Odborníci o tretej vlne: Koniec rúšok v školách, no ťažké mesiace pred nami

Návrat gymnazistov do školy v Sobranciach Ilustračná fotografia. Foto: Roman Hanc/TASR

Počet nakazených prudko rastie, zvyšuje sa však aj počet podaných prvých dávok vakcíny proti covidu. Deti na základných školách už nebudú potrebovať rúško. Očkovanie treťou dávkou vakcíny by sa mohlo spustiť v najbližších dňoch. Informovali o tom odborníci ministerstva zdravotníctva.

Tretia vlna pandémie ochorenia COVID-19 sa začala. Podľa pediatričky Eleny Prokopovej bude rovnaká ako druhá vlna a možno ešte horšia, čo sa týka počtu pozitívnych. Najväčšiu záťaž pocítia zdravotníci, ambulancie a nemocnice. Zmení sa preto ich fungovanie. Napríklad k pediatrom sa počas ordinačných hodín dostanú najskôr tí, čo dokážu bezinfekčnosť, potom tí, čo majú príznaky respiračného ochorenia a až nakoniec covid pozitívni pacienti.

Ambulantní lekári prosia, aby sa ľahšie stavy vrátili k telemedicíne a ľudia nechodili priamo do čakární. Minimalizuje sa tak riziko nákazy medzi pacientmi aj riziko nákazy zdravotníkov.

Konzílium tiež rozhodlo o úľave pre deti. Úrad verejného zdravotníctva vydá novú vyhlášku, ktorou zruší povinnosť nosiť rúška na základných školách. Platí to však len v triede. Ak dieťa vyjde na chodbu, kde sa premieša s kolektívom z iných tried, musí už rúško mať. Stredoškoláci majú podľa Prokopovej viac kontaktov a iný spôsob správania, preto budú mať aj naďalej povinnosť prekryť si horné dýchacie cesty.

Vrchol vlny uvidíme na začiatku novembra, covid automat tmavne

Naplnili sa predpovede Inštitútu zdravotných analýz (IZA) a epidemická situácia sa zhoršuje. Tento týždeň pribúda denne viac než tisíc PCR pozitívnych. Najviac pozitívne testovaných je v Prešovskom, Žilinskom a Košickom kraji. Zhoršili sa okresy Stará Ľubovňa, Svidník, Stropkov, Kysucké Nové Mesto a Čadca.

Práve tieto samosprávy si podľa covid automatu najvýraznejšie zhoršili zafarbenie okresov na budúci týždeň. Zároveň platí, že ani jeden okres nebude mať najvoľnejšie pravidlá a žiaden okres nebude v najprísnejšej farbe.

Aktuálne je v nemocniciach 513 pacientov, potvrdené ochorenie má 453 z nich. Ide o nárast o 40 percent oproti minulému týždňu. Porovnateľné čísla sme naposledy dosahovali na konci mája. Asi polovica pacientov je hospitalizovaných v Prešovskom a Košickom kraji. Stúpajú aj výjazdy záchraniek ku covidovým pacientom.

Chuť očkovať sa a tretia dávka

Pozitívnou správou je stúpajúci počet prvoočkovancov. Kým v 37. týždni sme týždenne mali 12-tisíc prvočokovancov, minulý týždeň ich už bolo 16-tisíc. Marek Mišík z Inštitútu zdravotných analýz (IZA) však prízvukuje, že máme stále vysoký počet nezaočkovaných seniorov, ktorým hrozí ťažší priebeh ochorenia COVID-19.

Hlavné mesto Bratislava dosiahlo 75-percentnú zaočkovanosť vo vekovej skupine nad 50 rokov. Podľa platného covid automatu tak získala žolíka a môže zlepšiť svoju farbu o dva stupne. Rozhodnúť o tom však musí regionálny hygienik verejného zdravotníctva.

Mestá Trnava, Galanta a Šaľa zas dosiahli 65-percentnú zaočkovanosť v najrizikovejšej skupine, a preto si môžu polepšiť v covid automate o jeden stupeň. Podľa analýz IZA sa k nim čoskoro pridá aj mesto Žilina.

Očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by sa mohlo spustiť v najbližších dňoch. Prístupné bude najmä pre ľudí so zníženou imunitou.


Ďalšie články