Viaceré slovenské mestá už zakázali hazard, Košice sa k ním nepridali

exteriér Dóm sv. Alžbety Kaplnka sv. Michala Košice Foto: Milan Kapusta/TASR

V Košiciach zatiaľ hazard nezakázali, problém by sa vraj presunul do okolitých obcí. Miestni aktivisti však bojujú ďalej a idú organizovať petíciu. V ďalších mestách, ako je Zvolen či Rožňava, síce hazard zakázali, ale len na 12 dní v roku.

Košickí mestskí poslanci nevyužili v uplynulých dňoch novelu zákona o hazardných hrách, ktorá vstúpila do platnosti v novembri minulého roka a dáva im možnosť zakázať hazard na území mesta.

Svoje stanovisko v hlasovaní vyjadrili takmer rok po tom, ako vedenie Košíc a niektorí starostovia mestských častí prejavili záujem otvoriť diskusiu o tejto téme. Mestské zastupiteľstvo odvtedy tento návrh z programu rokovania buď stiahlo, alebo ho prerušilo. Ako avizoval Radoslav Dráb z organizácie Úsmev ako dar, zakázať hazard v Košiciach sa pokúsia prostredníctvom petície.

Návrh na zákaz hazardu podporilo 13 košických mestských poslancov, čo však nestačilo, pretože ďalších sedem bolo proti a siedmi sa zdržali hlasovania. Niektorí poslanci sa domnievajú, že by zákaz hazardu na území Košíc nebol systémovým riešením a problém by sa presunul do okolitých obcí. Podľa nich by sa mala táto téma riešiť na celoštátnej úrovni.

Ďalším z dôvodov, prečo v Košiciach nepodporili všeobecne záväzné nariadenie (VZN), sú peniaze, ktoré inkasuje mesto z hazardu. „Generuje to aj určité finančné prostriedky, ktoré obce a mestá využívajú ďalej v rámci bežného rozpočtu na svoj rozvoj. Výpadok by bol markantný,“ zdôraznila poslankyňa a starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

V minulom roku mali z hazardu mestské časti Košíc takmer jeden milión eur. Tento rok to bude podstatne menej, keďže sa prevádzky herní a kasín museli pre pandemické opatrenia zatvoriť.

Košice sa tak nepridali k trom krajským mestám – Prešovu, Bratislave a Nitre –, ktoré už v minulosti hazard zakázali. Ten sa však z týchto miest vytratí až o pár rokov. Prevádzky, ktoré majú platné licencie, môžu totiž hazardné hry vykonávať až do skončenia ich platnosti. Následne už novú licenciu, ktorá sa udeľuje najviac na päť rokov, nedostanú.

Zvolen zvolil inú alternatívu

Možnosť zakázať prevádzkovanie hazardných hier na území obce v určitých dňoch nad rámec zákonom stanoveného zákazu (Veľký piatok, 24. 12. a 25. 12.) povoľuje samosprávam zákon o hazardných hrách. Mestá tak môžu zakázať prevádzkovanie hazardných hier na svojom území počas maximálne 12 dní nad rámec zákona, všeobecné záväzné nariadenie je však potrebné každoročne obnovovať. Môže ísť o cirkevné či štátne sviatky, nariadenie môže platiť aj počas verejného podujatia v meste.

Túto možnosť využilo viacero slovenských miest. Medzi nimi aj Zvolen, ktorý zakázal prevádzkovanie hazardných hier na svojom území iba v určitých dňoch. Mesto sa po novom rozhodlo do svojho zoznamu zakázaných dní pridať 1. január a odstrániť 1. máj. Obnovovať tento návrh je potrebné každý rok.

Vo Zvolene je v súčasnosti 15 herní a jedno kasíno, v ktorých ich majitelia prevádzkujú 480 prístrojov a technických zariadení. Z každého zariadenia i za prevádzkovanie hazardných hier musia platiť mestu odvody. Vlaňajší príjem z odvodov do zvolenského rozpočtu bol takmer 357-tisíc eur. Za prvý polrok tohto roka je to len necelých 10-tisíc eur, keď boli pre pandémiu ochorenia COVID-19 prevádzky herní a kasín niekoľko mesiacov zatvorené.

Rožňava rozšírila zákaz hazardu o tri dni

Podobný postoj ako vo Zvolene zaujali aj v Rožňave. Na konci septembra rozšírili zákaz prevádzkovania hazardu na budúci rok o tri dni. Konkrétne o 1. a 8. máj a tiež 17. september.

Podľa zástupcu primátora Rožňavy Michala Drengubiaka sa už na pôde samosprávy diskutovalo aj o úplnom zákaze hazardu v meste. Konkrétny plán na predloženie takéhoto návrhu zatiaľ nie je. Takúto situáciu je podľa neho potrebné riešiť aj s okolitými obcami. Pri plošnom zákaze v okresnom meste by sa totiž mohlo stať, že sa hráči presunú práve do herní v okolitých obciach, čo by súčasnú situáciu príliš nezmenilo.

Aj v Detve pristúpili v určitých dňoch k zákazu hazardu. Tento stav bude trvať iba dovtedy, kým súčasným prevádzkovateľom vyprší platnosť licencií, pretože mestské zastupiteľstvo Detvy nedávno schválilo úplný zákaz hazardu.


Ďalšie články