V Texase navrhli, aby Georgeovi Floydovi posmrtne udelili milosť za predaj drog  

Umelkyňa Melissa Pennyová maľuje portrét Afroameričana Georgea Floyda. Foto: TASR/AP Umelkyňa Melissa Pennyová maľuje portrét Afroameričana Georgea Floyda. Foto: TASR/AP

Georgeovi Floydovi by mali udeliť posmrtne milosť. Zhodla sa na tom sedemčlenná Texaská štátna rada pre milosť a podmienečné prepustenie, ktorá požiadavku posunula guvernérovi Texasu. Žiadosť stojí na spochybnení práce policajta, ktorý pred 17 rokmi Floyda zatkol.

Texaská štátna rada pre milosť a podmienečné prepustenie v pondelok jednohlasne navrhla, aby Georgeovi Floydovi udelili posmrtne milosť za predaj drog. Floyd zomrel minulý rok počas zásahu polície v Minneapolise, pričom jeho smrť vyvolala masové protesty, ktoré sa v niektorých prípadoch zvrhli na násilnosti a rabovanie.

Floyd mal za sebou kriminálnu minulosť. V deň jeho skonania naňho privolali políciu, pretože mal v obchode platiť falošnou bankovkou. V ten deň bol zároveň pod vplyvom drog. V minulosti bol na päť rokov odsúdený za lúpežné prepadnutie, obeťou ktorého bola žena.

Jeden z jeho prešľapov sa udial aj v štáte Texas. V roku 2004 sa pokúsil predať kokaín (crack) v hodnote desať dolárov policajtovi v utajení. Na súde sa k činu priznal a odsedel si desať mesiacov vo väzení. Z tohto činu ho chcú teraz omilostiť.

Údajné pochybenie policajta

„Ľutujeme stratu bývalého Houstončana Georgea Floyda a dúfame, že jeho rodina nájde pokoj v pondelňajšom rozhodnutí Texaskej štátnej rady pre milosť a podmienečné prepustenie, ktorá navrhla jeho omilostenie pre rozsudok z roku 2004,“ vyjadrila sa prokurátorka pre okres Harris Kim Oggová.

Prokurátorka taktiež vyzvala texaského guvernéra Grega Abbotta, aby návrh štátnej rady odobril a udelil tak Floydovi milosť. Guvernér sa k návrhu zatiaľ nevyjadril.

Žiadosť o milosť stojí na spochybnení práce bývalého príslušníka polície Geralda Goinesa, ktorý zatkol Floyda v roku 2004. V roku 2019 viedol Goines prehliadku domu v súvislosti s drogovou činnosťou, pri ktorej zahynula dvojica podozrivých.

V súčasnosti je proti nemu a ďalším policajtom vedené trestné stíhanie za dve vraždy a ďalšie zločiny. Podľa prokurátora tiež Goines klamal, aby získal povolenie na prehliadku domu zosnulej dvojice. Žalobcovia okrem toho doteraz zrušili viac ako 160 Goinesových usvedčení z údajnej drogovej činnosti.


Ďalšie články