Saakašvili prišiel, uvidel a prehral

Policajti eskortujú bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho po zadržaní v gruzínskom meste Rustavi. Foto: TASR/AP

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili bol v piatok po ôsmich rokoch strávených v exile zadržaný v meste Rustavi na juhovýchode od gruzínskej metropoly Tbilisi. Stalo sa tak len deň pred regionálnymi voľbami v Gruzínsku, ktoré viacerí experti označili za „malé, veľké voľby“. Ak do nich bývalý prezident vkladal nádeje, prehral.

Zadržanie niekdajšieho gruzínskeho lídra, ktorý je momentálne hlavou ukrajinskej komisie pre reformy a neoficiálnym lídrom gruzínskej opozície, oznámil v piatok večer gruzínsky premiér Irakli Garibašvili. Len niekoľko hodín predtým odmietal, že by sa Saakašvili, ktorý návrat do vlasti sľuboval posledných osem rokov takmer pred každými voľbami, mohol dostať nelegálne a bez vedomia úradov na územie Gruzínska.

Návrat Napoleona z Elby po gruzínsky

Saakašvili oznámil svoje rozhodnutie vrátiť sa do Gruzínska na sociálnych sieťach ešte v minulý pondelok. K svojmu vyhláseniu priložil fotografiu zarezervovaných leteniek z Kyjeva do Tbilisi. V piatok však niekdajší gruzínsky líder nečakane zverejnil video seba, ako sa prechádza večerným centrom západogruzínskeho prímorského letoviska Batumi.

Na videu vyzval gruzínsku verejnosť, aby hlasovala za jeho stranu Jednotné národné hnutie (UNM), alebo inú stranu opozície voči vládnemu hnutiu Gruzínska túžba miliardára Bidzinu Ivanišviliho. Dodal, že sa na verejnosti neukáže až do konca volieb a vyzval svojich podporovateľov, aby v nedeľu vyšli do ulíc.

Gruzínske ministerstvo vnútra medzitým ubezpečovalo verejnosť, že bývalý prezident nijakým spôsobom nemohol nelegálne prekročiť gruzínske hranice. Podľa vyjadrení ministerstva sa mal Saakašvili v tom čase stále nachádzať na Ukrajine. Video z Batumi označili za falošné. Vládny poslanec Mamuka Mdinaradze dokonca spresnil, že Saakašvili oddychuje v hoteli v západoukrajinskom meste Truskavec. UNM medzitým trvalo na tom, že sa jeho čestný predseda už skutočne nachádza v krajine.

Bývalý gruzínsky prezident a zaprisahaný nepriateľ zakladateľa Gruzínskej túžby Ivanišviliho na sebavedomé vyjadrenia vlády reagoval posmešnou kampaňou, v rámci ktorej začal zverejňovať svoje fotky a videá z rôznych miest Gruzínska. Bezpečnostnými zložkami hľadaný bývalý prezident tak s najväčšou pravdepodobnosťou nielen že bez vedomia úradov nelegálne prekročil hranice štátu, ale po celej krajine sa navyše aj voľne pohyboval a smial sa popritom vláde do tváre.

O tom, že vládna strana aj napriek sebavedomím vyhláseniam podľahla obavám, svedčia aj zábery pancierovanej kolóny gruzínskych bezpečnostných zložiek, ktorá do Batumi vyrazila z Tbilisi krátko pred tým, než Saakašvili zverejnil video z iného západogruzínskeho mesta Zugdidi. Líder gruzínskej opozície nakoniec na internet zavesil video z hlavného mesta Tbilisi, na ktorom svojim podporovateľom pokojným hlasom oznámil, že už čoskoro ho môžu zatknúť.

Krátko po tom, ako sa gruzínskym bezpečnostným zložkám podarilo Saakašviliho skutočne zadržať, zmenila vláda interpretáciu udalostí posledných hodín prudko o 180 stupňov. Ministerstvo vyhlásilo, že o Saakašviliho príchode vedelo vopred, celý čas ho sledovalo a efektívne ho zadržalo. Garibašvili dokonca oznámil, že dvere od bytu, kde sa opozičník sám nachádzal, otvorila polícia kľúčom. „A to už niečo znamená,“ dodal.

