K zlepšeniu imunity chcú prispieť aj pekári. Chlieb a pečivo obohacujú o vitamín D

Ilustračný obrázok, chleby. Foto: Jakub Kotian/TASR Ilustračný obrázok, chleby. Foto: Jakub Kotian/TASR

Chlieb a pečivo obohatené o vitamín D by sa mali v týchto dňoch objaviť na pultoch viacerých obchodov na Slovensku. Informoval o tom výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský. Pripomenul, že začiatkom septembra slovenskí pekári oznámili, že chcú prispieť k zlepšeniu imunity a odolnosti Slovákov proti respiračným ochoreniam. Potraviny obohatené o vitamín D podľa neho štátu významne ušetria výdavky na zdravotnú starostlivosť.

Potraviny obohatené o vitamín D a vápnik dokážu štátu ušetriť na zdravotnej starostlivosti za jediný rok viac ako 11 miliónov eur. Vyplýva to podľa SZPCC z medzinárodnej štúdie, ktorá zisťovala vplyv takýchto potravín na zdravie obyvateľov EÚ nad 55 rokov trpiacich osteoporózou. V EÚ ňou pritom trpí takmer pätina ľudí (17,6 %) nad 55 rokov.

„Slovenskí pekári už v týchto dňoch uzatvorili zmluvy na pečivo obohatené vitamínom D s obchodnými sieťami Billa, Fresh/Labaš, COOP Jednota Liptovský Mikuláš a Tesco. Slovenskí spotrebitelia ich nájdu aj v predajniach Liptovských pekární a cukrární Včela, pekárne Gros a Tatrapeko. Veríme, že k tejto iniciatíve sa čoskoro pripoja aj ďalšie siete,“ povedal Lapšanský.

Chlieb a pečivo obohatené o vitamín D ponúkajú podľa neho obrovskú výhodu v tom, že obsahujú tuk, ktorý je potrebný na vstrebávanie D vitamínu organizmom.

„Seniori zároveň nemusia míňať značné finančné prostriedky na drahé vitamínové doplnky, ktoré si často zabudnú aplikovať. Pečivo obohatené vitamínom D by tak mohlo na Slovensku rovnako ako vo Fínsku či Švédsku výrazne znížiť jeho nedostatok v populácii. Zároveň za jediné štvorročné volebné obdobie by štát mohol systematickou prácou s potravinami obohatenými o vitamín D a vápnik ušetriť na novú nemocnicu špičkovej úrovne, alebo podporiť výrobu ďalších kvalitných domácich potravín,“ dodal Lapšanský.

SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12-tisíc pracovníkov.

(tasr)


Ďalšie články