Vláda Belgicka prispeje poľským ženám na potrat za hranicami

Marko Sarah Schlitzová. Foto: Internet

Belgická vláda prispeje Poľkám na absolvovanie potratu v cudzine. Tamojšia štátna tajomníčka pre rodovú rovnosť likvidačný zákrok v tejto súvislosti označila za základné ľudské právo. Iniciatíve Bruselu predchádzalo sprísnenie interrupčnej legislatívy, ktorú vlani na jeseň posvätil poľský ústavný súd.

Belgická vláda oznámila, že ženám z Poľska, ktoré budú cestovať za potratom do zahraničia, finančne pomôže. Stane sa tak vôbec prvou krajinou, ktorá k tomuto kroku pristúpi.

Peniaze by mali prísť vo forme 10-tisícového grantu, ktorý liberálny kabinet vynaloží pre medzinárodnú mimovládnu organizáciu Potrat bez hraníc, ktorá poskytuje finančnú podporu a poradenstvo každej žene, ktorá sa rozhodne pre umelé ukončenie tehotenstva.

Oznámenie prišlo v symbolický dátum, 28. septembra, na Medzinárodný deň bezpečných potratov, a to prostredníctvom štátnej tajomníčky belgického ministerstva pre rodovú rovnosť Sarah Schlitzovej a tamojšieho ministra zdravotníctva Franka Vandenbrouckea.

„Prístup k potratom je základným právom, ktoré musí zabezpečiť každý demokratický štát. Umožňuje ženám vlastniť vlastné telo, chrániť svoje zdravie a to, aby neboli nútené vzdať sa životných príležitostí. Keď štát nechráni svojich občanov, musí zasiahnuť občianska spoločnosť,“ povedala Schlitzová.

Mara Clarkeová, ktorá je členkou Potratu bez hraníc, uviedla, že uvedený dar je skutočným aktom solidarity, ktorým sú nadšení. Vládu vo Varšave označila za „represívnu“.

Sprísnenie potratov

Rozhodnutie prichádza takmer rok po tom, ako ústavný súd v Poľsku zakázal takzvané eugenické potraty, teda potraty ľudských plodov, ktorým bola diagnostikovaná porucha vývoja. Najčastejšie ide napríklad o deti s Downovým syndrómom.

Po novom sa teda žena v Poľsku bude môcť rozhodnúť pre odstránenie svojho nenarodeného potomstva len v prípade znásilnenia, incestu alebo ak bude ohrozený jej život.

Potrat bez hraníc skonštatoval, že počas šiestich mesiacov po vynesení verdiktu súdu sa na túto organizáciu nakontaktovalo 17-tisíc ľudí hľadajúcich pomoc, pričom stále jej každý mesiac príde zhruba 800 nových žiadostí.

Opozícia z Poľska

Sudca poľského ústavného súdu Justyn Piskorski uviedol, že ustanovenie umožňujúce potraty postihnutých detí „umožnilo legalizáciu eugenických praktík“. Na rozdiel od nacistického Nemecka však spomenul „liberálnu eugeniku“.

Verdikt si vyžiadal masívne protesty v uliciach. Proti sa postavil aj ombudsman Adam Bodnar. „Zdôvodnenie rozsudku ústavného súdu znamená pre ženy rastúce drámu. Štát chce ďalej obmedziť ich práva, riskovať ich životy a odsúdiť ich k utrpeniu. Proti tomuto útoku sa stavia občianska spoločnosť,“ vyhlásil.

Prezident Andrzej Duda sa neskôr snažil spoločenské vášne upokojiť aspoň tým, že pripustil zjemnenie podmienok. Ženy by podľa neho mali mať právo na interrupciu, ak má plod vrodenú chybu. „Nemôže sa stať, že zákon vyžaduje od ženy tento druh hrdinstva,“ skonštatoval.


Ďalšie články