Austrália končí s nulovou toleranciou koronavírusu

Keď sa v predjarí roku 2020, v čase, keď človek zvyčajne prská ​​a kašľe len kvôli bežnému prechladnutiu alebo starej známej chrípke, začal do sveta šíriť COVID-19, rôzne krajiny naň zareagovali rôznym spôsobom. Krajiny strednej Európy si uprostred husto osídleného kontinentu nemohli robiť veľké nádeje, že epidémii ujdú. Zato Austrália a Nový Zéland, dva geograficky relatívne izolované štáty, mohli prijať stratégiu "zero covid" ako priechodnú – a tiež tak urobili.

V Melbourne predåžia lockdown o ïalší týždeò Kontrola vodičov počas lockdownu v Melbourne. Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Obe krajiny sa od zvyšku sveta oddelili takmer nepriedušným múrom, letecká premávka poklesla na minimum a „vonku“ zostali aj mnohí austrálski a novozélandskí občania, ktorých začiatok krízy zastihol mimo domova.

Izolácia protinožcov od zvyšku sveta nepochybne obom štátom ušetrila tisíce, snáď desaťtisíce životov, ktoré by si inak epidémia zrejme vyžiadala. Viedla ale zároveň k sérii značne nepopulárnych opatrení, dlhých a striktných zatváraní, kedykoľvek sa niekde objavil jednotlivý prípad.

Najdlhší kumulatívny „lockdown“ postihol veľkomesto Sydney: 245 dní počas roka a pol, zhruba polovica všetkého času, ktorý za tú dobu uplynul. Ďalšie veľkomesto Melbourne si vytrpelo šesť zatváraní v porovnateľnej dĺžke.

Pocit izolácie viedol oba inak veľmi vyspelé štáty k tomu, aby vo veci očkovania postupovali len pomaly. Kým ťažko postihnuté štáty ako Izrael a Veľká Británia vyvinuli obrovské úsilie, aby sa k vakcínam dostali čo najskôr, vo vzdialenej Oceánii nebol dojem naliehavosti taký silný. Stratégia bola jasná: nejako to tu na boku prežijeme, ďaleko od epicentier zúriacej nákazy. Ale nemala žiadny jasný koniec.

Variant delta nakoniec prerazil zatvorené brány. Je príliš ľahko prenosný na to, aby sa dal udržať vonku. A oba štáty sú na prerazenie brán pripravené len čiastočne. Miera zaočkovanosti je u nich nižšia ako v Turecku a porovnateľná s Brazíliou. A miestne obyvateľstvo, ktoré zažilo veľa otravných lockdownov, ale žiadne veľké umieranie, potrebuje o niečo viac presviedčania k tomu, aby sa očkovalo.

Obe vlády, austrálska aj novozélandská, už akceptovali novú situáciu a stratégiu „zero covid“ vyhlásili za oficiálne skončenú. Austrália otvorí svoje medzinárodné hranice na sklonku roka, kedy je na južnej pologuli leto. Nový Zéland zatiaľ termín neohlásil, ale bez spojenia s Austráliou by sa malému národu fungovalo len ťažko, takže sa asi bude musieť prispôsobiť. Podobný odklon od nulovej stratégie oznámilo Thajsko, Vietnam alebo Indonézia.

Tým ostáva len jedna veľká a významná krajina, ktorá sa stratégie „zero covid“ drží aj naďalej. Je to Čína, ktorá je ochotná kvôli jednému nakazenému robotníkovi zavrieť celý prístav a zaviedla veľmi prísne hromadné testovanie obyvateľstva. Tá sa zatiaľ nulovej tolerancie vzdať nemieni.

Bude to veľký súboj. Na jednej strane jediný štát sveta, ktorý je schopný masovo mobilizovať desiatky miliónov členov strany ku kolektívnemu úsiliu, a keby nad deltou zvíťazil, získal by tým určitú medzinárodnú prestíž. Na druhej strane vírus, ktorý zmutoval do fantastickej prenosnosti a nikde inde na svete sa ho na uzde udržať nepodarilo. A do toho všetkého prichádza studená jeseň a ešte studenšia zima.

Osobne sa zdržím akýchkoľvek stávok.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články