Obviňovaný z ničenia konkurencie: Gigant Facebook chcú rozdeliť

Vypoèutie Marka Zuckerberga vo výboroch Senátu Ruský minister vnútra sa v Donbase stretol s proruskými separatistami

Technologická korporácia Facebook čelí vo svojej domovskej krajine značnému tlaku. Valí sa na ňu žaloba od amerických federálnych úradov, ako aj od 45 štátov únie. Problémom je údajné monopolné správanie spoločnosti, ako aj nelegálne praktiky, ktoré porušujú pravidlá hospodárskej súťaže. V hre je aj možné rozdelenie Facebooku a odtrhnutie dcérskych spoločností WhatsApp a Instagram.

V Spojených štátoch momentálne prebieha významný boj, ktorý sa však výnimočne netýka politických či hodnotových tém. Dokonca naopak, badať tu možné spojenie demokratov a republikánov. Stredobodom je korporácia Facebook a tŕňom v oku amerických zákonodarcov jej údajne nelegálne a podlé praktiky, píše New York Times.

Proti vplyvnej technologickej spoločnosti sa však nepostavili len federálne úrady, ale takmer všetky štáty USA. Až 45 štátnych prokurátorov spoločne s federálnymi regulátormi žalujú Facebook, pričom môže ísť o najväčšiu žalobu v dejinách proti tejto spoločnosti.

Korporácia Facebook mala skupovať svojich konkurentov a iných nelegálne ničiť. Zákonodarcovia preto volajú po zrušení nákupných zmlúv, čo by mohlo znamenať, že spoločnosť príde o svoje významné súčasti.

Konkrétne poukazujú na skúpenie spoločnosti Instagram za 1 miliardu dolárov v roku 2012 a následné odkúpenie spoločnosti WhatsApp za 19 miliárd dolárov. Úradníci tvrdia, že spoločnosť takýmto spôsobom eliminovala potenciálnu konkurenciu, ktorá mohla v budúcnosti ohroziť dominantné postavenie Facebooku.

Spojenie republikánov a demokratov

Nejde pritom o úplne nový trend, za veľkou mlákou broja proti veľkým technologickým korporáciám (tzv. Big Tech) už dlhšie. Zákonodarcovia sa zameriavajú najmä na dominanciu, ktorú majú korporácie, ako Facebook, Google, Amazon či Apple, nad rôznymi časťami hospodárstva i spoločnosti.

Aj dosluhujúci americký prezident Donald Trump viackrát argumentoval, že tieto technologické spoločnosti majú priveľkú moc a vplyv. Podobné argumenty znejú dokonca aj z okolia novozvoleného prezidenta Joea Bidena, takže je pravdepodobné, že tlak na tieto firmy bude pokračovať aj počas jeho prezidentovania.

Výsledok možno badať napríklad na nedávnej žalobe spoločnosti Google, ktorú žalobca obvinil z nelegálnej ochrany monopolu. V tomto ohľade však od korporácie nežiadali, aby nejakým spôsobom odtrhla časť svojej spoločnosti. S Facebookom je to však iné.

Prokurátori žiadajú, aby boli od Facebooku odtrhnuté spomínané platformy Instagram a WhatsApp. Zároveň by mali byť proti technologickému gigantu uvalené špeciálne obmedzenia do budúcna v prípade, že by chcela robiť ďalšie akvizície.

Nekalé praktiky

„Skoro desaťročie používal Facebook svoju dominanciu a silu monopolu na rozbitie menších rivalov a na vytlačenie konkurencie, a to na úkor každodenných používateľov,“ uviedla generálna prokurátorka štátu New York Leititia Jamesová (zároveň riaditeľka Federálnej obchodnej komisie, FTC).

Facebook sa, prirodzene, bráni a riaditeľ spoločnosti Mark Zuckerberg označil potenciálne rozloženie spoločnosti za existenčnú hrozbu. Len oznámenie žalôb spôsobilo prepad akcií spoločnosti o 2 percentá.

Spoločnosť taktiež poukazuje na to, že aj v súčasnosti ostáva trh so sociálnymi médiami dostatočne rozmanitý a konkurencieschopný – argumentom bola čínska aplikácia TikTok či rýchlo rastúca platforma Parlor, obľúbená najmä medzi konzervatívcami.

Problémom však podľa žalobcov bol aj prístup korporácie k tretím stranám. Spoločnosť sa mala vyhrážať vývojárom, že ich odreže od svojich sociálnych platforiem v prípade, že začnú vyvíjať konkurenčné produkty.

„Facebook ničil konkurenciu porušovaním zákona,“ konštatoval Ken Buck, republikánsky reprezentant štátu Colorado. Demokrat David Cicilline z Rhode Islandu, ktorý viedol vyšetrovanie veľkých technologických spoločností, tiež uviedol, že Facebook porušil zákon a „musí byť teda rozdelený“.

Nebude to jednoduché

Podobným obvineniam Facebook čelil okolo akvizície Instagramu a WhatsAppu už v minulosti, vtedy však bola spoločnosť zbavená viny. Korporácia preto poukazuje na to, že štát to teraz skúša na druhý pokus.

„Zákony proti porušovaniu hospodárskej súťaže existujú na ochranu zákazníkov a na rozvoj inovácií, nie na trestanie úspešných spoločností,“ reagovala viceprezidentka Facebooku Jennifer Newsteadová. Zdôraznila, že Instagram a WhatsApp sa stali tým, čím sú, pretože do nich Facebook nalial miliardy dolárov a roky expertízy.

Samotný New York Times v ďalšom texte podotýka, že dokázať spomínané praktiky a odsúdiť spoločnosť nebude prechádzka rúžovým sadom. Dôkazy o aktivitách Facebooku nie sú jednoznačne nepriestrelné a vo viacerých prípadoch sa hovorí o hypotetických formuláciách.

To si však nemyslia všetci odborníci. Expert na zákony o hospodárskej súťaži a profesor Tim Wu si myslí, že proces s Facebookom bude jednoduchý a bez prekážok. Realita však bude zrejme komplikovanejšia. Podobne ako prebiehajúci proces so spoločnosťou Google, aj tu treba očakávať, že multimiliardová korporácia sa nevzdá bez tvrdého boja.

Aj keď je navrhované rozdelenie Facebooku a odtrhnutie odkúpených spoločností extrémny trest, nejde pritom o nemožný cieľ. V 80. rokoch minulého storočia prebehlo v Spojených štátoch rozbitie monopolu AT&T, ktorá dovtedy dominovala v telekomunikačných službách. Precedens teda existuje.


Ďalšie články