Slovenský hudobný advent

barbo Videoklip Pokoj. Foto: reprofoto/youtube

Predvianočné obdobie má v hudobnom priemysle výraznú pozíciu a aj keď nejde o advent v liturgickom zmysle slova, v podstate ho môžeme označiť za prípravu.

Umelci nás počas niekoľkých týždňov systematicky pripravujú na narodenie Ježiška svojou vianočnou hudbou. Hoci tieto vety môžu znieť kriticky, nie je to tak – upriamiť našu pozornosť na najkrajšie sviatky v roku je vlastne milá a záslužná činnosť. Poďme sa teda pozrieť na to, čo sa v tejto kategórii na Slovensku urodilo za posledné dni.

Jedno z najväčších (milých) prekvapení slovenskej popmusic je Simona Martausová. Dievčina, ktorá kedysi vyhrala súťaž Gospeltalent, sa postupne prepracovala na masovo populárnu speváčku, hranú vo všetkých rádiách. Jej príspevok k tohtoročným Vianociam je vkusný a zároveň veľkolepý: nenechajte sa zmiasť minimalistickým klipom, v piesni počuť symfonický orchester aj spevácky súbor. Refrén je chytľavý a vieme si ho predstaviť zaznieť z chóru po polnočnej, rovnako ako z rádia v nákupnom centre.

Iný spôsob zvolila speváčka Janais, ktorá namiesto autorskej koledy 21. storočia prerobila rusínsku ľudovú pieseň Spi Isuse, spi. Jej prevedenie ponúka úplne iný typ zážitku – jej verzia piesne je pokojná, majestátna a v niečom nástojčivá. V spojení s kinematografickým videoklipom očakávajte skôr zimomriavky než bezstarostný úsmev od ucha k uchu. Hoci sa Janais neprofiluje ako gospelový umelec, Spi Isuse, spi je jedným z príkladov, ako v jej tvorbe nájsť obsah s hodnotným duchovným posolstvom.

Treťou slovenskou vianočnou piesňou tohto roku je veľký projekt RTVS, v rámci ktorého sa spojili niekoľkí slovenskí umelci – text napísal Daniel Hevier, hudbu zložili rockoví harcovníci Uherčík a Griglák a celé to naspieval Peter Cmorík s podporou veľkého speváckeho zboru. Spomedzi doteraz spomenutých piesní ide rozhodne o najväčšiu produkciu, s mohutnou a remeselne kvalitnou hudobnou stránkou a obsažným textom.

Záverom spomenieme dve piesne, ktoré nemajú s kresťanskými Vianocami spoločné až tak veľa. Prvá je od kapely Kryštof, výnimočná hlavne spoluprácou s Karlom Gottom. Nahratá bola ešte za jeho života, k nám sa však dostáva až viac ako rok po smrti tohto snáď najúspešnejšieho česko-slovenského speváka. Hoci by ste v texte márne hľadali Ježiška – spomínajú sa tam však anjeli, ktorí „při nás budou stát“ – ide o príjemnú pieseň, ktorá sa vám bude páčiť tým viac, čím radšej ste Karla Gotta mali.

Druhou piesňou je duet sestier Piešových, z ktorých tá mladšia – Barbora – je víťazkou posledného ročníka Superstar. Pieseň hudobne potvrdí to, čo napovedá názov – ide o pokojnú klavírnu baladu, obohatenú o zborový spev (zdá sa, že ten je tento rok vianočnou aranžérskou povinnosťou) a niekoľko ďalších subtílnych zvukových plôch. Lyricky má bližšie k zimným než vianočným motívom (sneh, mráz), ale aj tak môže byť spestrením vašich tohtoročných vianočných playlistov.

Ján Hudáček


Ďalšie články