Marcinková šíri podľa Záborskej hoax: Ženy s odumretým plodom nebudú musieť čakať

40. schôdza Národnej rady SR Na snímke poslankyňa parlamentu SR Vladimíra Marcinková (nezaradená). Foto: Martin Baumann/TASR

Poslanci rokujú o návrhu zákona na pomoc tehotným ženám. Poslankyňa Vladimíra Marcinková zákon nepodporí. Argumentuje, že ženy s odumretým plodom by museli na potrat čakať štyri dni. Podľa poslankyne Anny Záborskej ide o hoax.

OPRAVA Článok pôvodne hovoril, že návrh zákona počíta so 72-hodinovou lehotou na rozmyslenie pred umelým potratom. Návrh v skutočnosti hovorí o 96-hodinovej čakacej lehote. Za chybu sa ospravedlňujeme.

Poslanci Národnej rady SR rokujú v utorok o poslaneckom návrhu zákona o podpore tehotných žien. Návrh zákona predložili spolu s Annou Záborskou (Kresťanská únia) poslanci OĽaNO a Sme rodina. 

Cieľom zákona je znížiť počet umelých potratov. Už názov zákona napovedá, že nie je reštriktívny. Poslankyňa doň zahrnula pozmeňovací návrh z vlaňajška.

Druhý lekársky posudok pred potratom bude dobrovoľný, a nie povinný. Lekár má ženu informovať o možnosti druhého vyšetrenia, ktoré jej preplatí poisťovňa a má jej pomôcť nájsť druhého lekára.

Žena má aktuálne na rozmyslenie 48 hodín pred interrupciou. Nový zákon mal pôvodne rátať s kompromisom a predĺžením tejto lehoty na tri dni. Ostala v ňom však doba 96 hodín, čiže štyri dni.

Ekonomické výhody pre tehotné ženy

Návrh hovorí o núdzovom bývaní pre tehotné ženy v krízovej situácii. Ďalej o príspevku vyše tritisíc eur pri narodení dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím. Predmetom je tiež kočíkovné v plnej výške pre štvrté dieťa v rodine. Obsahuje aj zníženie registračného poplatku pri kúpe auta pre rodičov minimálne troch detí. 

Návrh kladie dôraz na adresnú pomoc a dostatočnú informovanosť pred samým zákrokom. To znamená viac informácií o možnostiach a podpore v tehotenstve. Ustanovuje sa zisťovanie väčšieho množstva informácií o ženách, ktoré sa rozhodli podstúpiť umelý potrat. Z nich štát vyhodnotí ročnú správu o potratovosti a najčastejších príčinách, aby im mohol predchádzať prijatím správnych politík.

Marcinková: Som katolíčka, ale…

Poslankyňa Vladimíra Marcinková, ktorá spolu s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou a viacerými poslancami Za ľudí nedávno preskočila do klubu SaS, prišla pred rokom do parlamentu krátko po pôrode. Príčinou bolo hlasovanie o novele zákona, ktorá sprísňovala podmienky interrupcie. Návrh vtedy neprešiel práve o jeden hlas.

Marcinková argumentovala, že do pléna musela prísť, lebo podľa svojich slov chcela žiť „v modernej krajine, kde sa takéto citlivé témy nebudú zneužívať na politickú agendu, ale ostanú v rukách odborníkov na zdravotnú a sociálnu pomoc”.

Hoci je nový zákon zameraný sociálne a ekonomicky, Marcinková sa opäť rozhodla nepodporiť ho. Argumentuje takzvanými zamĺknutými potratmi, keď sa embryo prestane vyvíjať a odumrie.

Vraj budete musieť žiť s mŕtvym plodom

„Na Slovensku končí spontánnym potratom každé piate tehotenstvo, takže podobné prípady sa dejú mnohým ženám okolo nás. Doteraz, ste pri tejto diagnóze mohli okamžite podstúpiť lekársky zákrok a dostať želanú zdravotnú starostlivosť. Ak prejde novela pani Záborskej pod tajomným názvom “pomoc ženám”, s mŕtvym plodom budete musieť žiť ďalšie štyri dni, počas ktorých si vraj máte potrat rozmyslieť,“ napísala Marcinková na Facebooku.

Poslankyňa sa ďalej oháňa svojím náboženstvom, hoci návrh zákona ani Záborská pri jeho obhajobe náboženstvom neargumentuje. Marcinková konštatuje, že je veriaca a pochádza zo silne katolíckeho prostredia, ako však dodáva:

„Som presvedčená, že téma sprísňovania potratov a podobných necitlivých zákutí našej politiky, nemá s vierou nič spoločné. Naopak, viera by v nás dotyk s bolesťou druhých a snahu pochopiť ich pohnútky, mala umocniť. Lebo ak je viera snahou byť lepším človekom, len citlivosťou k druhým sa to dá.“

Záborská: Polopravdy a hoaxy v pléne parlamentu

Záborská v reakcii na Marcinkovú vysvetlila, že poslankyňa šíri hoax. Ak dieťa v lone matky odumrie, tá to môže zistiť až o niekoľko dní či týždňov. Nie je však pravda, že by po prijatí zákona o pomoci tehotným ženám museli matky s odumretým plodom čakať štyri dni.

„Keď sa to pri prehliadke zistí, gynekológ stanovuje najlepší spôsob, ako mŕtve dieťatko dostať z tela matky. Prirodzeným pôrodom či kyretážou. Je to veľmi individuálne. Nie sú tam žiadne zákonné lehoty. Ani neboli a ani ich nenavrhujeme. Takýto zákrok totiž nie je umelým prerušením tehotenstva, kde my navrhujeme predĺžiť lehotu pre rozmyslenie ženy pred potratom, ale lekárskym úkonom,“ hovorí Záborská.


Ďalšie články