Po vakcínach sa množia menštruačné problémy. Čo je ich príčinou?

Zaoèkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID-19 v priestoroch obchodného domu GUM v Moskve Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Po očkovaní proti covidu hlásia desaťtisíce žien menštruačné problémy. Štúdie vylučujú neplodnosť aj doživotné následky, mladé ženy však s očkovaním váhajú. Američania do objasnenia prípadnej spojitosti investovali státisíce dolárov.

K najznámejším nežiaducim účinkom po očkovaní proti COVID-19 patrí Guillainov-Barrého syndróm a myokarditída. Do popredia sa pred pár týždňami dostala aj možná spojitosť očkovacích látok s menštruačnými problémami. Pribúda totiž hlásení o zmenách menštruačného cyklu po proticovidovej injekcii.

Britská regulačná agentúra pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) zaregistrovala do 2. septembra po očkovaní viac ako 30-tisíc správ o menštruačných zmenách a vaginálnom krvácaní mimo menštruácie. Podľa MHRA však nejde o kauzalitu.

Väčšine žien sa menštruácia v nasledujúcom cykle vrátila do normálu. Agentúra argumentuje aj počtom hlásení. Ten je nízky v porovnaní s počtom očkovaných žien a všeobecným výskytom menštruačných porúch. Do 22. septembra sa v Spojenom kráľovstve podalo ženám približne 48,3 milióna dávok očkovacích látok.

Do výskumu sa investujú státisíce

Menštruačné zmeny nevyvoláva len jeden typ vakcíny, ako je to pri iných nežiaducich účinkoch. Ženy ich nahlásili po mRNA aj vektorových vakcínach. Podľa vedcov je preto pravdepodobnejšie, že sú dôsledkom imunitnej odpovede na očkovanie.

Aj očkovanie proti ľudskému papilomavírusu HPV [vírusová infekcia, ktorá sa vo väčšine prípadov prenáša pohlavným stykom, pozn. red.] sa spája s menštruačnými zmenami. Presnú odpoveď zatiaľ vedci nepoznajú.

Americký Národný inštitút zdravia (NIH) preto udelil piatim inštitúciám jednoročné granty vo výške 1,67 milióna dolárov. Ich cieľom je zistiť, či existuje kauzalita medzi nepravidelnou menštruáciou a vakcínami Pfizer, Moderna alebo Johnson & Johnson. A ak áno, prečo k zmene dochádza.

„Tieto dôsledné vedecké štúdie zlepšia naše chápanie potenciálnych účinkov vakcín proti COVID-19 na menštruáciu a poskytnú ľuďom, ktorí majú menštruáciu, viac informácií o tom, čo môžu očakávať po očkovaní, a potenciálne znížia váhavosť pri očkovaní,“ povedala Diana Bianchiová, riaditeľka NIH.

Ide zrejme o imunitnú reakciu, hovoria vedci

Vysvetlení majú zatiaľ vedci viacero. Aktivovaný imunitný systém môže ovplyvňovať hormóny stimulujúce menštruačný cyklus alebo bunkové procesy v maternici a vaječníkoch. Medzi ďalšie možné faktory patria stres a zmeny životného štýlu súvisiace s pandémiou.

Negatívne zmeny zaznamenali ženy aj po prekonaní infekcie SARS-CoV-2. Podľa štúdie sa štvrtine infikovaných žien zmenila intenzita menštruačného krvácania a takmer 30 percentám sa predĺžil alebo skrátil menštruačný cyklus.

Neplodní neostanete, upokojujú odborníci

Vakcína obsahuje bielkovinu zvanú syncytín-1, ktorá je dôležitá pre vývoj ženskej placenty. Svojou stavbou je podobná povrchovému spike proteínu, ktorý vírus používa na preniknutie do bunky. Vznikla obava, že by protilátky z očkovania začali bojovať proti tomuto dôležitému proteínu. To by potenciálne viedlo k neplodnosti.

