Autokraciu podporuje takmer dvojnásobne viac Belgičanov ako Slovákov. Pri kritike demokracie sa však zhodnú

Belgicko terorizmus útok plánovanie zatknutie Belgickí vojaci na námestí Grand Place v Bruseli. Foto: TASR/AP

Stredná Európa má čoraz častejšie nelichotivú nálepku regiónu s autoritatívnymi tendenciami. Najmä kvôli Maďarsku a Poľsku, ale aj pri Slovensku neraz zaznieva, že sú národom bažiacim po vláde tvrdej ruky. Napriek tomu o autokracii oveľa viac sníva národ na opačnom konci Európy.

Téza o uvedomelom Západe a spiatočníckom ostbloku dostala ďalšiu ranu. Vyše 37 percent Belgičanov v exkluzívnom prieskume podporilo zmenu demokracie na vládnu jediného lídra, teda autokraciu. Spracovala ho spoločnosť Kantar pre belgický verejnoprávny telerozhlas RTBF. Respondenti sa vyjadrovali k tvrdeniu: „Spoločnosť by lepšie spravoval jediný líder, ktorý by v rukách koncentroval moc.“

Zmenu najviac podporili mladí vo vekovej skupine 25 – 34 rokov, takmer každý druhý (47 percent). Príklon k diktatúre najviac prejavili Valóni, menej Flámi a Bruselčania.

Zdroj: RTBF

Viac ako polovica belgických respondentov (56 percent) uviedla, že demokracia podľa nich nefunguje dobre. Najnespokojnejší sú mladí do 24 rokov a seniori nad 65 rokov.

Celkovo štvrtina oslovených zastáva názor, že parlamentnú demokraciu je potrebné nahradiť nejakým iným systémom vlády.

Slováci menej tiahnu k diktatúre

Podobný reprezentatívny prieskum o kvalite demokracie na Slovensku spracovala na jar agentúra Focus pre inštitút INEKO. Nadviazal na rovnakú sondáž spred piatich rokov, čo umožnilo sledovať vývoj názorov v spoločnosti.

Vládu silného politického lídra síce podporila viac ako tretina opýtaných, ale nešlo o koncentráciu moci v rukách jediného človeka ako v belgickom prieskume. Zmenu demokracie na autoritársky režim podporilo len 15 percent Slovákov, pred piatimi rokmi tento názor zastávalo ešte takmer 24 percent respondentov.

Návrat k socializmu spred roku 1989 stabilne podporuje štvrtina oslovených, teda rovnaký podiel ako Belgičania, čo sú proti parlamentnej demokracii.

Zdroj: INEKO

S kvalitou demokracie bolo nespokojných 45 Slovákov percent verzus 40 percent v roku 2016.

 

Zdroj: INEKO

Dobrou správou je, že s kvalitou demokracie je síce nespokojných viac Slovákov ako pred piatimi rokmi, ale príklon obyvateľov k nahradeniu parlamentného systému diktatúrou klesá.


Ďalšie články