TV tipy: Film Mela Gibsona o vojakovi, ktorý nebojoval, iba zachraňoval životy

Mel Gibson Foto: TASR/AP

Začal sa víkend a máme babie leto, v televízii nebude toho až tak veľa čo pozerať, ale nejaké tipy sme vybrali. Napríklad životopisný film Mela Gibsona o Desmondovi Dossovi.

Film režiséra Mela Gibsona Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu je o 23-ročnom Američanovi Desmondovi Dossovi, ktorý sa krátko po tom, ako Japonsko zaútočilo na Pearl Harbor, prihlásil do armády. Desmond Doss nemal rád zbrane, stal sa zdravotníkom, namiesto zbrane mal so sebou lekárničku. Bojoval ako jediný vojak v prvej línii, ktorý bol neozbrojený. Keď vypukla krvavá bitka o Okinawu, Dossova skupina mala ťažkú úlohu. Museli prejsť 120 metrov vysoký útes a keď vyšli na vrchol, dostali sa do ťažkej delostreleckej paľby. Doss sa ani vtedy nestiahol a pomohol a zachránil životy 75 vojakov, ktorých odniesol na svojom chrbte dole z útesu. Film začína o 20:30 na TV JOJ Plus.

Muhammad Ali patrí medzi najznámejších boxerov na svete. Svoj prvý titul získal už vo svojich 22 rokoch. Zároveň však svet veľakrát šokoval svojimi občianskymi postojmi. O Alim vzniklo veľa dokumentov a filmov. Režisér Michael Mann v roku 2002 prichádza so životopisným filmom, ktorý mapuje najdôležitejšie momenty jeho života, ktoré vyvrcholia v boji s boxerom Georgeom Foremanom. Aliho si vo filme zahral americký herec Will Smith, za čo si vyslúžil aj nomináciu na Oscara. Ali začne o 21:45 na ČT2.

NEDEĽA

V nedeľu toho nebude v televízii až tak veľa, politické relácie a Poirota doplní film natočený podľa knižnej predlohy románu Ladislava Mňačka. Mladý partizán Pavel sa zraní pri oslobodzovaní Zlína začiatkom mája v roku 1945. V nemocnici si spomína na svoje osudové okamihy, ktoré prežil, a snaží sa vyrovnať so svojou najväčšou traumou, a to s vypálením osady Ploština. Režisérmi tohto filmu sú oscaroví režiséri, ktorí ako jediní na Slovensku získali Oscara za film Obchod na korze. Smrť sa volá Engelchen pôjde o 20:35 na Dvojke.

Pripravená je aj ďalšia časť očkovacej lotérie Byť zdravý je výhra. Poslednýkrát bude lotéria v hlavnom vysielacom čase o 20:30. O týždeň neskôr sa presúva na neskoršiu hodinu o 21:35. Doteraz bolo odovzdaných viac ako 68-tisíc výhier, kde sa rozdali sumy od sto eur po 100-tisíc eur.


Ďalšie články