Omše povolia aj v Belgicku. Štátna rada zrušila paušálny zákaz

Alexander De Croo Emmanuel Macron Belgický premiér Alexander De Croo a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: AP Photo/Thibault Camus

Po Francúzsku a Švajčiarsku sa Belgicko stalo treťou európskou krajinou, kde sudcovia zamietli vládne limity pre bohoslužby ako neprimerané obmedzovanie náboženskej slobody pod zámienkou boja s pandémiou.

Z rozhodnutia belgickej Štátnej rady dostala vláda v Bruseli lehotu do 13. decembra, aby pozmenila záväzné sanitárne opatrenia, ktoré zakazovali všetky náboženské zhromaždenia až do 15. januára.

K rozhodnutiu Štátnej rady (poradný a jurisdikčný orgán, ktorý slúži aj ako kasačný súd, pozn. prekladateľa) došlo zásluhou antverpskej židovskej obce, ktorá sa proti reštrikciám odvolala s tým, že vládne predpisy narušujú náboženskú slobodu garantovanú belgickou ústavou z roku 1831 a Európskou dohodou o ľudských právach. Poukázali na to, že súčasná exekutíva neberie do úvahy nároky náboženského života. Terajšie obmedzenia bránia katolíkom v prijímaní eucharistie a ortodoxným židovským komunitám nedovoľujú náboženské obrady, pretože vyžadujú fyzickú prítomnosť desiatich mužov.

Antverpskí židia navyše pripomenuli, že prísne sanitárne obmedzenia sa zavádzajú práve vo chvíli, keď ľudia kvôli pandémii potrebujú duchovnú podporu viac ako inokedy a kresťania sa pripravujú na sviatky, ktoré sa slávia viac ako dvetisíc rokov.

Belgická Štátna rada dala námietkam za pravdu a nariadila vláde obnovenie konzultácií s komunitami veriacich a zavedenie limitov, ktoré budú primerané k ohrozeniu a prijatým bezpečnostným prostriedkom. Hovorí hovorca belgického episkopátu Tommy Scholtès:

„Po všetky týždne, keď sme nemohli slúžiť eucharistiu, mal episkopát taký názor, že je potrebné dodržať tieto obmedzenia a vzdať sa dočasne bohoslužieb so všetkými bolestivými dôsledkami. Mám na mysli citeľný nedostatok či skôr hlad po eucharistii. Uvedomujeme si však, že sanitárna situácia v Belgicku nie je dobrá. Nemožno organizovať veľké zhromaždenia, musíme zostať veľmi opatrní. V rozhovoroch s vládou biskupi navrhnú zavedenie bezpečnostných zásad, ktoré sa uplatňovali v lete, totiž 100 a neskôr 200 ľudí na liturgii. Dúfame, že v spolupráci s vládou vypracujeme isté riešenie. Kostoly sú v tejto chvíli otvorené a prichádza do nich pomerne veľa ľudí, aby sa pomodlili alebo zúčastnili adorácie. Pokiaľ bude možné slúžiť omšu na Vianoce, bude potrebné, aby bol limit úmerný k väčšiemu záujmu veriacich, inak nastanú organizačné problémy.“

Vychádza v spolupráci s českou redakciou Rádia Vatikán, kde text pôvodne vyšiel. Preklad: Bohumil Petrík


Ďalšie články