Žiakom na školách sa bez rúšok uľaví. Maďari a Poliaci volia iný prístup

Dištanèné vyuèovanie v Košiciach Ilustračný obrázok. Foto: František Iván/TASR

Žiaci základných škôl by mali mať od budúceho týždňa úľavu od povinných rúšok. Okolité štáty sa k tejto otázke stavajú rôzne.

Aktuálny covid automat stanovuje v červených, bordových a čiernych okresoch povinnosť nosiť rúška v exteriéri na vzdialenosť menšiu než dva metre. Vo vnútri si treba horné dýchacie cesty prekryť v hocijakej farbe covid automatu.

Školáci mali preto povinnosť nosiť počas vyučovanie rúška. Výnimku mali len deti do šiestich rokov, deti v materskej škole a v registrovaných nesieťových zariadeniach, žiaci so závažnými poruchami autistického spektra, so sluchovým postihnutím, alebo so stredným a ťažkým mentálnym postihnutím a ich pedagógovia.

Tento týždeň pribúda každý deň viac než tisíc PCR pozitívnych. Deti vo veku od päť do devätnásť rokov tvoria v priemere tretinu pozitívnych. Školy sa postupne premorujú. Na dištančné vzdelávanie k 21. septembru prešli dve percentá tried z ich celkového počtu.

Koronavírus má v slovenských školách široký rezervoár hostiteľov. Na druhej strane, najmenej nebezpečný je pre deti. Školy sme mali v porovnaní s ostatnými štátmi zatvorené dlhšie, a preto sa nákaza medzi deťmi až tak nešírila. Teraz meníme prístup, ktorého cieľom je zjavne rýchle premorenie medzi deťmi. Aj keď pravidlá skrývajú niektoré paradoxy.

Rúška sa rušia, Mikas vydá vyhlášku

Ministerstvo zdravotníctva a konzílium odborníkov vo štvrtok rozhodli, že deti na základných školách budú mať výnimku z nosenia rúšok. V triede žiaci rúško nepotrebujú, v spoločných priestoroch, akými sú jedálne alebo chodby, už áno. Čo je, pravda, trochu prekvapujúce. Hlavný hygienik SR Ján Mikas by mal vydať vyhlášku, ktorá do platnosti vstúpi budúci týždeň.

Nakazené deti by nemali narušiť optimálny chod nemocníc, keďže si nevyžadujú hospitalizácie.

„Nedávno publikovaná štúdia priniesla dôkazy o tom, že bunky sliznice nosa detí sú všeobecne vopred pripravené a aktivované na boj s vírusmi. To znamená, že deti sa vírusov už pri prvom kontakte na slizniciach rýchlo zbavia a zároveň ich imunita je lepšie pripravená, aby vírus zničila aj po prípadnom preniknutí zo slizníc do krvného obehu a tkanív,“ vysvetlila skupina lekárov v Postoji odolnosť detí.

Opatrenie sa netýka stredoškolákov, tí musia nosiť rúška aj naďalej. Podľa pediatričky Eleny Prokopovej majú totiž širšiu sieť kontaktov a iný typ správania. Konzílium odporúča, aby všetci žiaci nosili rúška, hoci to nie je povinné.

Maďari sa vybrali opačnou cestou

Kým Slovensko v tejto sfére regulácie uvoľňuje, Maďarsko robí opak. Viaceré školy v Budapešti aj v iných mestách Maďarska sprísnili v uplynulých dvoch týždňoch opatrenia.

Čoraz viac škôl zavádza povinné nosenie rúšok na chodbách, toaletách, jedálňach a halách, niektoré školy nariadili rúška už aj v triedach počas vyučovania. Maďarsko je teda na tom presne opačne ako my.

Pritom v očkovaní je asi 15 percentuálnych bodov pred nami. Plne sa zaočkovalo približne 58 percent populácie. Južný sused má tiež nižší počet hospitalizácií – 484 pacientov v porovnaní so slovenskými 536. Maďarský premiér Viktor Orbán uviedol, že Maďarsko sa pripravuje na štvrtú vlnu pandémie.

Projekcie vývoja úmrtí. Foto: Covid19.healthdata.org

Zvyšok V4 je nejednotný

Česko už tradične ťahá za spoločný koniec so Slovenskom. Žiaci tam musia mať rúško len, ak sa pohybujú v spoločných priestoroch školy. Platí to aj pre žiakov stredných škôl.

Česká spoločnosť sa proti rúškam na školách dlho bránila, k uvoľneniu tohto opatrenia došlo až 8. júna. Dovtedy registroval český štát niekoľko žalôb na školy pre dištančné vyučovanie a povinnosť prekryť si horné dýchacie cesty.

Rodičia spisovali petície aj proti testovaniu detí. Najvyšší správny súd preto v auguste rozhodol, že v tejto veci nemožno podať žalobu na školy. Verdikt je smerodajný aj pre rozhodovanie v ďalších podobných prípadoch.

Denné počty potvrdených prípadov v Česku kontinuálne stúpajú, ale hospitalizácie stagnujú okolo čísla dvesto a denné počty úmrtí možno zrátať na dvoch rukách. Zdá sa teda, že nepovinné rúška nemajú na vývoj epidémie negatívny vplyv.

Ako je to v Poľsku

V Poľsku sa plne zaočkovala približne polovica občanov. Od septembra tamojšia vláda varuje pred začínajúcou štvrtou vlnou pandémie a ďalej vyzýva na očkovanie. Napriek tomu, že školáci začínali školský rok bez prekrytia horných dýchacích ciest, neskôr došlo k prehodnoteniu a rúška sú povinné na školách aj univerzitách.

Slovensko a Česko teda začínajú október s inými opatreniami v školách ako Maďarsko a Poľsko.


Ďalšie články