Vo francúzskej cirkvi mali zneužiť okolo 200-tisíc detí. Biskupi aj pápež František reagujú

stop abuse a (2) "Zastavte zneužívanie". Pouličná kresba v centre Ríma podporujúca boj pápeža proti pedokriminalite. Foto: autor

Od roku 1950 bolo okolo 216 000 detí v cirkvi obeťou sexuálnej agresie či zneužitia. Odhaduje to správa, ktorú po vyše dvoch rokoch prípravy zverejnil Nezávislý výbor pre zneužívanie v cirkvi. Francúzski biskupi žiadajú o odpustenie a odkazujú, že sú odhodlaní konať. Pápež súcití s obeťami.

„Vyjadrujem moju hanbu, moje zdesenie a moje odhodlanie konať, aby z postojov cirkevných autorít zmizlo odmietanie vidieť, počuť, zakrývať skutočnosti, a neochota verejne ich odsúdiť,“ priznal predseda Konferencie biskupov Francúzska (CEF) arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort na prezentácii „tvrdých“ záverov dokumentu.

„Ich hlasy nás desia, ich počty nás trápia. Mojím želaním v tento deň je požiadať o odpustenie každého z vás,“ povedal obetiam.

V rokoch 1950 až 2020 bolo podľa správy v cirkvi okolo 216 000 detí v obeťou sexuálnej agresie alebo zneužitia zo strany kňazov a rehoľníkov. Najviac z nich boli maloletí chlapci zo všetkých sociálnych skupín. Odhaduje to správa, ktorú po vyše dvoch rokoch prípravy zverejnil Nezávislý výbor pre zneužívanie v cirkvi. Komisiu založila katolícka cirkev s cieľom osvetliť, ako k pedokriminalite došlo a ako sa voči nej brániť. Výbor na záver dokumentu v tomto zmysle zaradil niekoľko desiatok odporúčaní. Členov komisie tvorí 21 nezávislých dobrovoľníkov, ktorí pôsobia v medicíne, sociológii, politických vedách, teológii či v etike.

Obetí môže byť viac i menej

Aj keď správa sa krátko po zverejnení nedala stiahnuť azda pre veľký objem a vysoký záujem v štáte, kde je táto téma pálčivá, jej súhrn pripomína, že číslo obetí je odhadované. V skutočnosti môže byť počet obetí na základe použitej metodológie o 50 000 menej alebo viac. Autori dokumentu priznávajú rôzne ťažkosti pri získavaní dát aj dĺžku spracovania kvôli citlivosti témy.

Predseda komisie Jean-Marc Sauvé odsúdil „hrubú ľahostajnosť“ cirkvi a zakrývanie a dodal, že dokument je destabilizujúci a skľučujúci. Zároveň podľa neho dáva nádej na nový začiatok. Pripomenul, že cirkev je kľúčovou súčasťou spoločnosti, a tak musí spraviť všetko preto, aby obnovila naštrbenú dôveru.

V mene obetí sa François Devaux poďakoval komisárom, ktorí sa pre skúmanie „najtemnejších a najopovrhnutiahodnejších detailov“ vrátili z „pekla“. Vyzval tiež cirkev na ďalekosiahle reformy.

O záveroch dokumentu informovali aj pápeža Františka, ktorý sa v modlitbe prihovoril za obete zneužívania. Vyjadril hanbu za seba i za cirkev, ako aj „obrovský smútok nad ich zraneniami a poďakoval za odvahu hovoriť“.

„Zastavte zneužívanie“. Pouličná kresba v centre Ríma podporujúca boj pápeža proti pedokriminalite. Foto: autor

Tvrdé závery o pedokriminalite sa očakávali

To, že závery správy „budú tvrdé“, predpovedal predseda CEF na takzvanej „ad limina“ návšteve tamojších biskupov vo Vatikáne. Konala sa v septembri tesne pred odchodom pápeža do Budapešti a na Slovensko. Pápež francúzskym biskupom povedal, že „je to váš kríž“.

Táto správa je podľa agentúr ďalšou ranou, ktorá otriasla cirkvou v krajine galského kohúta i vo svete. Ostro sledovaný bol najmä proces v Lyone. Odvolací súd vtedy oslobodil arcibiskupa mesta kardinála Philippa Barbarina za údajné krytie zneužívania mladistvých.

Ako sme informovali, počet obetí zneužívania aj ohlásení o sexuálnom zneužívaní v tamojšej cirkvi narástol. Vyplynulo to z Tretej správy CEF o boji proti pedofílii v cirkvi, ktorá mapovala obdobie od októbra 2018 až do augusta 2020. Biskupi vtedy podčiarkli, že prípadov bolo viac preto, že sa téme venujú poctivejšie. Predsedníčka Konferencie rehoľníčok a rehoľníkov Francúzska Véronique Margronová, ktorá teraz priznala „absolútnu hanbu“ a „nekonečný smútok“, začiatkom roku konštatovala, že cirkev voči pedokriminalite robí veľa.

Značne sa zvýšil počet diecéz, v ktorých nebola ani jedna obeť. Zriadili sa nové cirkevné strediská prijatia a zaujali viac systematický a profesionálny prístup. Ten zahŕňa kratšie i dlhšie formačné iniciatívy, dni zvýšenia povedomia o probléme či vydávanie pastoračných listov. Takto sa v cirkvi vytvára slobodnejšia atmosféra a ľudia sú povzbudení, aby sa nebáli hovoriť o negatívnych skúsenostiach. Na pomoc obetiam a na lepšiu informovanosť o probléme sa zriadila samostatná webová stránka.

Nasledovať by mali ďalšie odporúčania z najnovšej správy od nezávislej komisie.


Ďalšie články