O posledné dejstvo celej drámy sa postarala poslankyňa ukrajinského parlamentu za vládnu stranu Sluha ľudu Jelizaveta Jasková. Tá na internet zavesila video, na ktorom Saakašvili v jej prítomnosti oznamuje, že spolu zakladajú novú rodinu. Saakašviliho bývalá manželka a niekdajšia prvá dáma Sandra Roelofsová medzitým bývalému prezidentovi na sociálnych sieťach vyjadrila svoju podporu. „Splnil to, čo sľúbil! Prišiel a prešiel cez celú krajinu… Zajtra môžete ohodnotiť jeho hrdinský a geniálny čin v referende!! Miša je víťaz!“ napísala.

„Saakašvili sľuboval svoj návrat pred každými voľbami za posledných 9 rokov. Uvidíme, či tomu teraz bude inak. Je to však veľmi nepravdepodobné. ‚Napoleon sa vrátil!‘ povedal mi v júli počas nášho posledného interview. ‚A neskončilo sa to pre neho dobre,‘ odpovedala som mu vtedy,“ napísala gruzínska novinárka Ani Čchikvadzeová. Zdroj: Twitter

Saakašviliho videá počas jeho hry na mačku a myš s vládou, jeho úsmev počas zatýkania, ako aj oznámenie novej rodiny naznačujú sebavedomie, za ktorým sa zdanlivo musí skrývať jasný a premyslený plán. Ako však krátko pred príchodom bývalého prezidenta späť do vlasti na svojom twitteri naznačila gruzínska novinárka Ani Čchikvadzeová, v skutočnosti môže ísť len o sebavedomie bez plánu. „‚Napoleon sa vrátil!‘ povedal mi [Saakašvili, red.] v júli počas nášho posledného interview. ‚A neskončilo sa to pre neho dobre,‘ odpovedala som mu vtedy.“

Saakašvili bol v Gruzínsku odsúdený v neprítomnosti zo zneužitia právomoci verejného činiteľa v prípade surového napadnutia opozičného poslanca Valeriho Gelašviliho v roku 2005, ako aj v prípade vraždy Sandra Girgvlianiho, ku ktorej došlo o rok neskôr. Okrem toho čelí ešte viacerým iným obvineniam vrátane neprimerane surového rozohnania protivládnych protestov v roku 2007.

Saakašvili, Ukrajina a vietor zo Západu?

Z prvotných vyjadrení gruzínskych predstaviteľov by sa mohlo zdať, že Ukrajina pri zatknutí svojho občana a politického predstaviteľa pomáhala. Incident so Saakašvilim však môže po nedávnom zlepšené vzťahy medzi Kyjevom a Tbilisi opätovne zhoršiť. Hoci sa Garibašvili pri ohlasovaní zatknutia bývalého prezidenta poďakoval za spoluprácu ukrajinskej strane, Kyjev zareagoval podráždene a v súvislosti s incidentom si predvolal gruzínskeho veľvyslanca.

Hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Serhij Nykyforov medzitým na Facebooku napísal, že prezident „je znepokojený touto správou, ako aj charakterom vyjadrení, ktoré prichádzajú z Gruzínska ohľadom možného vývoja situácie“. Kyjev podľa jeho slov vyzve Tbilisi, aby vysvetlilo všetky okolnosti a príčiny pre takýto postup voči ukrajinskému občanovi.

Keďže na Slovensku dodnes do značnej miery pretrváva predstava Saakašviliho ako miláčika Západu, môže to nabádať k záveru, že bývalý prezident sa pred kľúčovými regionálnymi voľbami, ktoré sú do značnej miery referendom o spokojnosti občanov s vládou, vrátil s podporou Washingtonu a Bruselu. Tejto téze môže nahrávať aj dlhodobo sa prehlbujúci spor medzi Gruzínskou túžbou na jednej strane a EÚ s USA na strane druhej.

