Fico zvolal protesty. Hrá to na Orbána, z vlády na neho už nestíhajú reagovať

Robert Fico Prezídium Policajného zboru Foto: J. Novák/TASR

Vládna koalícia je v úplnom rozklade a je otázkou času, kedy príde rozhodnutie, ktoré bude viesť k predčasným parlamentným voľbám. Na tlačovej besede to uviedol predseda strany Smer Robert Fico. Zároveň ohlásil konanie protivládnych protestov 17. októbra v Rimavskej Sobote a ďalší 17. novembra v Bratislave.

„Všetci sme dnes mali pocit prenesenej hanby za to, čo vystrája vládna koalícia. Je neuveriteľné, že rok aj päť mesiacov po vzniku vládnej koalície, ktorá mala pohodlnú ústavnú väčšinu, má obrovský problém nazberať 76 poslancov,“ vyhlásil po tom, čo parlament pre obštrukciu opozície viackrát nebol uznášaniaschopný.

Fico ukazuje obrovské sebavedomie. Ukážkou sú aj dva ohlásené verejné mítingy. Jedným z nich sa hlási k zabudnutému kraju, protest sa má konať v Rimavskej Sobote, druhým dokonca k 17. novembru, čo je symbol, s ktorým mal Fico od roku 1989 problém. Vláda sa, naopak, v tomto čase snaží presvedčiť verejnosť, že zdravotná reforma neznamená rušenie nemocníc, s čím zatiaľ nesúhlasí jeden koaličný partner (Sme rodina). Minister financií Igor Matovič ohlásil v pondelok uťahovanie opaskov a boj s deficitom, na čo minister dopravy Doležal reagoval, že bude možno potrebné zvýšiť cenu lístkov o 10 percent. Zároveň sa rieši zdražovanie energií, rušenie súdov, všetko témy, ktoré výrazne oslabujú pozíciu vlády v regiónoch.

Fico to cíti a protest v regióne Rimavskej Soboty spája s chudobou.

Uskutočniť sa má totiž pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti chudobe. Fico obnovil aj ostrú rétoriku voči médiám. Požiadal ich, aby prestali spochybňovať protesty, pretože ide o uplatňovanie základných ľudských práv: „Ste kúpení za judášske peniaze za očkovanie,“ povedal v utorok na tlačovke. Podľa neho pôjde o slušný protest, pri ktorom „nebudeme nikomu bránu vyvaľovať a nebudeme ani kamene hádzať“.

Kritika Západu a ruský vektor

Ďalšie slabé miesto vládnej koalície, na ktoré udrel Fico piatok 1. októbra, je vzťah k Západu. V sobotu zverejnil predseda Smeru video, ktorým si pripomína výročie Mníchovskej dohody. Fico doteraz tvrdo kritizoval najmä predstaviteľov americkej ambasády, čím sa prihováral najmä publiku a čitateľom alternatívnej scény, teraz ale prešiel ďalej. V novom videu sa už vymedzuje voči západným štátom EÚ. Konštatuje, že si musíme pamätať odkaz Mníchova, keď nás tieto štáty zradili a jedinou krajinou, ktorá vtedy bola ochotná vystúpiť na obranu záujmov Československa, bol Sovietsky zväz. Fico vystupoval nezvykle ostro a v protiklade s tým, čo hovoril len nedávno, keď oznámil, že bude žiadať Brusel, aby preveril fungovanie právneho štátu na Slovensku.

Video si možno pozrieť tu:

Fico mocnie aj preferenčne, septembrový prieskum agentúry Focus mu nameral 14,4 percenta, čím sa z druhého miesta doťahuje na prvý Hlas s 18,5 percentnou podporou. Od začiatku roka, keď mal v januári Fico podporu 9,1 percenta, ide o systematický a prudký nárast.

Hnacím motorom rastúcej podpory sú pritom výlučne chyby vlády a tiež nepresvedčivé výkony Petra Pellegriniho aj kotlebovskej opozície. Fico dokáže v priebehu mesiaca vysielať signály alternatíve aj umiernenému stredovému voličovi.

Napríklad v utorok sa na tlačovke pýtal, o akej reformnej jeseni hovoril premiér Eduard Heger, ktorú ohlásil v pondelok 4. októbra na základe plánu obnovy. „Túto jeseň neurobia nič,“ uviedol Fico. Podľa neho táto jeseň bude jeseňou petícií, protestov a zvyšovania nenávisti voči tejto vláde.

Kritizoval politikov vládnych strán, ktorí pred časom hovorili, že sú za to, aby sa referendom mohlo skrátiť volebné obdobie parlamentu. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) dnes totiž nedal hlasovať o návrhu Smeru, aby zaradil do programu aktuálnej schôdze bod o zmene ústavy. Tá má umožniť, aby sa volebné obdobie mohlo skrátiť referendom alebo prijatím ústavného zákona. Kollár argumentoval, že ešte neuplynula podľa rokovacieho poriadku šesťmesačná lehota, ktorá umožňuje rokovať o tomto návrhu, a oprel sa o rozhodnutie ústavnoprávneho výboru parlamentu. Podľa Fica predstavitelia koalície klamú verejnosť a osobitne Kollár. „Je nedôveryhodný ako voda v prútenom koši,“ povedal Fico.

Šéf Smeru-SD oznámil, že po protivládnom proteste predloží prezidentke Zuzane Čaputovej dve referendové otázky o skrátení volebného obdobia. Hlava štátu sa má vyjadriť, či sa s nimi obráti na Ústavný súd alebo či môže Smer-SD začať petičnú akciu. Fico verí, že prezidentka bude tomu venovať väčšiu pozornosť ako „homosexuálom a transsexuálom“. „Sama povedala, že je milovníčkou referenda, tak nech ho pustí dopredu,“ dodal Fico.

Či už ide o vyjadrenia vymedzujúce sa voči Západu, sociálnu agendu alebo kritiku gender ideológie, Robert Fico akoby si aktuálne zobral príručku rétoriky od konzervatívneho maďarského premiéra Viktora Orbána. Napriek tomu, že do interných záležitostí Slovenska zaťahuje Brusel a jeho europoslanci hlasujú v súlade so západnou progresívnou ľavicou. To mu však nemá kto povedať. Vládni politici riešia najmä seba.

Zdá sa, že Robert Fico našiel recept, ktorý mu môže otvoriť dvere späť k moci. Ale veľmi ho za to chváliť netreba, všetky tie témy mu totiž ponúka „najkonzervatívnejší parlament v dejinách“, ako ho mnohí vládni politici volali, a ich kritici im prikyvovali. Zdá sa, že realita bola niekde trochu inde.

https://standard.sk/117944/doma-konzervativny-v-bruseli-progresivny-smer-rastie-aj-napriek-ocividnej-schizofrenii/

(ste, sita)


Ďalšie články