Zníženie testosterónu nestačí. Briti zisťovali, či majú muži v športe biologické výhody, aj keď sa označia za ženy

Ilustračný obrázok. Foto: reprofoto/South Park Ilustračný obrázok. Foto: reprofoto/South Park

Aj po zmene pohlavia a znížení úrovne testosterónu majú muži, takzvané transrodové ženy, stále výhodu v športe. Hovorí to nová štúdia britských športových organizácií. Podľa nich nie je možné zabezpečiť prítomnosť mužov v ženskom športe a zároveň férovú športovú súťaž či bezpečnosť pre ženy.

V Spojenom kráľovstve vykonali veľkú štúdiu o účasti transrodových osôb v športe. Stojí za ňou pätica športových rád krajiny (národná, anglická, škótska, waleská a severoírska), ktoré sa venujú investovaniu do olympijských i neolympijských športov v Spojenom Kráľovstve.

Výskum trval 18 mesiacov, pričom sledoval približne 300 jednotlivcov a 175 organizácií.

Hovorí, že transrodové ženy, teda biologickí muži, si udržujú fyzické výhody aj vtedy, ak pristúpili k zníženiu svojej úrovne testosterónu na limit, ktorý vyžadujú rôzne športové súťaže. Inak povedané, títo ľudia si zachovávajú mužské telesné výhody napriek tomu, že súťažia v ženských disciplínach.

Štúdia preto píše, že „v mnohých športoch nemôže spolunažívať férovosť a bezpečnosť s účasťou transrodových osôb“. Text obsahuje aj detaily o spomínaných výhodách mužov nad ženami.

Konkrétne majú muži 10- až 12-percentne vyšší výkon v plávaní či behaní. To sa však ešte zvyšuje v silových disciplínach, akými sú napríklad vzpieranie či silový trojboj.

Treba nové kategórie

Dokument preto navrhuje, aby sa v niektorých telesných disciplínach zaviedli špeciálne „otvorené“ kategórie. Zároveň by mali športové organizácie nájsť „nové a tvorivé spôsoby, ako zaistiť, že nikto nie je vylúčený“ zo športovania.

Závery v dokumentoch nie sú záväzné, ide skôr o rady pre ostatné organizácie, ktorých sa problém dotýka. Špecifický prístup má byť zvolený podľa jednotlivých športov tak, aby bola dosiahnutá „inklúzia, spravodlivá súťaž a bezpečnosť“.

Výskum ide proti výzvam, ktoré by radi celkovo zakázali účasť transrodových osôb v ženských kategóriách. Skupina Férovosť pre ženy uviedla, že neexistuje spoľahlivé riešenie, ako zaistiť bezpečnosť a férovosť pre ženy, pokiaľ nechajú niektorých mužov hrať v ženskom rugby.

Na druhej strane, podľa denníka Telegraph je tvrdenie, že si muži zachovávajú svoje biologické parametre aj po zmene pohlavia, v Británii kontroverzné. Vpyvná LGBT organizácia Stonewall výskum označila za diskriminujúci.


Ďalšie články