Podľa vedcov zatiaľ neexistuje žiadny dôkaz, že očkovanie proti COVID-19 nepriaznivo ovplyvňuje plodnosť. Zatiaľ nerecenzovaná štúdia potvrdila, že v rovnakej miere otehotneli neočkované ženy, ako aj tie po vakcíne od Pfizeru.

Obávať sa vraj netreba ani neplodnosti. Výskum na klinikách asistovanej reprodukcie potvrdil, že miera plodnosti a gravidity bola podobná u žien očkovaných Pfizerom a Modernou, u neočkovaných žien, ale aj u tých pacientiek, čo prekonali covid. Výskum mužskej plodnosti po očkovaní taktiež nepreukázal žiadny vplyv na kvalitu spermií.

Doktor Jo Mountfield, viceprezident Kráľovskej akadémie pôrodníkov a gynekológov (RCOG), uviedol, že menštruačné zmeny môžu byť znepokojujúce, ale spravidla trvajú iba jeden alebo dva cykly.

„Neexistuje žiadny dôkaz, že tieto dočasné zmeny budú mať nejaký vplyv na budúcu plodnosť človeka alebo na jeho schopnosť mať deti,“ povedal Mountfield.

Ženy potrebujú fakty, spravte výskum

Hoci sú hlásené zmeny menštruačného cyklu po očkovaní krátkodobé, reprodukčná imunologička Victoria Maleová z Imperial College London požaduje rozsiahly výskum tejto možnej nežiaducej reakcie.

Mnohé mladé ženy s očkovaním váhajú, lebo sa boja, že vakcíny znížia ich šance otehotnieť. Ak sa hlásenia o menštruačných zmenách po očkovaní dôkladne nepreskúmajú, obavy to podľa Maleovej ešte viac prehĺbi. Ľudia sa totiž menštruačným cyklom riadia, ak si chcú tehotenstvo naplánovať alebo sa mu vyhnúť.

„Ak sa potvrdí súvislosť medzi očkovaním a menštruačnými zmenami, tieto informácie umožnia ľuďom plánovať potenciálne zmenené cykly,“ napísala Maleová.

Menštruačné zmeny zaznamenávajú aj slovenské pacientky

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) robil poslednú štatistiku o nežiaducich účinkoch očkovania proti koronavírusu 30. septembra. K tomuto dňu eviduje 8 649 hlásení podozrení na nežiaduce účinky. Celkovo 162 hlásení, teda menej než dve percentá, sa týka porúch menštruačného cyklu. 

„Ide napríklad o slabšiu alebo silnejšiu menštruáciu, krvácanie mimo cyklu, menštruáciu v menopauze, oneskorenú alebo predčasnú menštruáciu. Predčasná menopauza nám nahlásená nebola,“ uviedla Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa ŠÚKL.

Súvis medzi týmito prípadmi a očkovaním sa podľa Jurkemíkovej nateraz nepreukázal. Pacientky s rovnakými ženskými problémami registrujú aj v gynekologických ambulanciách.

„Zaznamenal som už asi v troch prípadoch, že po očkovaní pacientke meškala menštruácia. Silnejšiu menštruáciu, krvácanie medzi menštruáciami ani nástup predčasnej menopauzy som nezaznamenal. Aj včera som mal pacientku, ktorej po podaní nemenovanej vakcíny meškala menštruácia do desať dní, pričom predtým mala menštruačné cykly pravidelné. Išlo len o jednorazovú záležitosť,“ priblížil gynekológ Marek Karniš z Popradu. 

Lekár však zdôraznil, že očkovanie nespôsobuje trvalé poruchy menštruačného cyklu a ani poruchy plodnosti.

„Keďže vakcinácia vyvolá imunitnú odpoveď, môže ovplyvniť chod menštruačného cyklu v danom mesiaci. Všetko závisí aj od fázy menštruačného cyklu, v ktorej je pacientka počas očkovania. Majú na to vplyv aj iné faktory, napríklad pridružené ochorenia, celkový zdravotný a psychický stav či index telesnej hmotnosti (BMI),“ vysvetlil lekár.


Ďalšie články