Saakašvili so svojou novou partnerkou ukrajinskou poslankyňou Jelizavetou Jaskovou. Zdroj: Twitter

Ako však za posledné roky autorovi potvrdilo viacero západných politikov a diplomatov, Washington a Brusel môže do určitej miery uprednostňovať Saakašviliho stranu, nie však jeho samotného. Bývalý prezident je totiž vo všeobecnosti vnímaný ako nevypočítateľná neriadená strela, ktorá by mohla vo východnom susedstve EÚ vyvolať celý rad nečakaných a nepotrebných problémov.

Druhým momentom, ktorý odporuje téze o Západom podporovanom návrate bývalého Gruzínskeho lídra, je polarizácia, ktorá ho v krajine sprevádza. Saakašvili sa síce môže pochváliť jadrom až fanaticky oddaných podporovateľov, no autoritatívny štýl riadenia štátu, ktorý prevádzal druhú polovicu jeho vlády, z neho urobil neprijateľnú osobu aj pre veľkú časť opozične naladených Gruzíncov. Túto skutočnosť si veľmi dobre uvedomujú aj v Bruseli a Washingtone.

Po slávnom vylodení neslávna porážka

Vo víkendových regionálnych voľbách v Gruzínsku išlo o omnoho viac než len o pozície v miestnych zastupiteľstvách. Podľa takzvanej dohody 19. apríla, ktorú medzi znepriatelenou gruzínskou vládnou stranou a opozíciou sprostredkovala Únia, mala Gruzínska túžba v prípade, že získa celkovo menej než 43 percent hlasov v miestnych voľbách, vypísať predčasné parlamentné voľby. Hoci UNM túto dohodu pôvodne nepodpísala a vládna strana od nej nedávno ustúpila, miestne voľby boli v Gruzínsku vnímané ako referendum o pokračovaní terajšieho parlamentu.

V prípade, že by Gruzínska túžba vo voľbách získala menej než 43 percenta, nič ju už nezaväzovalo k odstúpeniu, no mohla by sa dostať pod tlak opozície, ulice aj Západu. Ak chcel Saakašvili svojím príchodom do Gruzínska dosiahnuť aj niečo iné než len vlastné zatknutie, mohla to byť jedine nádej, že pri zlom výsledku vládnej strany dokáže týmto krokom mobilizovať svojich podporovateľov a dostať ich do ulíc v dostatočnom množstve. Ak v niečo podobné veril, prerátal sa a jeho vlastné prirovnanie k Napoleonovmu návratu z Elby sa vyplnilo. Včerajšie voľby boli v takom prípade jeho osobné Waterloo.

„Nedeľa, sedem hodín večer. Tradične vrchol protestov v Gruzínsku. Pred parlamentom však nie je ani duša,“ napísal z Tbilisi kanadský novinár Neil Hauer. Zdroj: Twitter

Kandidáti vládnej strany totiž zvíťazili po spočítaní 99 percent hlasov už v prvom kole až v 44 z celkového počtu 59 okrskov. V zvyšných 15 nezískal ani jeden kandidát nadpolovičnú väčšinu, a bude sa tam preto musieť konať druhé kolo volieb. Čo je ešte dôležitejšie, vládnu stranu vo voľbách podporilo podľa oficiálnych výsledkov celkovo až 47 percent voličov. Hoci od dohody 19. apríla sama odstúpila, v pomyselnom referende uspela. Keďže tento výsledok nezvrátia ani viaceré informácie o volebných nezrovnalostiach, opozícia dokáže len ťažko povolať do ulíc dostatočné množstvo svojich podporovateľov.

Saakašviliho tak domáci protestujúci z väzenia nedostanú. Oslobodiť by ho mohol potenciálne tlak zo zahraničia. Ako však ukázal vývoj z posledných mesiacov, vláda Gruzínskej túžby si voči kritike a hrozbám zo Západu aj napriek deklarovanej euroatlantickej integrácii ťažkú hlavu nerobí. Dnešné víťazstvo vo voľbách pritom môže v jej očiach stávku na konzervatívne hodnoty a konfliktnejšiu komunikáciu so Západom ešte viac posilniť. (O narastajúcich rozporoch medzi gruzínskou vládou a Západom sa môžete viac dočítať v článku denníka Štandard)


Ďalšie články