Sulík: Policajného prezidenta by mal voliť minister vnútra, nie poslanci. Potom bude za neho zodpovedný

Richard Sulík Richard Sulík. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Slovenský pavilón na svetovej výstave EXPO Dubaj bude plne funkčný a využívaný od pondelka. V nedeľnej diskusnej relácii V politike to povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Oneskorené otvorenie expozície zapríčinili dodávatelia prác a rezort hospodárstva urobil podľa ministra maximum pre to, aby k meškaniu nedošlo. Nezaradený poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini označil oneskorené otvorenie pavilónu za medzinárodnú hanbu.

„Bude tam trojdňové meškanie a ja to nepovažujem za žiadnu tragédiu,“ povedal Sulík (SaS). Minister nespresnil, či a ako si bude Slovensko nárokovať prípadnú náhradu škody za neskoré odovzdanie pavilónu.

Podľa Pellegriniho je neskoré otvorenie slovenskej expozície kolosálna zahraničná hanba. Predseda Hlasu-SD najskôr tvrdil, že slovenský pavilón je jediný, ktorý nie na čas otvorený. Sulík túto informáciu odmietol a tvrdil, že k 1. októbru nebolo otvorených 20 až 30 národných pavilónov. Pellegrini neskôr svoje tvrdenie korigoval s tým, že sa zmýlil.

Svetová výstava EXPO Dubaj 2020 bola pôvodne naplánovaná od 20. októbra 2020 do 10. apríla 2021. Pre pandémiu ochorenia COVID-19 ju organizátori odložili o rok. EXPO Dubaj 2020 sa začalo v novom termíne od 1. októbra a potrvá do 31. marca 2022. Slovensko na výstave predstaví inovatívne technológie v oblasti mobility a vodík ako pohon budúcnosti. Návštevníci si budú môcť pozrieť auto na vodíkový pohon, vesmírny rover, letecký VRM simulátor, niektoré z lietadiel vyrábaných na Slovensku alebo model unikátneho projektu čistenia oceánov Ôsmy kontinent.

Sulík: Policajného prezidenta by mal voliť minister vnútra

Sulík v diskusii konštatoval, že policajného prezidenta by mal voliť minister vnútra, nie poslanci parlamentu. Dohodla sa na tom koaličná rada. „Minister vnútra nech si vyberie policajného prezidenta a potom budeme od neho požadovať plnú mieru zodpovednosti,“ povedal Sulík.

Referendom by malo byť dovolené aj skrátiť volebné obdobie, tvrdí Sulík s tým, že ide o jeho osobný názor, nie o názor SaS. Tá ešte názor v tejto súvislosti nemá, liberáli majú k tomu vyjadriť stanovisko čoskoro. „Máme však koaličnú zmluvu, ktorá platí, a v nej sa hovorí, že za opozičné návrhy nebudeme hlasovať,“ vysvetlil. Zároveň poznamenal, že reči o predčasných voľbách ho iritujú. Premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) plne podporujú, doplnil Sulík.

Podľa predsedu mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho je potrebné zmeniť ústavu tak, aby bola v súlade s nálezom Ústavného súdu. Myslí si, že keď ľud dá politikom moc, tak by im ju mal vedieť aj kedykoľvek vziať.

Sulík odmieta aj Hlas, Pellegrini len Kotlebu

SaS si podľa Sulíka nevie predstaviť v budúcnosti spoluprácu s Hlasom-SD, Smerom-SD a ĽSNS. Minister hospodárstva zároveň vyhlásil, že s Igorom Matovičom (OĽaNO) nebude sedieť v budúcej vláde. Napriek tomu je OĽANO pre liberálov podľa slov Sulíka prirodzeným partnerom. Spoluprácu si vie predstaviť s Progresívnym Slovenskom. Pellegrini povedal, že zatiaľ neuvažuje nad spoluprácou len s ĽSNS.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom vyjadrení v parlamente podľa Pellegriniho vystavila „celkom kritické zrkadlo aj vládnej koalícii“. Zároveň si myslí, že mohla byť razantnejšia vo svojich vyjadreniach. Sulík víta, že Čaputová vstupuje do koalično-opozičných procesov a do parlamentnej politiky. Podľa predsedu Hlas-SD si prezidentka zvolila ľudí na stretnutie správne, Sulík jej výber rešpektuje.

Obaja diskutujúci sa vyjadrili aj k pracovnej skupine, ktorá pracuje na riešení obnovy dôvery v právny štát. Sulík verí, že výsledky pracovnej skupiny budú dostačujúce. „To, že zasadá, považujem za správne, a nech s chladnou hlavou nájde najlepšie riešenia,“ povedal. Podľa Pellegriniho takúto komisiu vôbec netreba.

Znížené tarify pre domácnosti ohrozené zvyšovaním cien energií

„Je možné, že vytvoríme tarifu, ktorá bude pre domácnosti, ktoré sú naozaj ohrozené energetickou chudobou,“ povedal Sulík. Podľa ministra by sa táto zvýhodnená tarifa mohla dotknúť desiatok tisíc domácností. Ceny elektrickej energie a plynu by sa mohli v budúcom roku zvýšiť v rozmedzí od 15 až do 20 %. Podľa Sulíka v prípade plynu pôjde iba o návrat k cenám roku 2020.

Pellegrini vyčítal Sulíkovi, že situáciu s cenami energií pre obyvateľov neriešil skôr. Pripomenul, že v roku 2019 prikázali Slovenskému plynárenskému priemyslu (SPP), aby nezvyšoval ceny pre domácnosti. Minister to odmietol s tým, že prvé pracovné stretnutie k tejto téme mal už v auguste a pripomenul, že SPP v minulých rokoch vytváral ročné straty vo výške približne 100 miliónov eur. Aktuálny raketový rast cien plynu a elektrickej energie na burzách sa podľa Sulíka dotkne iba malej časti firiem a dodávateľov energií, keďže väčšina má podpísané dlhodobé kontrakty na dodávky za priaznivejšie ceny.

Hlas–SD chce zároveň znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na energie. Minister hospodárstva by nižšiu DPH podporil, no pripomenul, že agendu daní má v rukách ministerstvo financií na čele s ministrom Igorom Matovičom (OĽaNO). Zároveň potvrdil, že SPP nevyužije maximálnu možnú cenu energií, ktorú mu stanoví Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Rast ceny elektrickej energie by podľa Sulíka malo obmedziť aj dočasné zrušenie odvodu do jadrového fondu.

Vládna koalícia sa podľa neho zatiaľ nedohodla na využití financií, ktoré štát vyberá za emisné povolenky, na znižovanie cien energií. Tieto financie však spravujú ministerstvo financií a ministerstvo životného prostredia.

(tasr, ste)


Ďalšie články