články