Kardinál Pell hovoril o tom, prečo bol dokonalým terčom pre súdy. Pápež František sa stretne s Bidenom

GeorgePell_Petrik_BohumilACIPrensa_170117 Kardinál Pell, jeden zo signatárov listu. Foto: Bohumil Petrik/CNA

Prinášame pravidelný týždenný prehľad o tom, čomu sa venovali vatikanisti, čo komentovali a akým spôsobom.

Vatikanisti sa v uplynulom týždni stále venovali pápežovým kontroverzným slovám počas debaty s jezuitmi v Bratislave. Písalo sa aj o vplyvnom kardinálovi Pellovi, ktorý zavítal na lokálny festival v Taliansku. Intelektuálna, náboženská i ľudská hĺbka jeho odpovedí si zaslúži viac priestoru. Prezident USA Biden vraj príde za pápežom koncom mesiaca.

Vplyvného kardinála Georgea Pella v roku 2020 po vyše 400 dňoch vo väzení Najvyšší súd v Austrálii oslobodil v prípade sexuálneho zneužívania. Niekdajší vatikánsky „minister financií“ sa víťazoslávne vrátil do Ríma a vydal väzenský denník so silným svedectvom. Tomu sme sa venovali v sérii článkov a analýz. Pell dovŕšil 80 rokov, a tak nemôže hlasovať v ďalšom konkláve a už nebude zastávať oficiálny úrad v miništáte.

Stratu moci však vrchovato vyrovnáva rast jeho autority. To potvrdili aj jeho slová na debate na lokálnom festivale v talianskom mestečku, ktoré v skratke priniesol denník Avvenire v tlačovom vydaní a prevzali a komentovali ho vatikanisti. Austrálsky kardinál sa dotkol mnohých tém, ako vždy, aj teraz hovoril úplne slobodne, bez náznakov tabu či korektnosti. Všimneme si niektoré z nich. Napríklad jeho zhodnotenie, prečo vôbec preláta obvinili. Kardinál z Austrálie priamo povedal:

„Zamerali sa na mňa, lebo hájim tradičný židovsko-kresťanský pohľad na rodinu, život, sexualitu… Mal som mnohých priateľov medzi novinármi a obhajovali ma. Ale väčšina bola nepriateľská pre moje postoje v takzvaných culture wars, kultúrnych vojnách, ktoré charakterizujú anglosaský svet. Bol som dokonalým terčom.“

Bývalý prefekt vatikánskeho Sekretariátu pre ekonomiku priznal, že k jeho odsúdeniu značne prispela kríza zneužívania v cirkvi:

„Bohužiaľ, v Austrálii bolo mnoho prípadov, obetí, utrpenia, čo mnohých naozaj škandalizovalo – a aj to, ako k tejto téme pristúpili biskupi. Bola veľká zúrivosť voči cirkvi. Po mojom prvom odsúdení o mne hovorili: možno je nevinný, ale katolícka cirkev spravila veľa hrozných vecí a je spravodlivé, že si to niekto vytrpí. Žiaľ, dotklo sa to mňa.“

To však podľa Pella nie je najväčšia výzva pre cirkev, ale práve oslabenie viery najmä u mladých. Spolu s tým veľmi negatívne vníma morálny úpadok a pliagu pornografie pre celú spoločnosť. Jeho odsúdenie je nepriamy dôkaz, aký neblahý vplyv môže mať sekularizácia. Sudcovia a porota podľa Georgea Pella totiž „nikdy neboli na katolíckej omši a myslia si, že kostoly aj sakristie sú temné, neobývané miesta, kde možno páchať akúkoľvek ohavnosť“.

Svätá stolica ani cirkev nie sú Najvyšší súd, treba pripomínať zodpovednosť voličov, politikov a súdov

Tento týždeň sme sa pýtali predsedu Pápežskej akadémie pre život, či Svätá stolica odsúdi potratový zákon, ktorý schválila Snemovňa reprezentantov v USA.

Arcibiskup Vincenzo Paglia bol otázkou očividne zaskočený, lebo podľa neho niet k téme čo dodať. Povedal, že pápež František jasne odsúdil potrat a potratové zákony. Doplnil, že „Svätá stolica ani cirkev nie sú akýsi Najvyšší súd, ktorý posudzuje legislatívu štatov“ a pripomenul zodpovednosť voličov, politikov, súdov a kultúry.

Téma je však komplikovanejšia, zvlášť v prípade mimoriadne barbarského zákona, ktorý bol schválený v Amerike. Celú tému a problém aj na vatikánskej strane trefne komentuje Vladimír Palko.

Slovensko ako dobrý nápad

Pridám aj trošku ľahšiu tému, z iného konca. Americký vatikanista, s ktorým som cestoval v pápežskom špeciáli na pápežskej ceste na Slovensko, nosil cez týždeň rúško Good idea Slovakia (Dobrý nápad: Slovensko). Rúško s oficiálnym sloganom na prezentáciu krajiny si priniesol z Bratislavy ako suvenír. Ako sme zisťovali na záver nedávnej pápežovej návštevy Slovenska, novinár spolu s ďalšími považuje cestu za úspech – a aj dobrý nápad, čo teraz vidieť aj v malom. O pozitívnom posolstve pápežovho turné a najmä medzi Rómami nám v rozhovore porozprával aj kňaz, ktorý sa podieľal na jeho príprave.

Prestížna Ratzingerova cena pre dvoch laikov

Ratzingerovu cenu tento rok získali nemeckí laickí filozofi a teológovia pôsobiaci aj vo Viedni. Hanna-Barbara Gerl-Falkovitzová sa venuje Edith Steinovej a Romanovi Guardinimu a Ludger Schwienhorst-Schönberger je biblista a vyučuje Starý zákon. Ocenenie im odovzdá pápež František v novembri. Cena nesie občianske meno emeritného pápeža Benedikta XVI. a udeľuje ju Ratzingerova nadácia.

Biden u pápeža?

Podľa americkej agentúry sa 29. októbra stretne prezident USA Joe Biden s pápežom Františkom. Pôjde o udalosť mimoriadneho významu. V Amerike silnie konflikt medzi tamojšími biskupmi, Bidenova strana, na čele ktorej stoja dvaja katolíci, pred pár dňami v Snemovni reprezentantov presadila mimoriadne krutý a barbarský zákon, ktorý umožňuje zabíjanie detí aj krátko pred narodením.

Bude zaujímavé, či a ako zmení pápež František prístup k prezidentovi Bidenovi. Na rozdiel od jeho predchodcu ho doteraz nekritizoval, volí k nemu veľmi opatrný tón, pričom Joe Biden je pro-choice katolík, severoamerickí biskupi zvažujú, či jemu a iným pro-choice katolíkom vo verejných funkciách odoprú sviatosť prijímania. Pápežov prístup bude pod drobnohľadom a bude zaujímavé, či sa mu podarí prehĺbiť alebo zmierniť rozdelenie katolíkov v Amerike či inde vo svete.

Citát týždňa

Vyberáme odpoveď kardinála Pella z uvedeného interview na otázku, či bolo ľahké opustiť v roku 2018 Vatikánsky mestský štát, aby na opačnom konci sveta a svojom rodisku čelil obvineniu:

„Pre mňa to bola jediná cesta. Teoreticky som sa mohol rozhodnúť a necestovať, no nešlo o serióznu možnosť pre nevinného človeka, ktorý má na srdci dobré meno cirkvi. Jediná správna cesta bola vrátiť sa a brániť sa v procese.“


Ďalšie články