Maďari chcú za stámilióny eur skupovať pôdu v cudzine vrátane Slovenska

Viktor Orbán Viktor Orbán. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Maďarsko predstavilo plány na nákup ornej pôdy v krajinách strednej a východnej Európy vrátane Slovenska. Na tento účel by mali poputovať stovky miliónov eur. Naši ministri pôdohospodárstva a zahraničných vecí nadšení nie sú a padajú aj slová o vybočení zo slušnej diplomatickej praxe.

Kabinet maďarského predsedu vlády Viktora Orbána avizoval ambiciózne plány na nákup poľnohospodárskej pôdy v okolitých krajinách strednej a východnej Európy. Týkalo by sa to aj Slovenska.

V uznesení vlády k tejto problematike sa uvádza, že nákup by sa mal uskutočňovať prostredníctvom novovytvoreného kapitálového fondu ornej pôdy, ktorým sa majú vytvoriť základy expanzie maďarských podnikov do cudziny.

Orbánovci chcú do fondu napumpovať až 400-miliónov eur, ktoré budú môcť následne čerpať poľnohospodári z opačnej strany Dunaja a dôležitú komoditu za hranicami obhospodarovať.

„Maďarsko susedí so siedmimi štátmi (sú nimi Slovensko, Ukrajina, Rumunsko, Srbsko, Rakúsko, Chorvátsko a Slovinsko). Keby pomerne len sedmina peňazí smerovala na nákup ornej pôdy na Slovensku, vyšlo by to na viac ako 57 miliónov eur,“ kalkuluje denník Pravda s tým, že táto suma by postačila na nákup 9-tisíc hektárov zeme.

Praktická politika Budapešti by tak mohla popierať nedávne vyhlásenia maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa v Bratislave. Šéfa maďarskej diplomacie sa totiž na Konzervatívnom summite v našom hlavnom meste šéfredaktor Štandardu Jaroslav Daniška pýtal, kde leží hranica, za ktorou už Maďari nie sú ochotní slovenskú stranu znervózňovať. Szijjártó odvetil, že táto hranica je „na Dunaji“.

Vlčan: Pôda je naše národné bohatsvo

Šéf agrorezortu Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) ťahom Budapešti nadšený nie je. Súčasťou dobrých susedských vzťahov medzi štátmi je podľa neho aj to, aby každá cezhraničná podpora bola uskutočňovaná so súhlasom štátu, na územie ktorého daná pomoc prichádza.

„Verím, že aj Maďarsko sa vráti k tejto slušnej diplomatickej praxi. Slovenskú pôdu považujeme za naše národné bohatstvo a národné dedičstvo, ktorého ochranu budeme aj v týchto turbulentných časoch naďalej legislatívne posilňovať,“ dodal minister.

Korčok očakával vypýtanie si súhlasu

Rovnako sa k téme postavil aj šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS), a to priamo na stretnutí so svojimi ministerským náprotivkom z Maďarska Pétrom Szijjártóom, ktorý bol na návšteve nášho hlavného mesta.

„Požiadali sme Maďarsko, aby robilo svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko alebo sa realizujú na našom území, po vzájomnej dohode a odsúhlasení,“ nechal sa počuť Korčok na spoločnej tlačovke s tým, že o niektorých aktivitách našich geografických susedov sa dozvedá z médií.

Szijjártó tieto slová komentoval nasledovne: „Budeme informovať cez všetky možné kanály, je v našom záujme vzťahy medzi obidvoma štátmi upevňovať. Sme pripravení realizovať podporu v takom rámci, aby to bolo výhodné ako pre Slovákov v Maďarsku, tak i pre Maďarov na Slovensku.“

Väčšina peňazí pôjde zo štátnej kasy

Ako ďalej píše Pravda, práve Szijjártóovi vyplynula z nariadenia vlády úloha, aby sa postaral o zabezpečenie podmienok a požiadaviek, ktoré sú potrebné na prevádzku a evidovanie záznamov kapitálového fondu.

Zároveň ho vyzvala, aby do polovice novembra tohto roku urobil kroky vedúce k výberu správcu fondu a jeho prostredníctvom založil kapitálový fond s rámcovým objemom v prepočte 400 miliónov eur. S tým, že 70 percent sumy vo forintoch, čo zodpovedá 280 miliónom eur, zabezpečí Maďarsko na úkor štátneho rozpočtu.

Pripomeňme, že na začiatku júna tohto roka sa objavili správy o tom, že kabinet premiéra Orbána odkúpil dve lukratívne budovy v historickom centre Košíc. Ide o objekt známy ako Čákiho-Dezőfiho palác a rovnakého vlastníka, teda Ministerstvo zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska, má už oficiálne aj meštiansky dom na Hlavnej 42.


Ďalšie články